pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θ. Τσακίρης: Μετά το 2025 η δυνητική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Γλαύκος-1»

2/03/2019 - 11:56πμ
Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου: Εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες 4
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για το χρονοδιάγραμμα της πιθανής αξιοποίησης της ποσότητας φυσικού αερίου 5,5 έως 8 τρισ. κυβικών ποδών, που ανακοινώθηκε ως αποτέλεσμα της ερευνητικής γεώτρησης της εταιρείας ExxonMobil στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης.

«Μιλάμε για κάτι το οποίο θα γίνει ως το 2025-2026, γιατί αυτή είναι η φυσική διαδικασία πιστοποίησης και στη συνέχεια δυνητικής εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος».

«Είναι ένα κοίτασμα, το οποίο -αν επιβεβαιωθεί τελικά, γιατί θα απαιτηθεί περαιτέρω επεξεργασία και πιστοποίηση μέσω μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης το επόμενο έτος- αυξάνει την πιθανότητα και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έως το 2025 με 2026 να μπορεί να δεσμεύσει αέριο, ούτως ώστε να εξαχθεί το αέριο αυτό, είτε μέσω ενός τερματικού (υγροποίησης), που θα μπορούσε να φτιαχτεί στην Κύπρο, κάτι για το οποίο ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες, είτε να αποτελεί την κυπριακή συνεισφορά προς την κατασκευή του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου EastMed, ο οποίος θα καταλήξει στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία», εξήγησε ο κ. Τσακίρης.

«Η επιβεβαιωτική γεώτρηση», διευκρίνισε, «έχω ακούσει ότι θα γίνει μέσα στο 2020, αλλά από εκεί και πέρα είναι πολλά τα χρόνια, τα οποία χρειάζονται για να μπορεί να μετατραπεί η γεώτρηση αυτή από πιστοποιημένο κοίτασμα σε κοίτασμα παραγωγής -όχι πριν από το 2025».

«Η ΕΕ προωθεί τον EastMed γιατί δεν θέλει την Τουρκία σε ρόλο διαμετακομιστή»
Σχετικά με το πώς επηρεάζουν οι νέες ανακοινώσεις τη χάραξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Τσακίρης εξήγησε: «Η Τουρκία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμετακομιστική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από την υλοποίηση του αγωγού TANAP, προέκταση του οποίου αποτελεί ο TAP. Μεταφέρει δηλαδή αέριο από την περιοχή της Κασπίας και ενδεχομένως από άλλες περιοχές, προκειμένου να μειωθεί -ελάχιστα βέβαια- η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία.

»Αν και οι αρχικοί στόχοι ήταν πως ο λεγόμενος ‘Νότιος Διάδρομος’ θα μετέφερε μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη περίπου το 10-20% των αναγκών της, η πραγματικότητα είναι πως η υλοποίηση του TANAP, όπως αυτός υλοποιείται μέσω του Transadriatic Pipeline στην Ελλάδα, αντιστοιχεί μόλις στο 2,14% των συνολικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε η Τουρκία παίζει έναν σημαντικό ρόλο ως διαμετακομιστής».

«Ο ρόλος αυτός», διευκρίνισε ο καθηγητής, «αν υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του αγωγού Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη πάλι μέσω Τουρκίας είτε μέσω Ελλάδας, το πιθανότερο παρακάμπτοντας την Ελλάδα, τότε ο ρόλος αυτός θα είναι ακόμα πιο σημαντικός», όμως «κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν θέλει να δει την Τουρκία να αναδεικνύεται σε κράτος διαμετακομιστή και για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, γι’ αυτό ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθούν στην πράξη τον αγωγό EastMed».

Σχετικά με την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας στις ανακοινώσεις της ExxonMobil εκτίμησε πως «θα κυμανθεί με μία βερμπαλιστική επίθεση πάλι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόπειρες εκφοβισμού, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παρεμπόδιση των λειτουργιών των εταιρειών, τουλάχιστον της αμερικανικής EΧΧΟΝ και της γαλλικής εταιρείας Total στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι η γεώτρηση αυτή δεν παρεμποδίστηκε στο ελάχιστο από την τουρκική πλευρά, παρά τις αντίθετες περί αυτού προειδοποιήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο».

Σε σχέση με την προοπτική του EastMed παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ακόμη το ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό υπόβαθρο «γιατί δεν υπάρχουν ακόμα ποσότητες που οι κυβερνήσεις που τις ελέγχουν, έχουν αποφασίσει να τις δεσμεύσουν υπέρ του αγωγού αυτού».

«Είναι ένα σχέδιο που είναι μακροπρόθεσμο, που αν υλοποιηθεί θα υλοποιηθεί στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, όταν δηλαδή θα είναι σε θέση να παράγει αέριο το κοίτασμα ‘Γλαύκος’ και είναι κάτι που αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στην περιοχή της Μεσογείου, μεσομακροπρόθεσμα. Είναι το πρακτικό επιστέγασμα όλων αυτών των τριμερών και τετραμερών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ελληνική διπλωματία σε συνεργασία με την Κύπρο, από το 2010 και μετά στην Ανατολική Μεσόγειο».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου-Σμαρώ Αβραμίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δρ Χαλιλούρ Ραχμάν στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Νέος πρόεδρος της ΓΣ ο Χαλιλούρ Ραχμάν από το Μπαγκλαντές

2/06/2026 - 7:31μμ
Η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Yair Haklai / Wikimedia Commons)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Μάχη Κύπρου-Μπαγκλαντές για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης – Εκλογές για το Συμβούλιο Ασφαλείας

2/06/2026 - 1:47μμ
Από αριστερά: Βάσος Χρίστου, Κυπριανός Γιαννής, Σπύρος Γαβριήλ. Στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του βιβλίου «Κύπρος 1974. Φωνές αιχμαλωσίας» (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Περιμέναμε την εκτέλεση»: Τρεις αιχμάλωτοι πολέμου θυμούνται το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο

29/05/2026 - 4:57μμ
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της COP30 των Ηνωμένων Εθνών, στο Συνεδριακό Κέντρο Hangar στην Μπελέμ της Βραζιλίας, τον Νοέμβριο του 2025 (φωτ.: EPA/FRAGA ALVES)
ΚΥΠΡΟΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μη αποδεκτή η στάση της Τουρκίας και ο αποκλεισμός της Κύπρου από προπαρασκευαστική συνάντηση για την COP31

28/05/2026 - 6:51μμ
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (φωτ.: google.com/
maps/contrib/Panicos Panicos)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πώς διαμορφώνεται η νέα Βουλή – Οι 56 που παίρνουν έδρα και οι ανατροπές της κάλπης

26/05/2026 - 8:36πμ
Πολίτης ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της 24ης Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές στην Κύπρο: Εξακομματική η νέα Βουλή – Πρώτος ο ΔΗΣΥ, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ

24/05/2026 - 10:19μμ
Μέλη εφορευτικής επιτροπής ανοίγουν κάλπη σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christoforou)
ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές στην Κύπρο: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κρατούν δυνάμεις, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ σύμφωνα με τα exit polls

24/05/2026 - 7:37μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Φωτογραφία αρχείου /AP Photo/Petros Karadjias)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος ψηφίζει: Κρίσιμη μάχη για τη νέα Βουλή και τις πολιτικές ισορροπίες

24/05/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θ. Ανδρεάδης - Συγγελάκης)
ΚΥΠΡΟΣ

Μόρφου: Το «πριν» και το «μετά» της καταστροφής – Η κατεχόμενη πόλη της Κύπρου αποκαλύπτεται

23/05/2026 - 11:25πμ
Το οδόφραγμα Λεύκας- Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, το οποίο λειτουργεί ως είσοδος και έξοδος για τα κατεχόμενα στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Αντιδράσεις από τα κατεχόμενα και βολές κατά του κυπριακού ΥΠΕΞ

20/05/2026 - 9:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όχημα των Ρουμάνων πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντικός)

Η Ευρώπη θωρακίζεται απέναντι στις πυρκαγιές: Ρεκόρ δυνάμεων με 777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
Ο Ευάγγελος-Μάριος Γαβρής ποζάρει με κόσμο που πήγε να δει την παράσταση (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)

Με τον Καραγκιόζη αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τον Πόντο – Συγκίνησε μαθητής της Ε΄ Δημοτικού

3 ώρες πριν
Το κτήριο του Περιφερειακού Δικαστηρίου Άνγκερμανλαντ στο Χέρνεσαντ της Σουηδίας (φωτ.: EPA / Fredrik Sandberg)

Η Σουηδία θέλει να στέλνει στη φυλακή παιδιά από 13 ετών – Η απάντηση στο κύμα βίας των συμμοριών

3 ώρες πριν
Ο Λάζαρος Καμπουρίδης μιλά στην εκδήλωση της 50ής Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Σουφλί. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Lazaros Kampouridis)

Με την ιστορική μνήμη η 50ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία – Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Σουφλί

4 ώρες πριν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Συνταγματική αναθεώρηση: Η ΝΔ ανοίγει τη συζήτηση για 30 άρθρα – Στο επίκεντρο Δημόσιο, Δικαιοσύνη και μη κρατικά πανεπιστήμια

4 ώρες πριν
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

Μαρτυρία Στέλλας Μαρμαροπούλου: Οι Τούρκοι μάς μισούσαν, που θέλαμε να κάνουμε Ελεύθερο Πόντο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign