Τρεις συνεντεύξεις μέσα σε ένα 24ωρο έδωσε ο Νίκος Μανιαδάκης, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που στην υπόθεση Novartis ήταν προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου», αλλά πλέον είναι κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία. Μιλώντας χθες στο Πρώτο Θέμα υποστήριξε ότι δέχτηκε πιέσεις εκ μέρους των εισαγγελικών Αρχών για να κατονομάσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα, κάτι που αρνήθηκε να κάνει.
Ο Νίκος Μανιαδάκης θεωρείται ειδικός στη φαρμακευτική δαπάνη και γι’ αυτό διετέλεσε σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας.
Χθες μίλησε και στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ όπου επανέλαβε ότι ελεγχθεί επανειλημμένα και ότι η αόριστη κατάθεση ενός και μόνο μάρτυρα χρησιμοποιήθηκε για να του ασκηθεί πίεση. Σήμερα το πρωί σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 διευκρίνισε ότι έχει κάνει πάνω από 70 ταξίδια στο εξωτερικό σε γνώση των Αρχών και ότι συναντήθηκε με την εισαγγελέα την οποία ενημέρωσε για τη μετακόμιση της οικογένειάς του εκτός Ελλάδας. «Πώς να διαφύγω από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;», διερωτήθηκε.
Αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, εντούτοις δήλωσε ότι ποτέ δεν έδωσε την αίσθηση στους εισαγγελείς Διαφθοράς ότι γνωρίζει κάτι για έκνομες πράξεις δικές του ή άλλων προσώπων, και ούτε υποσχέθηκε ότι θα δώσει στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα. Σε αυτό το σημείο εξήγησε ότι η δουλειά του είναι μόνο να αναλύει τα οικονομικά στοιχεία για το ποιες υπερτιμολογήσεις φαρμάκων δεν δικαιολογούνται.
Εξηγώντας για ποιον λόγο κατηγορείται για παθητική δωροδοκία, ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε μια γυναίκα που κατέθεσε ότι 120.000 ευρώ από τη Novartis για να υπερτιμολογήσει ο ίδιος φάρμακα, ενώ στο κατηγορητήριο αναφέρεται και ότι συνεισέφερε σε μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και ο οποίος έχει σχέση με τον συμψηφισμό χρεών των φαρμακευτικών.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το «ποιος του την έστησε», είπε: «Είναι προφανές το τι έχει συμβεί. Πιστεύω ότι υπάρχει τεράστια υπόθεση με δεκάδες παρακλάδια».
















