pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ξοδέψατε 2 εκατ. δολάρια και δεν βγάλατε ούτε έναν κουβά πετρέλαιο»

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

22/02/2019 - 2:15μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην Τουρκία η πολιτική ασκείται με όρους λαϊκούς χωρίς να εκφεύγει πάντοτε και να περνά στο πεδίο του λαϊκισμού. Και το παιχνίδι αυτό το παίζει πολύ καλά ο Ερντογάν, ίσως καλύτερα απ’ όλους, με τις διάφορες επικλήσεις που κάνει από τα μπαλκόνια προς τους οπαδούς του αλλά και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως «Αχ καρντεσί μ’ αχ» ή «Αχ Ιντζέ αχ», απευθυνόμενος στον ανθυποψήφιό του για την προεδρεία, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Τη φορά αυτήν όμως ο Ερντογάν την βρήκε από έναν αντίπαλό του, ο οποίος τον χτύπησε με το ίδιο όπλο.

Πρόκειται για τον νεαρό βουλευτή Μερσίνας Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο οποίος υπέβαλε ερώτηση στην τουρκική Βουλή, με την οποία ρωτά να μάθει για ποιον λόγο ξοδεύτηκαν δύο εκατομμύρια δολάρια για έρευνες στη Μεσόγειο, χωρίς σχέδιο και χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του εγχειρήματος.

Συγκεκριμένα ο Μπασαρίρ αναφέρει στην ερώτησή που απευθύνει προς τον υπουργό Ενέργειας: «Στη γεώτρηση που έγινε ανοικτά του Ερντεμλί, και η οποία τείνει να ολοκληρωθεί, δεν βρέθηκε ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο, ούτε εντοπίστηκαν ίχνη φυσικού αερίου. Στη γεώτρηση στην Αλάνια οι εργασίες συνεχίζονται επί 100 ημέρες και τείνουν να ολοκληρωθούν κι εκεί. Και στη γεώτρηση αυτή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με τη γεώτρηση του Ερντεμλί. Το ημερήσιο κόστος λειτουργίας των ερευνητικών πλοίων που αγοράσαμε από τη Νορβηγία είναι περίπου 50 χιλιάδες δολάρια. Οι εργασίες στη γεώτρηση του Ερντεμλί διήρκεσαν 40 ημέρες, που σημαίνει ότι κόστισαν δύο εκατομμύρια δολάρια».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής Μερσίνας ερωτά τον υπουργό Ενέργειας: «Πόσο κόστισαν οι εργασίες στη γεώτρηση του Ερντεμλί; Επί πόσες ημέρες συνεχίζονται οι εργασίες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτά της Αλάνιας; Πόσο κόστισαν οι εργασίες στη γεώτρηση της Αλάνιας, που ολοκληρώνονται οσονούπω;

»Δεν θα ήταν πιο σωστό τα λεφτά αυτά, που πετάχτηκαν στον αέρα, να δοθούν ως αποζημίωση στους γεωργούς της εκλογικής μου περιφέρειας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες;

»Σε ποιες άλλες περιοχές της Μεσογείου θα γίνουν εργασίες γεωτρήσεων; Αν υπολογιστεί ότι η γεώτρηση στο Ερντεμλί αποδείχτηκε ότι δεν είχε τίποτα, αναρωτιέται κανείς: μήπως έχουμε αρχίσει να κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο με σκοπό την επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ισραήλ και τη Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου,* που διεξάγουν από κοινού τις δικές τους έρευνες στη Μεσόγειο;».

Η ερώτηση αυτή του νεαρού βουλευτή Μερσίνας, προκάλεσε την οργή του Ερντογάν κυρίως για δύο λόγους.

Ο ένας είναι γιατί χρησιμοποίησε μια λέξη που έκανε εντύπωση στον τουρκικό λαό. Μια από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο ίδιος και δεν θα ήθελε να την χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοί του. Είναι σαν να τον χτύπησαν με το δικό του όπλο. Είναι η λέξη κουβάς, ή για την ακρίβεια η φράση «ξόδεψες εκατομμύρια δολάρια και δεν βρήκες ούτε έναν κουβά πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Ο άλλος λόγος κρύβεται στην ακροτελεύτια φράση της ερώτησης που υπέβαλε ο βουλευτής: «μήπως έχουμε αρχίσει να κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο με σκοπό την επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ισραήλ και τη Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου, που διεξάγουν από κοινού τις δικές τους έρευνες στη Μεσόγειο;».

Αυτό ήταν. Λίγη ώρα μετά την υποβολή της ερώτησης στο τουρκικό Κοινοβούλιο άρχισε ένας απίστευτος πόλεμος εναντίον του βουλευτή από τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Γράφτηκαν εκατοντάδες υβριστικά και εκφοβιστικά άρθρα εναντίον του βουλευτή και του κόμματός του, κυρίως γιατί ξεσκέπασε τη στρατηγική της Τουρκίας στη Μεσόγειο, με την ακροτελεύτια φράση που προαναφέραμε. Μάλιστα η Χαλιμέ Κιοκτσέ σε άρθρο της στην εφημερίδα Star έγραψε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό το μέγεθος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο. Το 2015 η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι εκεί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Άρα, τα πλοία “Fatih” και “Barbaros Hayrettin Paşa” δεν κινούνται χωρίς σκοπό στα νερά της Μεσογείου. Επιπλέον, η γεωπολιτική αξία της Αν. Μεσογείου έχει αυξηθεί μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων και γι’ αυτό εντάθηκε και ο πόλεμος στη Συρία. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν να φθάσουν τον κουρδικό διάδρομο μέχρι τη Μεσόγειο.

»Η εξουδετέρωση της Αραβικής Άνοιξης με πραξικοπήματα και εμφυλίους, η φυλάκιση του Μόρσι και η συμμαχία του Σίσι με το Ισραήλ, τη Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ, η συνέχιση της διαμάχης στη Λιβύη και η κατάσταση στην Τυνησία δεν είναι ανεξάρτητα από την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. Η Ρωμαίικη Διοίκηση της Κύπρου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποφάσισαν να κινηθούν μαζί στην ενεργειακή αγορά. Στόχος τους είναι να αποκλείσουν την Τουρκία από την αγορά του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου.

»Η Τουρκία τα γνωρίζει όλα αυτά και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένη να είναι παρούσα στην Αν. Μεσόγειο, έστω και αν δεν βρει “έναν κουβά πετρέλαιο”.

»Η διανομή των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου εισέρχεται σε κρίσιμη φάση. Όταν φθάσουμε στη φάση της σύνταξης του νέου συντάγματος της Συρίας, αυτό θα το νιώσουμε πιο έντονα.

»Δεν διαθέτουμε πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα. Όμως η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε χώρα μεταφοράς, και αυτό μας δίνει και το δικαίωμα να συμμετέχουμε στις έρευνες για τον εντοπισμό αποθεμάτων. Αν είχαμε το μυαλό του CHP δεν θα είχαμε εισβάλει ούτε στο Αφρίν, ούτε θα έπρεπε να εισβάλουμε ανατολικά του Ευφράτη…»

Η Τουρκάλα αρθρογράφος είναι διαφωτιστική, όμως για τη στρατηγική της Τουρκίας στο θέμα θα αναφερθούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
___
*Έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά αυτό δεν απηχεί τις απόψεις του μεταφραστή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Φώτη Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Α’)

13/10/2026 - 10:11πμ
Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Simeon Photography/Xeniteas e.V. - Verein der Griechen aus Pontos in Dortmund und Umgebung/Facebook)

Σύλλογος Ποντίων Ντόρτμουντ και περιχώρων «Ξενιτέας»: Μουσικό αντάμωμα με ποντιακούς και λαϊκούς ήχους

46 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook / Χρήστος Τριανταφύλλου)

«Μικρά Ασία – 104 χρόνια μετά»: Μια ξεχωριστή βραδιά ιστορικής μνήμης, συγκίνησης και πολιτισμού από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης οδεύει σε υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Μπάσκετ: Περίπου 50 αγώνες όλων των κατηγοριών στο στόχαστρο των Αρχών για στημένα παιχνίδια – Έξι εντάλματα σύλληψης

2 ώρες πριν
Ο σπουδαίος Πόντιος λαογράφος Στάθης Ευσταθιάδης

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Εκδήλωση για το πολύτιμο έργο του Στάθη Ευσταθιάδη στην καταγραφή της ποντιακής παράδοσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κολωνός: Τέσσερις τραυματίες από έκρηξη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε κτήριο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV