pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής «πληγώνουν» την καρδιά

14/03/2019 - 2:37μμ
Δίαιτα της βασικής ινσουλίνης: Ελληνική μελέτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των διαταραχών πρόσληψης τροφής κρούει η Άρτεμις Τσίσικα, αν. καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ομιλία της στο 5ο Δ|Υ|Ο FORUM (15 και 16 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο) αναμένεται να τονίσει ότι όλο το φάσμα των διαταραχών πρόσληψης τροφής έχουν επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Όταν ωστόσο αφορούν παιδιά, οι επιπτώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Η Αρτ. Τσίτσικα εξηγεί ότι «στην ψυχογενή ανορεξία η απώλεια μυϊκού ιστού λόγω της μειωμένης πρόσληψης ενέργειας/τροφής αφορά και τον καρδιακό μυ, ο οποίος αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα τον μειωμένο όγκο του κάθε παλμού της καρδιάς. Παράλληλα, και λόγω μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα που προσπαθεί να περιορίσει τον μεταβολισμό και τις καύσεις εν μέσω του υποσιτισμού, μειώνεται και ο αριθμός των σφύξεων ανά λεπτό (σφυγμός) και συνεπώς προκύπτει ένα είδος καρδιακής ανεπάρκειας η οποία, ωστόσο, αν το άτομο επανασιτιστεί εγκαίρως, είναι αναστρέψιμη. Η ανορεξία μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις στην ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα της καρδιάς λόγω ηλεκτρολυτικών διαταραχών, όταν συνυπάρχουν προκλητοί έμετοι ή/και κατάχρηση διουρητικών ή/και καθαρτικών φαρμάκων προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους. Διόλου τυχαίο, το ότι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου σε άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η καρδιακή ανακοπή.

»Και στην ψυχογενή βουλιμία, ισχύουν πολλά από τα παραπάνω. Οι προκλητοί έμετοι και η χρήση διουρητικών ή/και καθαρτικών σε πολλαπλάσιες από τις θεραπευτικές δόσεις προκαλούν σημαντική ηλεκτρολυτική ανισορροπία με επακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις στις διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς, ενίοτε θανατηφόρες».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «στο φάσμα των διαταραχών πρόσληψης τροφής εντάσσονται και η υπερβαρότητα/παχυσαρκία που αφορούν όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους στη χώρα μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και της έλλειψης διεξόδων εν μέσω της οικονομικής κρίσης (κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και σνακ, έλλειψη φυσικής άσκησης και υπερβολικός χρόνος σε οθόνες)».

Το υπέρβαρο, η παχυσαρκία, αλλά και η επεισοδιακή υπερφαγία (binge eating) είναι ύπουλες καταστάσεις, με επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, και στα κορίτσια στην εμφάνιση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2015-2016) σε 414 παιδιά και εφήβους 10-18 ετών που προσήλθαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του ΕΚΠΑ με αυξημένο βάρος σώματος, 21% είχαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων του αίματος και 13% διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης (τάση για διαβήτη τύπου 2). Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Αρτ. Τσίτσικα, η οποία είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, «ίσως πρόκειται για την πρώτη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μπορεί να έχει χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τους προγόνους της».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ίσως να κόστισε τη ζωή σε 2.300 ανθρώπους

9/07/2025 - 3:57μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο

1/06/2025 - 6:17μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Τηλεφωνήστε στο 1135 – Πρεμιέρα κάνει η γραμμή υποστήριξης του ΕΟΔΥ

1/06/2025 - 12:26μμ
(Φωτ.: Pixabay / ParentiPacek)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Το τραγούδι στα βρέφη βελτιώνει τη διάθεσή τους

28/05/2025 - 1:56μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΥΓΕΙΑ

Στρεπτόκοκκος: Οδηγίες παιδιάτρων – Γιατί δεν απαιτείται μαζική απολύμανση και κλείσιμο σχολείων

26/05/2025 - 8:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

10 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / EΡΤ 3)

Diamond League: Δεύτερη θέση για τον Καραλή στο Μονακό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 18 Ιουλίου

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign