Μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνολογία προστασίας των συσκευασιών από το φως, κυκλοφόρησε νέα στοιχεία που τονίζουν την ταχεία υποβάθμιση των θρεπτικών ουσιών στα γαλακτοκομικά προϊόντα ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο φως. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η βλάβη στις θρεπτικές τιμές προέρχεται από όλα τα φώτα, συμπεριλαμβανομένων των φωτισμών LED και φθορισμού.
Η έκθεση αποκαλύπτει την ταχεία απώλεια βασικών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Α και D και η ριβοφλαβίνη στα γαλακτοκομικά – σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 51%.
Η εταιρεία Noluma ανέλυσε υπάρχουσες μελέτες και προχώρησε σε έρευνα και νέες εργαστηριακές δοκιμές για να συντάξει μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την υποβάθμιση των καταναλωτικών προϊόντων που πωλούνται σε ανεπαρκείς συσκευασίες.
Η έκθεση «Packaged foods should be kept in the dark – Consumers shouldn’t be» (Τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται στο σκοτάδι – Οι καταναλωτές όχι), αποδεικνύει ότι το φως οποιασδήποτε μορφής υποβαθμίζει τη φρεσκάδα, τη διατροφική αξία και τη σταθερότητα του προϊόντος, οδηγώντας σε ταχύτερη αλλοίωση. Για το γάλα ειδικά, δείχνει ότι μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση ή οσμή του μετά από μόλις 15 λεπτά έκθεσης στο φως.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολλές γενιές ότι το φως έχει αρνητικό αντίκτυπο στα τρόφιμα. Παρόμοια με τον τρόπο που τα ρούχα ξεθωριάζουν στον ήλιο ή το δέρμα καίγεται, η έκθεσή μας δείχνει ότι μια ποικιλία συσκευασμένων προϊόντων επηρεάζεται αρνητικά από την έκθεση σε φωτισμό όλων των ειδών, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ότι αντιλαμβάνεται ο μέσος καταναλωτής», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας Noluma Ντίβια Τσόπρα.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.