Το μακελειό στο Κράισττσερτς σταμάτησε χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών από μια μικρή γειτονική πόλη, μισή ώρα μετά την έναρξη του περιστατικού, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας χαιρετίζοντας το θάρρος των δύο ανδρών.
Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντεν δήλωσε ότι ο Αυστραλός δράστης Μπρέντον Ταράντ μάλλον θα είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους αν δεν είχαν επέμβει οι δύο αστυνομικοί.
«Ο δράστης βρισκόταν σε κίνηση. Είχε δύο ακόμη όπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε και είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις», τόνισε η Άρντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κράισττσερτς.
Σε βίντεο που τραβήχτηκε από όχημα που διερχόταν από τη λεωφόρο όπου έγινε η σύλληψη του Ταράντ, φαίνεται το αυτοκίνητο του δράστη ακινητοποιημένο από περιπολικό, το οποίο είχε προηγουμένως πέσει πάνω του. Μία από τις μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου του δράστη έχει σηκωθεί από το έδαφος και εξακολουθεί να γυρνά. Οι δύο αστυνομικοί προέταξαν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού και τράβηξαν έξω έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα.
«Παρόντες ήταν δύο αστυνομικοί, νομίζω από το Λίνκολν», επισήμανε η Άρντεν. «Για όποιον έχει δει τις εικόνες είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Ζηλανδία αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους. Ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση», υπογράμμισε η Άρντερν. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους εξήρε τους δύο αστυνομικούς που τερμάτισαν το μακελειό. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για όσα έκαναν», δήλωσε.
Ο Μπρέντον Ταράντ καθώς προσέρχεται στο δικαστήριο (φωτ.: EPA/Martin Hunter)
Η Τζασίντα Άρντεν δεσμεύτηκε να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή, καθώς ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα. Η Άρντεν σημείωσε ότι έχουν γίνει τρεις προσπάθειες στο παρελθόν -το 2005, το 2012 και το 2017- για την αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.
«Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής […] την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Άρντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς. «Απλώς και μόνο το γεγονός […] ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα μου δείχνει ότι ο κόσμος θέλει να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ότι αυτό θα γίνει», υπογράμμισε η Άρντεν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Η Νέα Ζηλανδία είχε κάνει πιο αυστηρή τη νομοθεσία για την αγορά ημι-αυτόματων όπλων το 1992, δύο χρόνια αφότου ένας ψυχικά διαταραγμένος άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους στο νησί Αραμοάνα.
Ωστόσο, οποιοσδήποτε είναι άνω των 16 ετών μπορεί να ζητήσει άδεια για ένα απλό όπλο, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση. Αυτή η άδεια καλύπτει και τουφέκια, που μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς ανεξέλεγκτα. Εξάλλου, τα περισσότερα όπλα στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι καταγεγραμμένα, γι’ αυτό και η αστυνομία αγνοεί πόσα είναι «νόμιμα και πόσα παράνομα», όπως είχαν τονίσει οι υπηρεσίες διατήρησης της τάξης σε ανακοίνωσή τους το 2018.
Η Άρντεν δήλωσε ότι επιθυμεί την πλήρη απαγόρευση αυτού του είδους των όπλων, κάτι που η αστυνομία συστήνει από το 1997. Το 2014 η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε εκτιμήσει ότι πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή τους νόμιμα 1,2 εκατ. όπλα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα όπλο για κάθε τέσσερις κατοίκους. Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας δεν οπλοφορεί και όταν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις της, που είναι ένοπλες.
- Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.