pontosnews.gr
Σάββατο, 31/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απ’ το κακό στο χειρότερο

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

9/12/2018 - 2:21μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τελικά, η κατάσταση στο ζήτημα που έχει προκύψει με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο. Ο Ζάεφ, που σημειωτέον είναι ο μετριοπαθής της υπόθεσης, για να πείσει για το «δίκιο» του, που υπέγραψε την ως άνω συνθήκη, διαλαλεί προς όλους ότι με την αλλαγή στο σύνταγμα του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» δεν αλλάζει τίποτα, αφού οι πολίτες δεν θα ονομάζονται «Βορειομακεδόνες» αλλά Μακεδόνες.

Συγκεκριμένα ο Ζάεφ είπε: «Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ’ όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική για εμάς ονομασία FYROM. Tο ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα».

Ο Ζάεφ, λοιπόν, αφού πρώτα μας είπε προχθές είπε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα αποκτήσουν το δικαίωμα οι «Μακεδόνες του Αιγαίου» να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα και να χαρακτηρίζονται ως «εθνικά Μακεδόνες», έρχεται τώρα να μας δείξει πόσο σοβαρό είναι γι’ αυτούς το ζήτημα της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας που αναγνωρίζουμε πλέον και ως Ελλάδα, με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά από όλα αυτά, παρατηρούμε ότι ορισμένα κόμματα, όπως το Ποτάμι, που είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ανακάλυψαν τώρα τους αλυτρωτισμούς, τους οποίους όμως τροφοδοτεί η ίδια η συμφωνία.

Και αναρωτιέται κανείς, δεν έχει πολιτικούς επιστήμονες αυτό το κόμμα, που επιδοτείται με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, να αναλύσει τη συμφωνία και να διαπιστώσει τις τεράστιες «τρύπες» που έχει και θρέφουν τον «μακεδονικό» αλυτρωτισμό, και θα έπρεπε να κάνει τις δηλώσεις ο Ζάεφ για να ανακαλύψουν τα προβλήματα της συμφωνίας;

Επίσης, πληροφορούμεθα ότι γίνονται κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, να συνταχθεί ένα διευκρινιστικό κείμενο, το οποίο μέσω του ΟΗΕ θα αποτελέσει παράρτημα της συμφωνίας, και θα διευκρινίζει τα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας, για να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, όπως στην περίπτωση του Ζάεφ.

Άδικος κόπος. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι τόσο κακή, που δεν επιδέχεται καμία διόρθωση και καμία διευκρίνιση μέσω οποιουδήποτε κειμένου.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο έναν δρόμο και αυτός είναι ο κάλαθος των αχρήστων.

Και καλό είναι τα κόμματα να συμμορφωθούν και να αντιληφθούν επιτέλους το μέγεθος της προδοσίας που γίνεται με την αναγνώριση γλώσσας και ταυτότητας, τα οποία φυσικά απορρέουν από τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι τα Σκόπια ποτέ δεν ήταν μέρος της Μακεδονίας.

Τέλος, το πάθημα των Πρεσπών να γίνει μάθημα σε όλα τα κόμματα, τα οποία πρέπει να τείνουν εύκοον ους στους πολίτες, να αφουγκράζονται τη βούληση των πολιτών και να νιώθουν τον παλμό της κοινωνίας.

Είναι απαράδεκτο να κινούνται εναντίον της βούλησης των πολιτών, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων είναι εναντίον της συμφωνίας, ενώ υπέρ τάσσεται μόνο το 15-17%.

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα με την οικονομική κρίση που έχει διαλύσει την κοινωνία. Αν η αναξιοπιστία επεκταθεί και στα εθνικά θέματα, όπως έγινε με το ξεπούλημα της Μακεδονίας που έγινε στις Πρέσπες, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και σε δυσάρεστες περιπέτειες τη χώρα.

Γι’ αυτό λοιπόν, τα κόμματα να συνεννοηθούν και να πετάξουν το ταχύτερο δυνατόν τη Συμφωνία των Πρεσπών στον κάλαθο των αχρήστων και στην επόμενη απόπειρα επίλυσης του προβλήματος με τους σλαβοαλβανούς των Σκοπίων, να λάβουν υπ’ όψιν τους την Ιστορία, τη Γεωγραφία και τη βούληση του κυρίαρχου λαού.

Την επόμενη φορά δεν θα τους συγχωρήσουν οι πολίτες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

31/10/2026 - 10:13πμ
Η τουρκική φρεγάτα TCG Göksu στη Μεσόγειο, στις 2 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: US Navy / Theoplis Stewart II)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί προληπτικής διπλωματίας και «Γαλάζιας Παράνοιας»

30/10/2026 - 4:33μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Φώτη Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Α’)

13/10/2026 - 10:11πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Χ / 
Volodymyr Zelenskyy)

Ερντογάν-Ζελένσκι: Προειδοποίηση για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα – Συνεργασία για διάδρομο σιτηρών

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: United World Wrestling)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης: Πέμπτος στον κόσμο ο Κουγιουμτσίδης

24 λεπτά πριν
Μια Ιρανή περνάει μπροστά από μια αντιαμερικανική τοιχογραφία δίπλα στην πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-ΗΠΑ: Το παζάρι για το Ορμούζ πίσω από το «όχι» στις συνομιλίες

48 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/groups/Victoria Slabir)

Τούρκοι «έντυσαν» μαθητές με σημαίες Ελλάδας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ινδίας και μάσκες δαιμόνων για να γιορτάσουν την Ημέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας

1 ώρα πριν
Γιατρός έξω από μονάδα εντατικής θεραπείας (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη 20χρονη με μηνιγγίτιδα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

2 ώρες πριν
Κάτοικος με ποδήλατο σε δρόμο προς το κατεχόμενο Ολέσκι, στη νότια Ουκρανία, σε αχρονολόγητο στιγμιότυπο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Γραφείο της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας)

Ουκρανία: Έξοδος από το κατεχόμενο Ολέσκι – Ξανά στην αγκαλιά των δικών τους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV