pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολεμοκαπηλία η επίκληση του εθνικού συμφέροντος;

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

11/04/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη χάραξης μιας συντεταγμένης αποτρεπτικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας, δεν εννοούμε ότι ο (εκάστοτε) Έλληνας πρωθυπουργός ή Α/ΓΕΕΘΑ ή οποιοσδήποτε πρέπει να πάρει ένα άσπρο άλογο και να πάει να προσευχηθεί στην Αγια-Σοφιά. Όταν θίγουμε την έννοια του εθνικού συμφέροντος και την υποχρέωση προάσπισής του δεν αντιστρατευόμαστε την ευχάριστη διάθεση κάποιων να χορεύουν ζεϊμπέκικα και να γίνονται κουμπάροι με τον κάθε επίδοξο ηγεμόνα της περιφέρειας.

Όσο ζούμε σε έναν πλανήτη εθνών-κρατών υπάρχει εθνικό συμφέρον, όπως και όσο η οικονομία μας οργανώνεται καπιταλιστικά, υπάρχουν εταιρικά συμφέροντα.

Η συζήτηση δεν αφορά τι μας αρέσει και αν μας αρέσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία οφείλουμε να εναρμονιστούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε εξασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών. Όταν δε αναφερόμαστε σε «επιβίωση» δεν πρόκειται απλώς για κρατοκεντρική ανάλυση στο πλαίσιο της θεωρίας, αλλά για μια σκοποθεσία ευρύτερων προεκτάσεων, μιας και η εθνική επιβίωση και διασφάλιση της ετερότητας στο σύγχρονο διεθνές σύστημα συνδέεται άρρηκτα με την ύπαρξη κράτους.

Όπως έλεγε ο Παναγιώτης Κονδύλης, «Δε θα στενοχωριόμουν καθόλου αν με τη συναίνεση όλων καταλύονταν τα εθνικά σύνορα και οι εθνικοί στρατοί. Όμως είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα η κατάργηση ενός εθνικού κράτους μαζί με όλα τα άλλα και η διάλυση ή ο ακρωτηριασμός του γιατί ένα γειτονικό κράτος είναι ισχυρότερο και επιθετικότερο».

Φορέας και προστάτης του εθνικού συμφέροντος είναι αποκλειστικά το κράτος, και προς τούτο το βεληνεκές της δράσης του είναι συνυφασμένο με ό,τι εμπίπτει στο φάσμα της ευημερίας των πολιτών. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν υπάρχουν και ιδεολογίες στην πολιτική σκέψη περί του διεθνούς γίγνεσθαι – μοναδικό πρόταγμα είναι το εθνικό συμφέρον και εξυπηρετείται με κάθε ορθολογικό και συγκροτημένο τρόπο, ενώ διαβαθμίζεται μεταξύ έσχατων, ζωτικών, μείζονων και δευτερογενών συμφερόντων.

Τα δευτερογενή συμφέροντα αναφέρονται στις δραστηριότητες των ιδιωτών στο εξωτερικό, όπως, για παράδειγμα, εκείνα των εταιρικών επενδυτικών σχημάτων.

Αφορούν την προστασία των Ελλήνων και των κεφαλαίων τους όπου γης. Θεωρητική συζήτηση και περιορισμένη στην ακαδημαϊκή σφαίρα; Κάθε άλλο… Ο θαυμαστός κόσμος της εν Ελλάδι επικαιρότητας δίνει τροφή, και προφανώς δεν αναφέρομαι στις εξελίξεις με την αλβανική κυβέρνηση και την ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο, μιας η προστασία των δικαιωμάτων της είναι πολύ παραπάνω από ένα δευτερογενές συμφέρον.

Λόγος καταγραφής των ανωτέρω είναι όσα διαδραματίζονται με αφορμή την ανάληψη έργου εκ μέρους της ΣΤΑΣΥ στο Ισραήλ. Η εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες», η οποία παρεμπιπτόντως είναι κρατική, γεγονός που αναβαθμίζει την περίπτωση στην κλίμακα των συμφερόντων, διεκδικεί το έργο της κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης της νέας γραμμής τραμ και την επέκταση της υπάρχουσας στην Ιερουσαλήμ, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ. Πριν ολοκληρωθεί η β΄ φάση του διαγωνισμού, βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου κατέθεσαν ερώτηση καταγγέλλοντας τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ, καθώς η γραμμή σχεδιάζεται να διέλθει περιοχές των Παλαιστινίων.

Για ποια δευτερογενή συμφέροντα και ποια τυπολογία στρατηγικής θεωρίας μιλάμε, όταν δεν υποβοηθούμε καν την προώθησή τους στο εξωτερικό; Δεν αναφερόμαστε σε ανάληψη κόστους για την προστασία των εν λόγω συμφερόντων, αλλά στην απροθυμία μας έστω να αδράξουμε ευκαιρίες οι οποίες μας δίνονται στο πιάτο, στο όνομα μιας ιδεοληπτικής στάσης και αδυναμίας αντίληψης του εθνικού συμφέροντος, ακόμη και ως έννοια και «αξία».

Ο Χρήστος Γιανναράς αναφέρει συχνά στις συνεντεύξεις του ότι απεχθάνεται τον όρο «αξία» και προτιμά εκείνον της «ανάγκης», καθώς αυτός διαμορφώνεται από την ίδια την πραγματικότητα, ενώ ο πρώτος ορίζεται υποκειμενικά. Το εθνικό συμφέρον, λοιπόν, είναι μια ανάγκη υπό το πρίσμα του αγώνα για επιβίωση. Αν δεν αποκτήσει η ελληνική οικονομία εξωστρέφεια και αν η χώρα δεν συμπράξει με ισχυρούς εταίρους, ας είμαστε βέβαιοι ότι η διαπάλη με τους εχθρούς μας δεν θα λήξει απλώς εις βάρος μας, αλλά και αμαχητί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

29/03/2026 - 4:13μμ
Τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by/3.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα επιτεθεί ή αναζητά διέξοδο ο Τραμπ;

28/03/2026 - 9:54πμ
Η ανάσταση του Λαζάρου, τοιχογραφία από τη μονή San Baudelio de Berlanga της Ισπανίας, σήμερα στο Μουσείο Cloisters της Νέας Υόρκης (πηγή: Sharon Mollerus / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Α’)

24/03/2026 - 9:32πμ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί Σαουδικής Αραβίας

22/03/2026 - 3:53μμ
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

21/03/2026 - 10:13πμ
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/MickoskiHristijan)

Σκόπια: Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό απέναντι στη Βουλγαρία

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Έχασε δικό του παιχνίδι στη Σόφια ο Παναθηναϊκός

47 λεπτά πριν
Η Σαμψούντα σε επιστολικό δελτάριο εποχής (πηγή: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)

«Στα σιδερένια βρόχια των συνηθειών» – Η Σαμψούντα του Καρκαβίτσα

1 ώρα πριν
Η δικηγόρος  συγγενών των θυμάτων των Τεμπών Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του συγκροτήματος «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος  Χατζηπολίτης)

Επ’ αόριστον αναβολή στη δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό των Τεμπών – Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου του δικαστηρίου

2 ώρες πριν
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ (2η από δεξιά) προβαίνει στις εναρκτήριες δηλώσεις της, πριν από την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που συνυπογράφουν για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/TOLGA AKMEN / POOL)

Στενά του Ορμούζ: «Πολεμικό» κλίμα στον ΟΗΕ και αίτημα για χρήση βίας – Κίνα, Ρωσία και Γαλλία αντίθετες στο ψήφισμα του Μπαχρέιν

2 ώρες πριν
(Πηγή: Radu Oltean / Wikimedia Commons)

Ρουμανία: Αίσιο τέλος στο θρίλερ της κλοπής εθνικού θησαυρού – Βρέθηκε το χρυσό κράνος του Κοτοφενέστι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign