pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ξοδέψατε 2 εκατ. δολάρια και δεν βγάλατε ούτε έναν κουβά πετρέλαιο»

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

22/02/2019 - 2:15μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην Τουρκία η πολιτική ασκείται με όρους λαϊκούς χωρίς να εκφεύγει πάντοτε και να περνά στο πεδίο του λαϊκισμού. Και το παιχνίδι αυτό το παίζει πολύ καλά ο Ερντογάν, ίσως καλύτερα απ’ όλους, με τις διάφορες επικλήσεις που κάνει από τα μπαλκόνια προς τους οπαδούς του αλλά και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως «Αχ καρντεσί μ’ αχ» ή «Αχ Ιντζέ αχ», απευθυνόμενος στον ανθυποψήφιό του για την προεδρεία, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Τη φορά αυτήν όμως ο Ερντογάν την βρήκε από έναν αντίπαλό του, ο οποίος τον χτύπησε με το ίδιο όπλο.

Πρόκειται για τον νεαρό βουλευτή Μερσίνας Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο οποίος υπέβαλε ερώτηση στην τουρκική Βουλή, με την οποία ρωτά να μάθει για ποιον λόγο ξοδεύτηκαν δύο εκατομμύρια δολάρια για έρευνες στη Μεσόγειο, χωρίς σχέδιο και χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του εγχειρήματος.

Συγκεκριμένα ο Μπασαρίρ αναφέρει στην ερώτησή που απευθύνει προς τον υπουργό Ενέργειας: «Στη γεώτρηση που έγινε ανοικτά του Ερντεμλί, και η οποία τείνει να ολοκληρωθεί, δεν βρέθηκε ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο, ούτε εντοπίστηκαν ίχνη φυσικού αερίου. Στη γεώτρηση στην Αλάνια οι εργασίες συνεχίζονται επί 100 ημέρες και τείνουν να ολοκληρωθούν κι εκεί. Και στη γεώτρηση αυτή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με τη γεώτρηση του Ερντεμλί. Το ημερήσιο κόστος λειτουργίας των ερευνητικών πλοίων που αγοράσαμε από τη Νορβηγία είναι περίπου 50 χιλιάδες δολάρια. Οι εργασίες στη γεώτρηση του Ερντεμλί διήρκεσαν 40 ημέρες, που σημαίνει ότι κόστισαν δύο εκατομμύρια δολάρια».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής Μερσίνας ερωτά τον υπουργό Ενέργειας: «Πόσο κόστισαν οι εργασίες στη γεώτρηση του Ερντεμλί; Επί πόσες ημέρες συνεχίζονται οι εργασίες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτά της Αλάνιας; Πόσο κόστισαν οι εργασίες στη γεώτρηση της Αλάνιας, που ολοκληρώνονται οσονούπω;

»Δεν θα ήταν πιο σωστό τα λεφτά αυτά, που πετάχτηκαν στον αέρα, να δοθούν ως αποζημίωση στους γεωργούς της εκλογικής μου περιφέρειας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες;

»Σε ποιες άλλες περιοχές της Μεσογείου θα γίνουν εργασίες γεωτρήσεων; Αν υπολογιστεί ότι η γεώτρηση στο Ερντεμλί αποδείχτηκε ότι δεν είχε τίποτα, αναρωτιέται κανείς: μήπως έχουμε αρχίσει να κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο με σκοπό την επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ισραήλ και τη Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου,* που διεξάγουν από κοινού τις δικές τους έρευνες στη Μεσόγειο;».

Η ερώτηση αυτή του νεαρού βουλευτή Μερσίνας, προκάλεσε την οργή του Ερντογάν κυρίως για δύο λόγους.

Ο ένας είναι γιατί χρησιμοποίησε μια λέξη που έκανε εντύπωση στον τουρκικό λαό. Μια από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο ίδιος και δεν θα ήθελε να την χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοί του. Είναι σαν να τον χτύπησαν με το δικό του όπλο. Είναι η λέξη κουβάς, ή για την ακρίβεια η φράση «ξόδεψες εκατομμύρια δολάρια και δεν βρήκες ούτε έναν κουβά πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Ο άλλος λόγος κρύβεται στην ακροτελεύτια φράση της ερώτησης που υπέβαλε ο βουλευτής: «μήπως έχουμε αρχίσει να κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο με σκοπό την επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ισραήλ και τη Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου, που διεξάγουν από κοινού τις δικές τους έρευνες στη Μεσόγειο;».

Αυτό ήταν. Λίγη ώρα μετά την υποβολή της ερώτησης στο τουρκικό Κοινοβούλιο άρχισε ένας απίστευτος πόλεμος εναντίον του βουλευτή από τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Γράφτηκαν εκατοντάδες υβριστικά και εκφοβιστικά άρθρα εναντίον του βουλευτή και του κόμματός του, κυρίως γιατί ξεσκέπασε τη στρατηγική της Τουρκίας στη Μεσόγειο, με την ακροτελεύτια φράση που προαναφέραμε. Μάλιστα η Χαλιμέ Κιοκτσέ σε άρθρο της στην εφημερίδα Star έγραψε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό το μέγεθος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο. Το 2015 η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι εκεί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Άρα, τα πλοία “Fatih” και “Barbaros Hayrettin Paşa” δεν κινούνται χωρίς σκοπό στα νερά της Μεσογείου. Επιπλέον, η γεωπολιτική αξία της Αν. Μεσογείου έχει αυξηθεί μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων και γι’ αυτό εντάθηκε και ο πόλεμος στη Συρία. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν να φθάσουν τον κουρδικό διάδρομο μέχρι τη Μεσόγειο.

»Η εξουδετέρωση της Αραβικής Άνοιξης με πραξικοπήματα και εμφυλίους, η φυλάκιση του Μόρσι και η συμμαχία του Σίσι με το Ισραήλ, τη Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ, η συνέχιση της διαμάχης στη Λιβύη και η κατάσταση στην Τυνησία δεν είναι ανεξάρτητα από την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. Η Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποφάσισαν να κινηθούν μαζί στην ενεργειακή αγορά. Στόχος τους είναι να αποκλείσουν την Τουρκία από την αγορά του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου.

»Η Τουρκία τα γνωρίζει όλα αυτά και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένη να είναι παρούσα στην Αν. Μεσόγειο, έστω και αν δεν βρει “έναν κουβά πετρέλαιο”.

»Η διανομή των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου εισέρχεται σε κρίσιμη φάση. Όταν φθάσουμε στη φάση της σύνταξης του νέου συντάγματος της Συρίας, αυτό θα το νιώσουμε πιο έντονα.

»Δεν διαθέτουμε πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα. Όμως η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε χώρα μεταφοράς, και αυτό μας δίνει και το δικαίωμα να συμμετέχουμε στις έρευνες για τον εντοπισμό αποθεμάτων. Αν είχαμε το μυαλό του CHP δεν θα είχαμε εισβάλει ούτε στο Αφρίν, ούτε θα έπρεπε να εισβάλουμε ανατολικά του Ευφράτη…»

Η Τουρκάλα αρθρογράφος είναι διαφωτιστική, όμως για τη στρατηγική της Τουρκίας στο θέμα θα αναφερθούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
___
*Έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά αυτό δεν απηχεί τις απόψεις του μεταφραστή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρεια από πίνακα του Κρητικού ζωγράφου Φιλόθεου Σκούφου (πηγή: Icon painters - Greece. /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Γ’)

3/11/2026 - 9:54πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

1/11/2026 - 3:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

31/10/2026 - 10:13πμ
Η τουρκική φρεγάτα TCG Göksu στη Μεσόγειο, στις 2 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: US Navy / Theoplis Stewart II)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί προληπτικής διπλωματίας και «Γαλάζιας Παράνοιας»

30/10/2026 - 4:33μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: commons.wikimedia.org)

Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης: Πώς ο Άγιος Βασιλιάς που έτρεφε τον λαό του κέρδισε τις καρδιές τους

34 δευτερόλεπτα πριν
Ο τανωμένος σορβάς αποτελεί τη ναυαρχίδα της ποντιακής διατροφής, σύμφωνα με τον Θωμά Σαββίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Θεσσαλονίκη: Ο Όμιλος Αστυνομικών τιμά τη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη με μια εκδήλωση γεμάτη από γεύσεις Πόντου

28 λεπτά πριν
Η Δυτική Πτερυγα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)

Εκλογές ΗΠΑ 2026: Ιστορική νίκη του Κρις Πάπας στη Γερουσία – Οι Ελληνοαμερικανοί που στέλνει η Ομογένεια στο Κογκρέσο

55 λεπτά πριν
(Φωτ.:  Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Ιωνικό Κέντρο: Άνοιξε επισήμως τις πύλες του, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/inosxenis?locale=el_GR)

«Οι Μικρασιατικές Πολιτείες και η Νίκαια της Αττικής»: Ιστορικός περίπατος και ξενάγηση στην Οσία Ξένη

2 ώρες πριν
To pontosnews ξεφυλλίζει λεξικά, ακούει τραγούδια και διαβάζει θεατρικά και παραμύθια, για τις ποντιακές λέξεις

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε ποια είναι η φουρουντζάβα;

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV