pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλη η ιστορία των Ποντίων στο λογότυπο της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία – Όλοι οι συμβολισμοί

10/12/2018 - 1:33μμ
Το «σιωπηλό» Άουσβιτς – Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρουσιάστηκε χθες ο λογότυπος που θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις μελλοντικές καμπάνιες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενόψει των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων που συμπληρώνονται το 2019. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το συντονιστή της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ Αλέξανδρο Εφραιμίδη, η διοργάνωση αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης για την εκατονταετία της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Παρουσιάστηκαν επίσης όλες οι μελλοντικές δράσεις της ΠΟΕ για το 2019, χωρίς όμως το ακριβές χρονοδιάγραμμά τους.

Όσον αφορά τον επετειακό λογότυπο, εμπνευστής του είναι ο Αλέξανδρος Μυριούνης, ενώ τη γραφιστική του επιμέλεια είχε αναλάβει ο γραφίστας Δημήτρης Διαμαντόγιαννης και μια ομάδα δημιουργίας αποτελούμενη από νέους ανθρώπους. «Ο λογότυπος που επιλέχθηκε ως μια γενική εικόνα είναι το γράμμα “G” από το οποίο ξεκινάει η λέξη Genocide. Αν παρατηρήσεις όμως με λεπτομέρεια, ο λογότυπός αυτός σου λέει συνοπτικά την ιστορία των Ποντίων» αναφέρει στο pontos-news.gr ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Για το λόγο που ξεχώρισε αυτός ο λογότυπος έναντι των άλλων 12 που κατατέθηκαν στην ΠΟΕ, ο συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ μάς λέει: «Ο συγκεκριμένος λογότυπος θα μας βοηθήσει να απευθυνθούμε και στο εξωτερικό, και μπορεί πιο εύκολα να αγκαλιαστεί από όλο τον κόσμο».

Μέσα στο γράμμα «G» διακρίνουμε μια πορεία ανθρώπων που συμβολίζει την πορεία του ποντιακού ελληνισμού στο χώρο και το χρόνο, και στο τέλος ένα μπουκέτο με αμάραντο.

«Μέσα στον λογότυπο διακρίνονται όλοι οι μεγάλοι σταθμοί του ποντιακού ελληνισμού» τονίζει ο Αλ. Εφραιμίδης. «Σε μεγαλύτερη ανάλυση της φωτογραφίας μπορούμε να δούμε ένα λυράρη που συμβολίζει τη μουσική παράδοση των Ποντίων, την Παναγία Σουμελά και μια γυναίκα να κρατά έναν σταυρό, συμβολίζοντας τη βαθιά θρησκευτικότητα του λαού αυτού. Επίσης βλέπουμε το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας που παραπέμπει στην μόρφωση και τον πολιτισμό των Ποντίων, ενώ διακρίνουμε τον μονοκέφαλο αετό –σύμβολο της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και των Ποντίων από την αρχαιότητα–, φιγούρες παιδιών και γυναικών (τα τραγικότερα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων), και στο τέλος το αγαπημένο λουλούδι των Ποντίων, τον αμάραντο, που αφήνει το μήνυμα ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί και συνεχίζουμε να διαδίδουμε τον πολιτισμό μας», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή Αλέξανδρο Μυριούνη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη χθεσινή εκδήλωση, όμως έστειλε την ομιλία του μέσω βίντεο, τονίζοντας ότι ο λογότυπος αυτός είναι αρκετά σύγχρονος. Συνδέει το χθες με το σήμερα και αντιπροσωπεύει όλους τους λαούς που υπέστησαν Γενοκτονία.

Το λογότυπο παρουσίασε στο κοινό ο εκπρόσωπος της ομάδας δημιουργίας Κωνσταντίνος Καρακασίδης.

Ελένη Κάλλη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετά το τέλος του σεμιναρίου με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: Facebook / Sevasteia - Pontic Greek Society of London)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λονδίνο: Ο πρώτος ποντιακός σύλλογος είναι γεγονός – Η «Σεβάστεια» φέρνει τον Πόντο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας

2/05/2026 - 6:26μμ
Αυτό αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης στην Ίμερα, από την άλλοτε γυναικεία μονή, γνωστή και ως Γήμερας Αγιάννες (φωτ.: gumuskoza.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Ιωάννης Ίμερας: Από το μοναστήρι των Ποντίων στην εγκατάλειψη και τη «μερική» αναστήλωση

2/05/2026 - 3:28μμ
Η άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμσούντα, στις 19 Μαΐου 1919 (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Στον αέρα του διαδικτύου video animation για την Ιστορία και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας

2/05/2026 - 2:03μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 5η Πολυθεματική Έκθεση

2/05/2026 - 12:03μμ
Ο μητροπολίτης Χρύσανθος με φόντο την αρχή του ιστορικού υπομνήματος (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

2 Μαΐου 1919: Το ιστορικό υπόμνημα του μητροπολίτη Χρύσανθου Τραπεζούντας για τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κράτους Πόντου

2/05/2026 - 10:01πμ
Τα αναμνηστικά μετάλλια για τον αγώνα δρόμου που έγινε στην παραλία Βόλου το 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Τρέχουν για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Αγώνας 3 χλμ στην παραλία

2/05/2026 - 9:05πμ
Από παλαιότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις (φωτ.: facebook / Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καναδάς: Η Αδελφότης Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

2/05/2026 - 8:36πμ
Κώστας Μπλιάτκας, Θεοδόσης Κυριακίδης, Μιχάλης Μπουτάρης και Αμαλία Γιαννακά, στην εκδήλωση στη ΒΙΒΟΝ, Δευτέρα 27 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νάουσα: Αρχεία, βιβλιοθήκες και ποντιακή μνήμη – Εκδήλωση με ουσιαστικό διάλογο στη ΒΙΒΟΝ

1/05/2026 - 10:35μμ
Η Σοφία Σαββίδου (αριστερά) παρουσιάζει την έκθεση στους μαθητές (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγία Βαρβάρα: Μαθητές γεμίζουν την έκθεση «Μνήμες Πόντου» – Ζωντανό μάθημα ιστορίας και παράδοσης

1/05/2026 - 6:08μμ
Η συγγραφέας Μαρία Συτμαλίδου και το εξώφυλλο του βιβλίου της
ΠΟΝΤΟΣ

«Το Κουμπί» και το τραύμα της Γενοκτονίας των Ποντίων

1/05/2026 - 2:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερευνήτρια στην Κρατική Συλλογή Ανθρωπολογίας του Μονάχου (SAM) εξετάζει τον σκελετό γυναίκας που έζησε μεταξύ 510 και 560 μ.Χ. και ενταφιάστηκε στο χωριό Άλτχαϊμ της Γερμανίας (φωτ.: SNSB / M. Harbeck)

Η Ρώμη δεν έπεσε με… εισβολή: Το DNA ανατρέπει το μύθο των «βαρβάρων»

9 λεπτά πριν
Μετά το τέλος του σεμιναρίου με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: Facebook / Sevasteia - Pontic Greek Society of London)

Λονδίνο: Ο πρώτος ποντιακός σύλλογος είναι γεγονός – Η «Σεβάστεια» φέρνει τον Πόντο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Φάκελος ενοικιαστή» πριν το συμβόλαιο: Έρχονται Μητρώο Φερεγγυότητας και εξώσεις – εξπρές

58 λεπτά πριν
Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί και παραλήφθηκε από τα παιδιά της εκ μέρους της, τοποθετημένο σε άδεια καρέκλα κατά την τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, 10 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EPA / Javad Parsa)

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί – Κατέρρευσε μέσα στη φυλακή

1 ώρα πριν
Οι System of a Down στη σκηνή του φεστιβάλ Sick New World. Λας Βέγκας, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook /  System of a Down / Clemente Ruiz)

System of a Down στο Λας Βέγκας: «Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν» – Μήνυμα μνήμης και καταγγελίας από τον Σερζ Τανκιάν

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Κλιμακώνει παντού ο Τραμπ: Από το Ιράν μέχρι την Ευρώπη, με την κρίση να βαθαίνει αντί να αποκλιμακώνεται

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign