pontosnews.gr
Παρασκευή, 25/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν καταγγέλλονται

7/12/2018 - 9:40μμ
Τα παιδιά θύματα βίας ή τραυματικής εμπειρίας γερνάνε πιο γρήγορα

(Φωτ.: Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ως ένα πραγματικό πρόβλημα που είναι ευρύτερο και βαθύ και από το οποίο βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου χαρακτήρισαν οι ειδικοί την παιδική κακοποίηση, ζητώντας συνεχή επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση. Η Ένωση «Μαζί για το παιδί» διοργάνωσε την 1η Δεκεμβρίου ημερίδα που επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο κατά της κακοποίησης, το οποίο είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η επικοινωνία.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ, και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τις έρευνες το 50% των παιδιών στη χώρα μας έχει ζήσει τουλάχιστον μία εμπειρία σωματικής βίας, το 1 στα 10 παιδιά έχει υποστεί σεξουαλική βία, ενώ τα 3 στα 10 θεωρούν ότι είναι παραμελημένα. Παράλληλα, η μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 ετών έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της.

Προσοχή στα σημάδια
Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το παιδί» περιγράφοντας τον τύπο των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης μίλησε για κοινωνικά περιθωριοποιημένα και πιο ευάλωτα άτομα. Τα «σημάδια» στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού, η αδυναμία του να αγαπήσει ή να εμπιστευτεί, η επιθετικότητα, ο θυμός, το άγχος, ο φόβος, και οι παραβατικές ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

«Όταν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην οριοθέτηση της συμπεριφοράς, επιθετικότητα, παραβατικότητα και απομόνωση, προσπαθούμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο κακοποίησης», εξήγησε ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής του «Μαζί για το παιδί» Λευτέρης Πετρόπουλος.

Από τη μεριά της η καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Ελένη Λαζαράτου διευκρίνισε ότι το φαινόμενο αφορά όλες τις μορφές σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής κακοποίησης, την παραμέληση ή την αμέλεια φροντίδας και θεραπείας, την εμπορευματοποίηση και την κάθε είδους εκμετάλλευση του παιδιού. Η έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για 90 περιστατικά σωματικής κακοποίησης το διάστημα 2005-2015 έδειξε ότι στο 54,4% των περιπτώσεων θύτης ήταν ο πατέρας.

Οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες
Στην ημερίδα τονίστηκε ότι οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες θεωρούνται τα βρέφη και τα παιδιά έως 4 ετών. «Οι συγκεκριμένες κατηγορίες κακοποιούνται συχνότερα, ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου», υποστήριξε η οικογενειακή ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Αλεξία Βερνίκου. Μάλιστα αναφέρθηκε στο «σύνδρομο του ταρακουνήματος» (shaken baby syndrome) που αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή σωματικής κακοποίησης σε βρέφη και παιδιά έως 2 ετών. Πρόκειται για τη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται όταν ο ενήλικας τινάζει βίαια ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί.

Το 25% των περιστατικών οδηγούνται σε θάνατο και το 60% των περιπτώσεων έχουν μόνιμες αναπηρίες στη ζωή τους.

Η παιδική κακοποίηση, σημείωσε από τη μεριά της η Μαρίνα Μαρτίνου, προκαλεί ευπάθεια στη μελλοντική ψυχοπαθολογία και ιδιαίτερα στη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, ενώ «μπορεί να συντελεί στην ανάπτυξη προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία». Εξίσου ανησυχητικό είναι και το στοιχείο που αναδεικνύεται από τις τελευταίες έρευνες μιας και δείχνει ότι οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να επηρεάσουν και τις επόμενες γενιές που «κληρονομούν» τις επιπτώσεις του προβλήματος.

Κακοποίηση μέσω διαδικτύου
Στην εποχή του διαδικτύου και των social media η κακοποίηση μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, με πιο διαδεδομένη μορφή το «sextortion», δηλαδή τον σεξουαλικό διαδικτυακό εξαναγκασμό και εκβιασμό με φωτογραφίες ή βίντεο. Επιπλέον υπάρχει το sexting (ανταλλαγή αισθησιακών και ερωτικών μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίνετεο) και το grooming (προετοιμασία ανηλίκου για μια σεξουαλική σχέση στον πραγματικό κόσμο).

«Η εφηβεία είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα σε ό,τι αφορά το cyber grooming. Το 76% των ατόμων που παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά ήταν έως 15 ετών, τα περισσότερα κορίτσια», ανέφερε η κλινική ψυχολόγος Νιόβη Μιχαλακοπούλου.

Κορίτσια είναι και τα περισσότερα θύματα του cyberbullying, του διαδικτυακού εκφοβισμού. Σε έρευνα που έγινε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα και η Ρουμανία εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά στη διαδικτυακή κοροϊδία και των εξευτελισμό ανηλίκων, στη διάδοση φημών μέσα από ψεύτικα προφίλ, ή στη χρήση προσωπικών στοιχείων και φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το εσωτερικό του ιατρείου στο Κολωνάκι (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατάθεση-φωτιά νοσηλεύτριας για την υπόθεση Μαζωνάκη: «Μας ζήτησε κοινή γραμμή η γιατρός»

24/09/2026 - 4:37μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Προφυλακιστέος ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 25χρονης Πηνελόπης

24/09/2026 - 2:21μμ
Γκράφιτι με τη μορφή του Γιώργου Μαζωνάκη στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Την κλήση νέων μαρτύρων ζητά η οικογένεια – Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από τον ΙΣΑ

24/09/2026 - 1:53μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Μεσίστιες οι σημαίες της Πυροσβεστικής για τον Πέτρο Διακάκη που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος

24/09/2026 - 10:33πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιάς: Εκκενώθηκε ξενοδοχείο λόγω καπνών

24/09/2026 - 9:07πμ
Φθινοπωρινό σκηνικό στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και βοριάδες έως 6 μποφόρ – Πού μπορεί να βρέξει

24/09/2026 - 8:10πμ
Ο 44χρονος που  οπλισμένος κρατούσε όμηρο τη σύντροφο του. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκαια: Αίσιο τέλος στην πολύωρη ομηρία – Ασφαλής η 44χρονη

23/09/2026 - 9:00μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκαια: Οπλισμένος άνδρας κρατά όμηρο τη γυναίκα του

23/09/2026 - 7:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλιαγμένη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο κατηγορούμενοι για το θάνατο του 82χρονου

23/09/2026 - 7:15μμ
Η μεταφορά των οστών του απελευθερωτή Θ. Κολοκοτρώνη στην Τριπολιτσά (φωτ.: facebook / ΓΑΚ – Παράρτημα Αρκαδίας)
ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα, το 1821, απελευθερώθηκε η Τριπολιτσά – Η ιστορική επιστροφή του Γέρου του Μοριά

23/09/2026 - 5:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την επιστροφή 36 λεηλατημένων αρχαιοτήτων στη Συρία, μεταξύ των οποίων ένα λίθινο ταφικό γλυπτό που διακινήθηκε παράνομα κατά την περίοδο της καταστροφής της αρχαίας Παλμύρας από το ISIS (φωτ.: english.alarabiya.net)

Από τη Νέα Υόρκη στη Συρία: Επιστρέφουν 36 λεηλατημένες αρχαιότητες – Ανάμεσά τους ο ταφικός θησαυρός της Παλμύρας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Nations League: Μεγάλο διπλό στη Σερβία με Δουβίκα η Εθνική

5 ώρες πριν
Ο Τζέιμς Βλασσάκης σε νεαρή ηλικία (φωτ.: abc.net.au)

Ο ομογενής κατάδικος Τζέιμς Βλασσάκης για την πολύκροτη υπόθεση των «Πτωμάτων στα βαρέλια» στην Αυστραλία, παίρνει τον δρόμο της αποφυλάκισης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Με 100άρα ξεκίνησε την υπεράσπιση του τίτλου ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Ονειρική πρεμιέρα για τον Παναθηναϊκό του Ζοτς

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Νετανιάχου στον ΟΗΕ κατά πάντων: Επίθεση σε Ερντογάν, Μακρόν και Βρετανία και σκληρό μήνυμα στον Μαμντάνι

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV