pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελπίδες για γρήγορη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω ματιών!

12/03/2019 - 4:09μμ
Ελπίδες για γρήγορη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω ματιών!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μια μη επεμβατική εξέταση των ματιών είναι δυνατό να διακρίνει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τα ίχνη της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού, εμφανίζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στους ασθενείς με την εν λόγω ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση. Επιπλέον, οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke της Β. Καρολίνας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντιλράτζ Γκρεγκουάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ophthalmology Retina της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δήλωσαν ότι η εξέταση μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στους ανθρώπους με σοβαρότερη άνοια λόγω Αλτσχάιμερ και σε εκείνους με απλώς ήπια γνωστική διαταραχή.

Έως σήμερα η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ συνιστά μια σοβαρή πρόκληση, καθώς ορισμένες μέθοδοι εγκεφαλικής απεικόνισης είναι ακριβές, ενώ η εξέταση του νωτιαίου μυελού ενέχει κινδύνους.

Συχνά η νόσος διαγιγνώσκεται απλώς με τεστ μνήμης και με παρατήρηση των αλλαγών στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, όμως τότε η νόσος έχει πια προχωρήσει στον εγκέφαλο. Έτσι οι επιστήμονες αναζητούν νέους, γρήγορους και φθηνούς τρόπους για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ όσο το δυνατόν σε πιο πρώιμο στάδιο.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στην αξιοποίηση της οπτικής τομογραφίας συνοχής-αγγειογραφίας (γνωστής και ως OCT-αγγειογραφίας), μιας μη επεμβατικής τεχνικής ακριβείας για την απεικόνιση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, που έχουν πλάτος μικρότερο και από το μισό μιας ανθρώπινης τρίχας. Επειδή ο αμφιβληστροειδής ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του εγκεφάλου, οι βλάβες στο μάτι μπορεί να αντικατοπτρίζουν εκείνες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, συνεπώς προσφέρουν ένα «παράθυρο» στην ύπαρξη Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους αμφιβληστροειδείς 39 ασθενών με Αλτσχάιμερ, 37 με ήπια γνωστική διαταραχή και 133 υγιών ανθρώπων. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ εμφάνιζε διαφορές (πιο αραιό δίκτυο μικροσκοπικών αγγείων και λεπτότερο το ένα στρώμα του αμφιβληστροειδούς), σε σχέση τόσο με τη δεύτερη ομάδα (ήπια γνωστική διαταραχή), όσο και με την τρίτη (υγιείς).

Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον με την ίδια οφθαλμολογική εξέταση οι γιατροί θα μπορούν να γνωρίζουν την υγεία τόσο των ματιών όσο και του εγκεφάλου, αλλά προς το παρόν κάτι είναι πρόωρο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπo από το Κέντρο Υγείας στην Λ. Αλεξάνδρας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός για COVID και γρίπη: Πότε πρέπει να γίνει και ποιοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας

1/10/2026 - 8:02μμ
Η Γη είναι σφαιρική ή επίπεδη; – Τι πιστεύουν στις ΗΠΑ
ΥΓΕΙΑ

Copernicus: Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα όζοντος το 2026

30/09/2026 - 11:09πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: 10.000 νέα περιστατικά το χρόνο στην Ελλάδα – Η αξονική χαμηλής δόσης αλλάζει τα δεδομένα

25/09/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: Omni Letters / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Συνδέεται η οστεοπόρωση με την άνοια; 

23/09/2026 - 2:15μμ
«Πίναξ Ανατομικός εκ Φυσιολογικόν σχήμα Ανθρώπου». Το κεφάλι σε φυσική διάσταση, από το αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο (πηγή: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης)
ΥΓΕΙΑ

Ο εγκέφαλος ίσως είναι «δύο όργανα σε ένα» – Ανακάλυψη αλλάζει όσα ξέραμε για την ανάπτυξή του

20/09/2026 - 11:15πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/guvo59-9285194)
ΥΓΕΙΑ

Βλεφαρίτιδα και κίνδυνοι από τις ψεύτικες βλεφαρίδες – Η αόρατη αιτία πίσω από την ξηροφθαλμία

19/09/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

15/09/2026 - 5:02μμ
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

13/09/2026 - 6:23μμ
Μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε κέντρο αιμοδοσίας (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Πότε γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Τι λέει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ

12/09/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: Pixabay / Steve Buissinne)
ΥΓΕΙΑ

Φως τη νύχτα: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

11/09/2026 - 2:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (κέντρο), ο προεδρικός σύμβουλος Εμανουέλ Μπον (αριστερά), ο υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκύρ, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Πιέρ-Αντρέ Ιμπέρ (δεύτερος από δεξιά) και η σύμβουλος Καμίγ Μορφουάς ντε Μπρουκέρ, μετά από τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 (φωτ.: EPA/ LUDOVIC MARIN/ POOL MAXPPP OUT)

G7: Αποδέσμευση έως 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για να «φρεναριστούν» οι τιμές

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γεωργία Παναγοπούλου)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Ποιοι δρόμοι κλείνουν το σαββατοκύριακο στην Αθήνα

58 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Βακαλό στην εικαστική εκπομπή «Εικόνες», το 1979, με αφορμή έκθεσή του στο Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ώρα» για τα 40 χρόνια παρουσίας του καλλιτέχνη στην Ελλάδα (πηγή: ert.gr/ert-arxeio/giorgos-vakalo-2-oktovriou-1991/)

Γιώργος Βακαλό: Ο Κωνσταντινουπολίτης που μας έμαθε το design

1 ώρα πριν
Δεύτερη μέρα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Κρήτη. Οι καταστροφές είναι μεγάλες σε κάποια σημεία του νησιού, όπως στα Ζωνιανά του δήμου Μυλοποτάμου (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/ EUROKINISSI)

Σε κόκκινο συναγερμό η Κρήτη λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

2 ώρες πριν
Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Η Βουλγαρία επιστρέφει στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pexels.com)

Λαύριο: Τέσσερις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του 32χρονου που επιτέθηκε με βαριοπούλα και μαχαίρι στην πρώην σύντροφό του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV