Φρούτα ξεραμένα στον ήλιο, συνήθως μήλα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και κοκκύμελα, είναι τα τσίρα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στον Πόντο – ειδικά τα μήλα τα περνούσαν από την κλωστή σχηματίζοντας μεγάλες αρμαθιές. Για σιγουριά δε προτού τα βάλουν στην άκρη για τον χειμώνα τα έκαιγαν στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία. Τα τσίρα βρασμένα με ζάχαρη γίνονται χοσάφ’, το είδος της κομπόστας που συνοδεύει κυρίως το πιλάφι και τα ζυμαρικά κατά τις νηστείες.
Τα Χριστούγεννα πολλές φορές οι νοικοκυρές έδιναν τσίρα στα παιδιά που τους έλεγαν τα κάλαντα.
Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού (εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη).
- Βρείτε, μάθετε και διαδώστε την έννοια ακόμα περισσότερων ποντιακών λέξεων και φράσεων στο λεξικό του pontos-news.gr.
- Διαβάστε περισσότερα για τα ήθη και έθιμα στον Πόντο στην ενότητα Παράδοση του pontos-news.gr.