pontosnews.gr
Κυριακή, 9/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δηλώσεις και… δηλώσεις

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

31/03/2019 - 2:15μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρακολουθώ τις εξελίξεις, τους σχεδιασμούς και τις δηλώσεις Τούρκων επισήμων, κυβερνητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων τα τελευταία τριάντα χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο.

Όλες οι δηλώσεις, ασχέτως αν πρόκειται για άτομα που βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή στην αντιπολίτευση, όταν πρόκειται για εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για θέματα για τα οποία υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και στρατηγική, εντάσσονται και στηρίζουν τον εθνικό σχεδιασμό.

Ορισμένες φορές η αντιπολίτευση εκφράζει αντιπολιτευτικό λόγο, όπως για παράδειγμα στην πολιτική που άσκησε ο Ερντογάν στη Συρία απέναντι του Άσαντ, όμως για θέματα που καθορίζονται με εθνικό σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται με ανάλογα σχέδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν υπάρχει παραφωνία.

Όλοι, με τις δηλώσεις τους, στηρίζουν τους εθνικούς στόχους που καθορίζονται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού.

Μάλιστα, για την περίπτωση που βρεθεί κάποιος να παρεκκλίνει, υπάρχει η «Ερυθρά Βίβλος», ή αλλιώς το «μυστικό σύνταγμα» της Τουρκίας, το οποίο ονομάζεται «Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας» (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi).

Προετοιμάζεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και σ’ αυτό καταγράφονται οι εξωτερικές και εσωτερικές απειλές της Τουρκίας. Το πρωτόκολλο αυτό εκδίδεται σε ένα αντίτυπο και ανανεώνεται ανά δεκαετία ή πενταετία, αναλόγως των εξελίξεων. Γνώση του πρωτοκόλλου λαμβάνουν ενυπογράφως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κάθε φορά που αναλαμβάνουν καθήκοντα, δηλώνοντας με την υπογραφή τους ότι δεν θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα είναι αντίθετη με το όσα αναφέρονται σ’ αυτό.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εκδίδει επίσης και το «Έγγραφο Υλοποίησης Στρατηγικής» (Strateji Belgesi), με το οποίο καθορίζονται οι αρχές υλοποίησης της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας που περιγράφεται στο πρωτόκολλο, το «μυστικό σύνταγμα», δηλαδή με ποιον τρόπο και ποια μέσα θα αντιμετωπιστούν οι απειλές που περιγράφονται στο Πρωτόκολλο. Παρεμπιπτόντως, ονομάστηκε «μυστικό σύνταγμα» γιατί είναι πιο ισχυρό από το πραγματικό σύνταγμα της χώρας.

Γιατί τα αναφέραμε όλα αυτά;

Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, αλλά κυρίως για αντιληφθούμε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων επισήμων –πρόεδρου, υπουργού Εξωτερικών, υπουργού Άμυνας και αρχηγού ΓΕΕΘΑ– για θέματα που αφορούν κυρίως την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, δεν γίνονται ούτε για πλάκα ούτε τις κάνουν όποτε τους καπνίσει. Προετοιμάζεται το περιεχόμενό τους με προσοχή, και πάντα γίνονται για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, πάντα μέσα στο πλαίσιο του εθνικού τους σχεδιασμού.

Αυτό το αναφέρουμε για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι για να μάθουμε επιτέλους να ερμηνεύουμε τις δηλώσεις αλλά και τις ενέργειες των Τούρκων στα ζητήματα που μας αφορούν. Οι δηλώσεις αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι κάθε είδους ασκήσεις, οι δεσμεύσεις περιοχών με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX, όλα μα όλα εντάσσονται στον εθνικό τους σχεδιασμό και εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς. Άρα, να πάψουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι να μιλούν για λόγους «εξαγωγής κρίσης», «εσωτερικής κατανάλωσης» και άλλες τέτοιες ανοησίες. Γιατί όταν δεν λαμβάνεις το μήνυμα που θέλει να σου δώσει ο άλλος, μπορεί να γίνει η παρεξήγηση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις…

Ο άλλος λόγος είναι για διδαχτούν και να μάθουν και οι Έλληνες πολιτικοί να κάνουν δηλώσεις. Γιατί αν αναλύσει κανείς τις δηλώσεις των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, είναι στην κυριολεξία να τραβά τα μαλλιά του, αν φυσικά είναι Έλληνας. Γιατί οι μεν Τούρκοι μπερδεύονται, οι δε άλλοι ξένοι αξιωματούχοι που μας μελετούν, γελάνε μαζί μας.

Όμως εδώ που τα λέμε και οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ένα δίκιο κι αυτοί. Πώς να κάνουν σωστές δηλώσεις, όταν δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και εθνικός σχεδιασμός που να υποχρεώνει τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς να τον υπηρετούν με πράξεις και δηλώσεις;

Οι μηχανισμοί του Μαξίμου, που καθορίζουν κάθε φορά τη στρατηγική της χώρας (στρατηγική κατ’ όνομα, γιατί πρόκειται για σχεδιασμό στο γόνατο ο οποίος φυσικά δεν είναι εθνικός) δεν μπορούν να παραγάγουν τίποτε περισσότερο από μια «Συμφωνία των Πρεσπών».

Το πρόβλημα είναι συστημικό και δομικό, και έχει πάρει χαρακτήρα εθνικής απειλής από τότε που ανέλαβαν την εξουσία άτομα που δεν πιστεύουν στην έννοια της πατρίδας και του έθνους.

Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στον γεωπολιτικό μας περίγυρο είναι οι θετικότερες των τελευταίων 70 ετών, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση και αντί να επωφεληθεί, έχει βγάλει στο σφυρί την εθνική της πραμάτεια.

Η Μακεδονία ξεπουλήθηκε, γλιτώσαμε στο τσαφ τα ελληνοαλβανικά, και «ψήνεται» το ξεπούλημα στην Κύπρο και το Αιγαίο, όπως έχουν την καλοσύνη να μας προειδοποιήσουν οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Τσιρώνης, Δουζίνας και Καματερός…

Συμπέρασμα: αδήριτη ανάγκη να αποκτήσουμε καλά συγκροτημένη εθνική στρατηγική, για να μάθουν στη συνέχεια οι πολιτικοί μας να κάνουν δηλώσεις που υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι της Τουρκίας, όπως γίνεται τώρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
(Εικ. αρχείου)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σχέσεις Αγγλίας-Τουρκίας

31/10/2025 - 4:31μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε και πάλι αμαξοστοιχία στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν

Ελευσίνα: Παρουσίαση του βιβλίου «1922, Καταστροφή – Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της»

4 ώρες πριν
Μετά το μακελειό στα Βορίζια Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: «Δηλητήριο» ΟΠΕΚΕΠΕ πίσω από τη φονική σκανδάλη; – Το νέο σενάριο που διερευνούν οι Αρχές

4 ώρες πριν
Ο ποιητής Δημήτρης Τσαλουμάς (φωτ.: ΓΑΚ / Ροδιακή)

Δημήτρης Τσαλουμάς: Ο σπουδαίος Δωδεκανήσιος ποιητής της διασποράς συνεχίζει να εμπνέει

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSSI / Γιάννης Αγγελάκης)

Χανιά: Κατέρρευσε μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης – Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Hellenic Championship: O Νόβακ Τζόκοβιτς έσπασε στην Αθήνα τα όρια με τον 101ο τίτλο του

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign