pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λαϊκισμός και θράσος

14/03/2019 - 1:47μμ
16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστή το πλήθος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο λαϊκισμός κατά τους Cas Mudde και Cristóbal Rovira Kaltwasser είναι «ουσιαστικά μια πολεμική κραυγή για την αποδοκιμασία πολιτικών αντιπάλων και υπερβολικά ασαφής, που επομένως ταιριάζει σε όλους τους πολιτικούς» (από το βιβλίο τους Λαϊκισμός, εκδ. «Επίκεντρο»). Να προσθέσω ότι ο λαϊκισμός προϋποθέτει ασυνειδησία και θράσος, ιδιότητες με τις οποίες χαρακτηρίζονται πολιτικοί που με κάθε τρόπο επιδιώκουν να κατακτήσουν την εξουσία και στη συνέχεια να την διατηρήσουν.

Ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, όσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος για τον άνθρωπο. Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, και όταν επικρατεί εξασθενεί τη Δημοκρατία και οδηγεί στην παρακμή την κοινωνία.

Το άρθρο που έγραψε η Όλγα Γεροβασίλη στην εφημερίδα Τα Νέα (8-10 Μαρτίου 2019, σ. 9) χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό. Κατασκευάζει ένα απάνθρωπο τέρας, το χαρακτηρίζει με όρους φορτισμένους πολιτικά, το περιγράφει με ασάφεια και υποκρύπτει μιαν αόριστη και δυσεξήγητη απειλή. Γράφει για ένα «νεοφασιστικό φαινόμενο ως ανεστραμμένο είδωλο και λειτουργικό παράγωγο του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού». Περιγράφει το «αποκρουστικό πρόσωπο της Άκρας Δεξιάς», που έχει «ως μοχλούς υπεράσπισης», μεταξύ των άλλων, «την απαξίωση του ρόλου της συλλογικότητας και της διεκδίκησης, την απαξίωση της χρησιμότητας και εγκυρότητας του πολιτικού λόγου…». Αυτήν τη νεφελώδη απειλή οφείλει να αποκαλύψει ένα αόριστο «προοδευτικό, αντιφασιστικό μέτωπο», που θα αποτελούν οι υπό τον Αλ. Τσίπρα και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτικοί πολίτες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας από την Κεντροδεξιά έως την Αριστερά…».

Ανάλογα αόριστος και ασαφής είναι ο ορισμός που δίνει ο Ν. Κοτζιάς για τους οπαδούς του: «Οι άνθρωποι του σύγχρονου μόχθου είναι οι άνθρωποι της δημοκρατικής παράταξης και εκείνη μπορεί να γίνει η δική τους πολιτική έκφραση». Στο λαϊκισμό δεν λέγονται μόνο αοριστίες, δεν κατασκευάζονται μόνο σκιάχτρα και τέρατα, λέγονται και προφανείς ανακρίβειες. Ο υφυπουργός Εργασίας Αν. Πετρόπουλος, απευθυνόμενος σε μαθητές από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ένα γεγονός και δύο στοιχεία για να δείξει πόσο κακό έκαμε το μνημόνιο στους Έλληνες κατά τη «μνημονιακή» πενταετία 2010-2015. Οι άνθρωποι, είπε, τρώγανε από τους κάδους των απορριμμάτων, η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 18% και οι αυτοκτονίες έφτασαν στο 7,2%. Και τα τρία που ανέφερε ο υφυπουργός ήσαν προκλητικά ανακριβή. Για το πρώτο, ο υφυπουργός ονειρεύθηκε την εποχή της Κατοχής και της κοινωνικής πραγματικότητας στις χώρες του ρεαλιστικού σοσιαλισμού. Ως προς τα δύο στοιχεία, ο Ανδρέας Δρυμιώτης στην Καθημερινή (9-10/3) απέδειξε με τους πραγματικούς αριθμούς την ανακρίβεια.

Το θράσος των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές, γιατί αυτά τα λένε όχι το 2014, αλλά σήμερα, όταν κυβερνάνε επί περίπου πέντε χρόνια, με απόλυτη υποταγή στους δανειστές, όταν με υπερηφάνεια ακολουθούν τις επιταγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο θέμα των Σκοπίων και παντού, όταν έστυψαν τους Έλληνες οικονομικά, όταν συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με ασπόνδυλα πολιτικά άτομα της λαϊκιστικής Δεξιάς.

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης)
PONTOS BLOG

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Βασίλη Φωτιάδη με μια όμορφη ανάμνηση από το 2016

19/07/2024 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

8 ώρες πριν
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

9 ώρες πριν
(Φωτ,: facebook/ Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)

Ο «Ξενιτέας» ετοιμάζεται να γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά στον Σταυρό

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EYROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, Τετάρτη και Πέμπτη

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign