pontosnews.gr
Τρίτη, 9/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

17/12/2018 - 11:13μμ
90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ελευσίνα δέχτηκε και αυτή, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη φιλόξενη αγκαλιά της έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων του 1922. Με πλούσια αθλητική παράδοση ο μικρασιατικός ελληνισμός, δεν άργησε στους νέους τόπους εγκατάστασής του να συγκροτηθεί και να κάνει και τα πρώτα βήματα και στο αθλητικό πεδίο.

Έτσι γεννήθηκε ο Ηρακλής Ελευσίνας, που συμπλήρωσε εννέα δεκαετίες ζωής και συνεχίζει.

Δίπλα στο λιμάνι και την εμπορική του κίνηση, κοντά στις φάμπρικες που έδωσαν μεροκάματο σε χιλιάδες ανθρώπους στο Θριάσιο πεδίο, παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας, δημιουργήθηκαν οι πρώτες παρέες, το παιχνίδι –άτυπο στην αρχή– και μετά η ανάγκη για δημιουργία αθλητικών συλλόγων.

Για την ομάδα της Ελευσίνας, εκ μέρους της διοίκησής της, μας έδωσε χρήσιμα στοιχεία για την ιστορία της ο Μιχάλης Κατσάφαρος.

Χαρακτηριστικό για το πώς οι ίδιοι οι άνθρωποι του Ηρακλή αντιλαμβάνονται τις ιστορικές αναφορές του συλλόγου, είναι ότι σε φυλλάδιο της ομάδας αναφέρεται το σύνθημα: «90 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΟ ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΛΑΒΑΡΟ ΤΙΜΗΣ, ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ».

Όπως μας είπε ο Μ. Κατσάφαρος: «Η ιστορία του Ηρακλή Ελευσίνας πηγάζει από τα βάθη σχεδόν του 20ού αιώνα και από τα κελαρύσματα αγάπης των Μικρασιατών προσφύγων για τον πολιτισμό, και στην προκειμένη περίπτωση για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Ο “Μαθουσάλας” της Ελευσίνας άντεξε στους χρόνους και στη φθορά των πιέσεων, των γεγονότων και των περιστάσεων, χάρη στον ασύνορο σεβασμό που επέδειξαν οι παράγοντες της βασανισμένης και υπερήφανης προσφυγιάς και όλοι οι Μικρασιάτες του Συνοικισμού της ιστορικής πόλης, στις αξίες και στα ιδανικά του αθλητισμού.

»Ο Ηρακλής Ελευσίνας ήταν και είναι γι’ αυτούς ένα πανάκριβο κειμήλιο, ένα λάβαρο μνήμης, ένα βαρκάκι που τους πάει “απέναντι”, κοντά στη γαλήνη, κοντά στα όμορφα και ωραία. Ήταν και είναι μια φιλική γωνιά, μια χόβολη για τα παιδιά και τους μεγάλους. Για όσους φόρεσαν τη φανέλα του, για όσους στέγνωσαν από κάθε υπηρέτηση την ιδέα για τη φανέλα και το σύμβολό του.

»Το πράσινο και το λευκό της ελπίδας και της τιμιότητας, και το τριφύλλι της τρυφεράδα και της αγνότητας».

Συνεχίζοντας, ο Μ. Κατσάφαρος μάς λέει: «Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ηρακλής Ελευσίνας ιδρύθηκε το 1928 και είναι γέννημα της πρώτης ομάδας Μικρασιατών προσφύγων Ελευσίνας, και συγκεκριμένα του ΑΠΟΜΕΕ, γνωστότερου ως “Μικρασιατική Ένωση”, που εμφανίστηκε το 1925 κι αγωνίστηκε για δύο-τρία χρόνια στο ίδιο γήπεδο που χρησιμοποίησε ως έδρα αργότερα και ο Ηρακλής, εκεί που στεγάζεται σήμερα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας.

»Ιδρυτές του “Αθλητικού Φάρου” της προσφυγικής γωνιάς της Ελευσίνας ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος (έμπορος), ο Βασίλης Σκαμπάς, ο Κόκος Θεολόγου, ο Νίκος Γέμελας, ο Νίκος Πασπάτης, ο Γιώργος Γιογιός και ο Στράτος Φουντουκίδης. Η ονομασία του συλλόγου δόθηκε από τον ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας Ηρακλή και εμπνευστής ήταν ο Ηρακλής Γιογιός, εξάδελφος του μεγάλου μπαλαδόρου Γιώργου Γιογιού.

»Από το σπουδαίο αυτό μεγάλο εργαστήρι της Ελευσίνας αναδείχθηκαν μεγάλοι μπαλαδόροι, που επάνδρωσαν με επιτυχία τόσο την άλλη μεγάλη ομάδα της Ελευσίνας, τον Πανελευσινιακό, όσο και άλλες μεγάλες ομάδες της χώρας.

»Εκατοντάδες ψυχές, ίδρωσαν, μάτωσαν, τίμησαν και δόξασαν τη φανέλα του, στέγνωσαν και ξόδεψαν τα νιάτα τους, για να γράψουν με χρυσά γράμματα τη μεγάλη ιστορία του». […]

  • Πηγή: ert.gr / Νάσος Μπράτσος.
  • Φωτογραφίες: Ηρακλής Ελευσίνας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη φετινή αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων στην Καλαμαριά (φωτ.: Facebook / Ολυμπία Αντωνούδη-Ιωαννίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ματωμένο Φεγγάρι» στον ουρανό, κόκκινο στη θάλασσα της Καλαμαριάς – Η άφιξη των προσφύγων, 103 χρόνια μετά

8/09/2025 - 10:14μμ
Το Ηρώο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Δήμος Θηβαίων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θήβα: Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Μικρασιάτες της Γενοκτονίας

8/09/2025 - 3:03μμ
Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κρήτη: Το Ηράκλειο τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

7/09/2025 - 9:35μμ
Στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ιωνία τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτ.: Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ημέρα Μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής στην προσφυγική Νέα Ιωνία

7/09/2025 - 6:00μμ
Έλληνες στο Τσανάκκαλε (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Β', εφ. «Καθημερινή»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922 – Μαρτυρία Κυριάκου Κουκουλήθρα: Οι άλλοι που ήταν εξορία γύρισαν αποδεκατισμένοι· πέθαναν πολλοί εκεί

5/09/2025 - 10:22μμ
Ο όχλος λεηλατεί κατάστημα στο Πέρα (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Σε εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

5/09/2025 - 9:13μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες σε πλοίο που τους έφερε στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Κατίνας Γεωργιάδου: Λίγο ψωμί μάς έδιναν μόνο. Νερό δεν υπήρχε. Μας δίνανε θάλασσα και πίναμε

2/09/2025 - 9:55μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

1/09/2025 - 10:10μμ
Το εσωτερικό του Μεγάρου της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.:  Εστία Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μικρασία χαίρε!» από την Εστία Νέας Σμύρνης – 8ος κύκλος επετειακών εκδηλώσεων

30/08/2025 - 2:26μμ
Σινασίτισσες με την τοπική καππαδοκική φορεσιά σε φωτογραφία του 1924 (πηγή: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Τελμησσό Καππαδοκίας – Αυστηρή νηστεία, απαγορεύσεις, συμβολισμοί

29/08/2025 - 9:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Νίκου Παπαδάκη στα Χανιά (φωτ.: https://kriti360.gr)

Αναπαύθηκε στο χώμα της Κρήτης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Ν. Παπαδάκης

3 λεπτά πριν
Από αριστερά, η Χριστίνα Βραχάλη και η Λίλα Κουντουριώτη στο πλατό της εκπομπής (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Έρχεται το ανανεωμένο ΟΠΑΠ Game Time με νέα σκηνικά και πολλές εκπλήξεις

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή)

Συναυλία και Σέρρα για τον Μίκη Θεοδωράκη από την ΠΟΕ και τον δήμο Ασπρόπυργου

1 ώρα πριν
Περιπολικό της γαλλικής αστυνομίας έξω από το Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού (φωτ. αρχείου: EPA/Christophe Petit Tesson)

Παρίσι: Άφησαν κεφάλια χοίρων μπροστά σε τζαμιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: To blues της ζωής ενός αληθινού ροκ δημιουργού

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Hellenic Train: 24ωρη απεργία εξήγγειλαν οι μηχανοδηγοί – Τα αιτήματα της ΠΕΠΕ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign