pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί έθνους: Διδάγματα από την Τουρκία

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

21/03/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πώς να οριοθετήσει κάποιος την έννοια του έθνους και πώς να την τοποθετήσει εντός τυπολογικών περιχαρακώσεων… Το τι είναι έθνος ορίζεται από τις ίδιες τις αισθητικές προσλαμβάνουσες και τις παραδόσεις οι οποίες διέπουν το «χαρακτήρα» μιας συλλογικότητας. Το έθνος προσδιορίζεται από την ίδια τη φύση των πραγμάτων και ανάγεται σε ζήτημα μεταφυσικής πρόσληψης, καθώς άλλωστε εξ ορισμού εγκολπώνεται τέτοιας φύσης ζητήματα κατά την αντίληψή του.

Όπως έγραψε ο Παναγιώτης Κονδύλης, είναι «πρακτικά αδιάφορο αν το αίσθημα της ταυτότητας εδράζεται ή όχι σε μια πλασματική κατασκευή. Ακόμα κι αν συμβαίνει το πρώτο, καθοριστική σημασία έχει το ότι η επιδίωξη της αυτοσυντήρησης χρειάζεται μια τέτοια πλασματική κατασκευή».

Στόχος του ήταν να περιγράψει με ακρίβεια την ανάγκη καλλιέργειας μιας συλλογικής συνείδησης και ταυτότητας, αν δεν προϋπάρχει ως αποτυπωμένο συλλογικό βίωμα, προκειμένου να επιτευχθεί το μείζον: η επιβίωση. Συλλογικές κοσμοθεωρητικές αποφάσεις όπως οι μύθοι, οι θρησκείες και οι ιδεολογίες, συνιστούν εκφάνσεις –πραγματικές ή πλασματικές– του συγκεκριμένου επίμονου αγώνα για επιβίωση, όρος ο οποίος συνυφαίνεται με την προάσπιση της ετερότητας ως έχει.

Κατά συνέπεια, πέραν της οντολογικά αδιαμφισβήτητης παρουσίας του έθνους ως ταυτοτικής αναφοράς, καθίσταται αντιληπτό ότι το παραγόμενο αφήγημα του «εθνικισμού» εμπεριέχει τα ανάλογα χαρακτηριστικά της πολιτικής σκοπιμότητας. Η εμπέδωση του εθνικισμού πραγματοποιείται με απώτερο σκοπό την αύξηση της εσωτερικής ομοιογένειας και την εξασφάλιση της πίστης και της νομιμοφροσύνης των άλλοτε «υπηκόων» και νυν «πολιτών».

Τα παραπάνω συνιστούν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας είτε ανθρωπολογικά νομιμοποιημένης με στέρεες βάσεις στο γίγνεσθαι, είτε δεσποτικά επιβαλλόμενης «από τα πάνω». Στην πρώτη περίπτωση η προαναφερθείσα «πολιτική σκοπιμότητα» συνδέεται με αίτημα ελευθερίας και συλλογικής συγκρότησης, ενώ στη δεύτερη αποτελεί μεθόδευση στρατηγικής φύσεως μιας δεσποτείας. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν ηγεσίες οι οποίες εμφορούνται από στοιχεία ιδιωτείας και προσωπικής ανέλιξης, αλλά η προέλευση και η κατεύθυνση του αιτήματος παραμένει το διακριτό σημείο αναφοράς.

Με βάση τα προαναφερθέντα είναι μάλλον σαφές πού κατατάσσεται η Τουρκία, ενώ την απάντηση μας την προσφέρει εμμέσως ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του Το στρατηγικό βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας: «Πίσω από την αρχή του Ατατούρκ “ειρήνη στη χώρα και ειρήνη στον κόσμο”, υπάρχει ο απολογισμός αυτής της συγκυριακού χαρακτήρα ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής».

Με άλλα λόγια, η στρατηγική αδυναμία και η ανάγκη να κερδηθεί χρόνος επέβαλαν στον Κεμάλ την ουδετερότητα στις διεθνείς σχέσεις, καθώς η πορεία συγκρότησης κράτους έπρεπε να συνοδευτεί από την αντίστοιχη του έθνους ως προϋπόθεση εσωτερικής συνοχής και επιβίωσης.

Ο Κεμάλ, δηλαδή, διείδε το οριστικό τέλος των πολυεθνικών αυτοκρατοριών μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και επέβαλε τη δημιουργία εθνοκράτους, προκειμένου οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της χερσονήσου της Μικράς Ασίας να μπορέσουν να ετεροπροσδιορίζονται και να έχουν διακριτή πολιτική ταυτότητα σε μια «μετα-millet» περιοχή και εποχή. Πέτυχε; Θεμελίωσε ένα κράτος με εγγενείς ταυτοτικές αντιφάσεις, στοιχείο που επιβαρύνει οποιαδήποτε οριστική απάντηση. Πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης, τον οποίο όλα τα κράτη διεξάγουν στο διεθνές επίπεδο, αλλά η Τουρκία τον διεξάγει και εσωτερικά.

Μόνιμη επωδός πολλών σπουδαίων ή/και σπουδαιοφανών –με τάσεις ιδιωτικής ανέλιξης μέσω συλλογικής αυτοκτονίας– Ελλήνων του πνευματικού κόσμου είναι ότι η Ελλάδα συνιστά ένα ακριβώς ίδιο παράδειγμα. Γι’ αυτούς, η ελληνική ταυτότητα καλλιεργήθηκε και αυτή «από τα πάνω» επί «ετεροπροσδιοριζόμενων και αλλόγλωσσων πληθυσμών». Δεν κρίνεται σκόπιμο να ανατρέξουμε στον Βατάτζη και στην πρώιμη «βυζαντινή αναγέννηση» ή στις δεκάδες προεπαναστατικές εξεγέρσεις και στο όνομα ποιας υπόθεσης και ποιας επίκλησης πραγματοποιήθηκαν.

Αρκεί να θυμηθούμε το πρόταγμα του αμιγώς εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, την εθνική συνείδηση όπως συμπυκνώνεται στην «ευχή για την Κωνσταντινούπολη» του Κολοκοτρώνη, τη σημαία υπό την οποία πολέμησαν οι Επαναστάτες. Τους Έλληνες δεν χρειάστηκε να τους κινητοποιήσει κάποιος αποκαλώντας τους «Έθνος των Ορθοδόξων Χριστιανών» όπως συνέβη με το «Έθνος του Ισλάμ» εκατό χρόνια αργότερα… Οι Έλληνες κινητοποιήθηκαν ως Έλληνες με τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις τους, αλλά πάντοτε με υπερκείμενη την ενιαία ελληνική ταυτότητα. Η ίδια η εξέλιξη της ιστορίας επαληθεύει την εν λόγω θέση, καθώς είναι παγκοίνως αναγνωρισμένο ότι το ελληνικό κράτος αποτέλεσε ξεχωριστή περίπτωση εσωτερικής ομοιογένειας κατά τις κατοπινές δεκαετίες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / George Christophorou)

Κύπρος: Ισχυρή δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Jiji Press)

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών – Κτήρια κατέρρευσαν, προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές

55 λεπτά πριν
(Πηγή: bbnet2.gein.noa.gr)

Άγιον Όρος: Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ κοντά στις Καρυές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Περιφέρεια Αττικής)

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 6,2 τόνοι ακατάλληλα κρέατα μετά από συντονισμένη επιχείρηση

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης)

Ξάνθη: Με έντονη ποντιακή και μικρασιατική παρουσία οι 35ες Γιορτές Παλιάς Πόλης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign