pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα το 1953 πέθανε ο Λάμπρος Λαμπριανίδης, ο υπουργός από τον Πόντο

Ποιος ο ρόλος του στην επιστροφή 5.000 ορφανών από τον Πόντο στην Ελλάδα

13/12/2018 - 12:54μμ
Σαν σήμερα το 1953 πέθανε ο Λάμπρος Λαμπριανίδης, ο υπουργός από τον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ημερολόγιο γράφει 15 Δεκεμβρίου 1953 και στη Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιείται δημοσία δαπάνη η κηδεία του Λάμπρου Λαμπριανίδη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου και άλλων μελών της κυβέρνησης. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πόντιος πολιτικός και νομικός Σταύρος Νικολαΐδης, εκ μέρους της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας η σορός μεταφέρεται σε κλειστό αυτοκίνητο και ξεκινά η νεκρική πομπή, η οποία διέρχεται με κάθε επισημότητα από τους κατάμεστους από κόσμο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Ο υπουργός και βουλευτής που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1891, άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή στις 13 Δεκεμβρίου 1953, σε ηλικία 62 ετών.

Η καταγωγή της οικογένειας του Λάμπρου Λαμπριανίδη ήταν από τη Σάντα. Απόφοιτος του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, γράφτηκε στη Νομική της Αθήνας και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όπου αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτορας. Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, και παράλληλα εργάστηκε στη γραμματεία της ελληνικής πρεσβείας υπό την καθοδήγηση του Ίωνα Δραγούμη.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού, και μάλιστα τραυματίστηκε. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση κατέφυγε στη Ρουμανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη δίπλα στον αρμοστή Γεώργιο Κατεχάκη. Διορίστηκε γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στην Αδριανούπολη και κατόπιν πολιτικός διοικητής στο Καραγάτς – καθοριστικός θεωρήθηκε τότε ο ρόλος του κατά την εκκένωση της Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.


Στιγμιότυπο από την κηδεία του Λ. Λαμπριανίδη (πηγή: avarchive.gr)

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή παραιτήθηκε από τη θέση του και πολιτεύτηκε στην επαρχία Δράμας. Από το 1923 μέχρι και το θάνατό του εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής – το 1926 και το 1936 με το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου, το 1946 με την Εθνική Πολιτική Ένωση (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής των Γεώργιο Παπανδρέου), το 1950 με το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου, και το 1951 και 1952 με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου. Χρημάτισε υφυπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 1944, υφυπουργός Στρατιωτικών άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Βενιζέλου που σχηματίστηκε τον Αύγουστο του 1950, ενώ στην κυβέρνηση Παπάγου ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αξίωμα που είχε και κατά το θάνατό του.

Αρωγός των Ποντίων
Το 1924 ο Λάμπρος Λαμπριανίδης τέθηκε επικεφαλής μικτής επιτροπής που μετέβη στην Τουρκία και μετέφερε στην Ελλάδα περίπου 5.000 παιδιά ποντιακών οικογενειών που έμειναν ορφανά κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία που δημοσίευσε την είδηση του θανάτου του. Τρία χρόνια μετά, το 1927, συντάχθηκε με τον Θεοφύλακτο Θεοφυλάκτου και με τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, και έγινε ένας από τους επιφανείς Ποντίους που δημιούργησαν την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.


Από τη νεκρολογία της εφ. Ελευθερία

Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο βοήθησε το έργο των «Αργοναυτών-Κομνηνών» συμμετέχοντας στην Επιτροπή Αγώνα ως γενικός γραμματέας. Μάλιστα, είναι μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν την προκήρυξη με την οποία οι Πόντιοι καλούνται να λάβουν μέρος στον πόλεμο. Έργο εκείνης της ειδικής επιτροπής ήταν και η συγκέντρωση εισφορών για τις στρατιωτικές ανάγκες.

Με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Λάμπρος Λαμπριανίδης κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήγε στην ανατολική Μακεδονία για την εκκένωση της περιοχής, ενώ στο πλευρό των «Αργοναυτών-Κομνηνών» βρέθηκε και κατά τον Εμφύλιο, μιας και βοήθησε στη δημιουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στη Δροσιά Αττικής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Πώς o δράστης «σκηνοθέτησε» το έγκλημα – Αναζητείται το φονικό όπλο

23/04/2026 - 3:06μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγία Βαρβάρα: Με βαριά τραύματα αλλά εκτός κινδύνου νοσηλεύεται 19χρονη μετά από καβγά με συνομήλική της

23/04/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στο πάρκο Ασυρμάτου: Τι εξετάζουν οι Αρχές για το θάνατο του 25χρονου

23/04/2026 - 9:05πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αϊ-Γιώργης με βοριαδάκι, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Χιόνια θα δούνε τα βουνά

23/04/2026 - 8:08πμ
Αστυνομικοί στο Πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Δημήτριος: Νεκρός 25χρονος στο Πάρκο Ασυρμάτου – Στο τραπέζι ακόμη και η οπαδική επίθεση

22/04/2026 - 10:51μμ
Θρήνος για το χαμό της 43χρονης  Ελευθερίας Γιακουμάκη,  Τετάρτη 22 Απριλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Εκτελέστηκε στο αυτοκίνητό της η 43χρονη – Σενάριο γυναικοκτονίας με δράστη τον αυτόχειρα πρώην σύντροφο

22/04/2026 - 10:19μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή για τον Στέφανο Ληναίο στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (πηγή: Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στέφανος Ληναίος: Σε στενό κύκλο το τελευταίο «αντίο» στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

22/04/2026 - 8:06μμ
Οι σημαίες της ΕΕ και του Μαυροβουνίου (φωτ.: European Union)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαυροβούνιο: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για την ένταξη – Στόχος το 2028

22/04/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμπελόκηποι: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία της 32χρονης μητέρας – «Ήμουν σε βρασμό», λέει ο κατηγορούμενος

22/04/2026 - 7:18μμ
Έρευνες για τον εντοπισμό της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Τραγικός επίλογος – Νεκρή η 43χρονη Ελευθερία Γιακουμάκη μέσα στο αυτοκίνητό της

22/04/2026 - 6:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Πώς o δράστης «σκηνοθέτησε» το έγκλημα – Αναζητείται το φονικό όπλο

6 λεπτά πριν

Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»: Στο φουλ οι μηχανές για τη 10η Βραδιά Νεολαίας!

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Αίγινα: Πολύτιμα ευρήματα ήρθαν στο φως, στο λόφο της Κολόνας

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php/ Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης Homenetment – Αρμενική)

«Διαδρομή Μνήμης: Αρμενία & Πόντος»: Ένας ποδηλατικός μαραθώνιος 200 χλμ τιμά τα θύματα των Γενοκτονιών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ιτς: Αρμένικη σαλάτα με πλιγούρι, από την Ιζαμπέλα της Δραπετσώνας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αγία Βαρβάρα: Με βαριά τραύματα αλλά εκτός κινδύνου νοσηλεύεται 19χρονη μετά από καβγά με συνομήλική της

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign