Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να τέθηκε σε ισχύ από χθες, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σε Ελλάδα και πΓΔΜ, και η γειτονική χώρα να μετονομάστηκε επίσημα σε «Βόρεια Μακεδονία», ωστόσο για να αποκτήσει τη νέα ταυτότητά της θα περάσει πολύ καιρός. Το νέο όνομα αναγράφεται πλέον στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων της πΓΔΜ ενώ και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγράφεται ως «υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας». Από σήμερα ξεκίνησε και η διαδικασία για την αλλαγή πινακίδων και διαβατηρίων, ωστόσο τα νέα διαβατήρια θα αρχίσουν να εκδίδονται έως τα τέλη του 2019.
Το μεσημέρι τοποθετείται και η ταμπέλα με το νέο όνομα της χώρας στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων).
Η συντονιστική διυπουργική επιτροπή της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι οι τελωνειακές Αρχές θα πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.
Τι πρέπει να κάνουν στο ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο Υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα στο Υπουργείο εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη «NMK» (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.
Το τι θα γίνει με τα «αρχαιοελληνικά» αγάλματα θα συζητηθεί σε έξι μήνες (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκος Φραγκόπουλος, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε επίσης ότι:
- Εντός έξι μηνών θα πρέπει να γίνει εξέταση και αναθεώρηση του καθεστώτος των αγαλμάτων, των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών και, εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.
- Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία της χώρας (σ.σ.: ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους.