pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα το 1953 πέθανε ο Λάμπρος Λαμπριανίδης, ο υπουργός από τον Πόντο

Ποιος ο ρόλος του στην επιστροφή 5.000 ορφανών από τον Πόντο στην Ελλάδα

13/12/2018 - 12:54μμ
Σαν σήμερα το 1953 πέθανε ο Λάμπρος Λαμπριανίδης, ο υπουργός από τον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ημερολόγιο γράφει 15 Δεκεμβρίου 1953 και στη Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιείται δημοσία δαπάνη η κηδεία του Λάμπρου Λαμπριανίδη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου και άλλων μελών της κυβέρνησης. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πόντιος πολιτικός και νομικός Σταύρος Νικολαΐδης, εκ μέρους της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας η σορός μεταφέρεται σε κλειστό αυτοκίνητο και ξεκινά η νεκρική πομπή, η οποία διέρχεται με κάθε επισημότητα από τους κατάμεστους από κόσμο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Ο υπουργός και βουλευτής που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1891, άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή στις 13 Δεκεμβρίου 1953, σε ηλικία 62 ετών.

Η καταγωγή της οικογένειας του Λάμπρου Λαμπριανίδη ήταν από τη Σάντα. Απόφοιτος του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, γράφτηκε στη Νομική της Αθήνας και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όπου αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτορας. Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, και παράλληλα εργάστηκε στη γραμματεία της ελληνικής πρεσβείας υπό την καθοδήγηση του Ίωνα Δραγούμη.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού, και μάλιστα τραυματίστηκε. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση κατέφυγε στη Ρουμανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη δίπλα στον αρμοστή Γεώργιο Κατεχάκη. Διορίστηκε γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στην Αδριανούπολη και κατόπιν πολιτικός διοικητής στο Καραγάτς – καθοριστικός θεωρήθηκε τότε ο ρόλος του κατά την εκκένωση της Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.


Στιγμιότυπο από την κηδεία του Λ. Λαμπριανίδη (πηγή: avarchive.gr)

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή παραιτήθηκε από τη θέση του και πολιτεύτηκε στην επαρχία Δράμας. Από το 1923 μέχρι και το θάνατό του εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής – το 1926 και το 1936 με το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου, το 1946 με την Εθνική Πολιτική Ένωση (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής των Γεώργιο Παπανδρέου), το 1950 με το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου, και το 1951 και 1952 με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου. Χρημάτισε υφυπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 1944, υφυπουργός Στρατιωτικών άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Βενιζέλου που σχηματίστηκε τον Αύγουστο του 1950, ενώ στην κυβέρνηση Παπάγου ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αξίωμα που είχε και κατά το θάνατό του.

Αρωγός των Ποντίων
Το 1924 ο Λάμπρος Λαμπριανίδης τέθηκε επικεφαλής μικτής επιτροπής που μετέβη στην Τουρκία και μετέφερε στην Ελλάδα περίπου 5.000 παιδιά ποντιακών οικογενειών που έμειναν ορφανά κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία που δημοσίευσε την είδηση του θανάτου του. Τρία χρόνια μετά, το 1927, συντάχθηκε με τον Θεοφύλακτο Θεοφυλάκτου και με τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, και έγινε ένας από τους επιφανείς Ποντίους που δημιούργησαν την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.


Από τη νεκρολογία της εφ. Ελευθερία

Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο βοήθησε το έργο των «Αργοναυτών-Κομνηνών» συμμετέχοντας στην Επιτροπή Αγώνα ως γενικός γραμματέας. Μάλιστα, είναι μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν την προκήρυξη με την οποία οι Πόντιοι καλούνται να λάβουν μέρος στον πόλεμο. Έργο εκείνης της ειδικής επιτροπής ήταν και η συγκέντρωση εισφορών για τις στρατιωτικές ανάγκες.

Με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Λάμπρος Λαμπριανίδης κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήγε στην ανατολική Μακεδονία για την εκκένωση της περιοχής, ενώ στο πλευρό των «Αργοναυτών-Κομνηνών» βρέθηκε και κατά τον Εμφύλιο, μιας και βοήθησε στη δημιουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στη Δροσιά Αττικής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

6/10/2025 - 1:56μμ
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Πάνο Ρούτσι, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας για 22η ημέρα, στο Σύνταγμα (φωτ.: toklik.gr / Δήμητρα Κούτρα / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι – «Ήρθα να δω έναν άνθρωπο που υποφέρει»

6/10/2025 - 1:08μμ
Οι συλληφθέντες για απάτες μέσω επιστροφών ΦΠΑ από εμπορικές συναλλαγές οδηγούνται στον εισαγγελέα, Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα ΦΠΑ: Στη φυλακή άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι μετά τις απολογίες τους

6/10/2025 - 12:20μμ
Το κάμπινγκ στη Φοινικούντα, στην περιοχή της Λούτσας, όπου έγινε η διπλή δολοφονία (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

6/10/2025 - 8:39πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η εβδομάδα αρχίζει με έντονες βροχές και καταιγίδες

6/10/2025 - 8:08πμ
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Διπλό φονικό στη Μεσσηνία: Άγνωστος μπήκε σε κάμπινγκ και άρχισε να πυροβολεί

5/10/2025 - 11:15μμ
Ο Γιώργος Κασιμάτης σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)
ΕΛΛΑΔΑ

«Έφυγε» στα 93 ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης

5/10/2025 - 8:29μμ
Ο Γιώργος Κοσκωτάς, το 1999 (φωτ. αρχείου: Π. Γιαννακούρης/ΑΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κοσκωτάς: Ο «μπογιατζής» που τάραξε την Ελλάδα

5/10/2025 - 2:44μμ
Από τη μεταφορά των συλληφθέντων στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα ΦΠΑ: Στη φυλακή 5 από τους 9 κατηγορούμενους που οδηγήθηκαν στον ανακριτή – Απολογούνται άλλοι 8

5/10/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Πόσα καταλύματα προβλέπεται να «επιστρέψουν» στο ενοίκιο

5/10/2025 - 12:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ypsilantis-Backnang Kultureller Pontischer Verein)

Νέα χορευτική χρονιά με πάρτι από τον Ποντιακό Σύλλογο «Υψηλάντης» Backnang

13 λεπτά πριν
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 5ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit.  Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Η παραίτηση Τσίπρα, το παρασκήνιο και οι κραδασμοί: Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι θα τον ακολουθήσουν

37 λεπτά πριν
Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

1 ώρα πριν
Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

1 ώρα πριν
Στην οθόνη οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2025 (φωτ.: EPA / Claudio Bresciani / TT Sweden Out)

Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε τρεις επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις τους κατά των αυτοάνοσων και του καρκίνου

2 ώρες πριν
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Πάνο Ρούτσι, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας για 22η ημέρα, στο Σύνταγμα (φωτ.: toklik.gr / Δήμητρα Κούτρα / EUROKINISSI)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι – «Ήρθα να δω έναν άνθρωπο που υποφέρει»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign