pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκθέσεις για τα 70χρονα από τη Σύμβαση ΟΗΕ για το έγκλημα της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων Κύπρου

5/11/2018 - 4:57μμ
Εκθέσεις για τα 70χρονα από τη Σύμβαση ΟΗΕ για το έγκλημα της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων Κύπρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πολυθεματικές εκθέσεις στην Πύλη Αμμοχώστου θα παρουσιάσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τα 70χρονα από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 και θα τελεστούν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις: Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922, Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη, του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνου Φωτιάδη (η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2016 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του ποντιακού ελληνισμού), και Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική-ειδησεογραφική μαρτυρία. Και οι τρεις εκθέσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αποτυπώνουν μέσα από φωτογραφίες, δημοσιεύματα, έγγραφα και αντικείμενα κάποιες από τις τραγικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.


Ντοκουμέντα και φωτογραφίες μεταξύ των εκθεμάτων στην έκθεση του Κ. Φωτιάδη τον Μάρτιο του 2016 (φωτ.: Κ. Φωτιάδης) 

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση αποτυπώνει την άφιξη στην αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο Μικρασιατών προσφύγων, τον τρόπο με τον οποίο τους υποδέχθηκαν ο κυπριακός λαός και η αποικιοκρατική κυβέρνηση, και πώς οι πρόσφυγες προσαρμόστηκαν και ενσωματώθηκαν στη νέα τους πατρίδα. Στη δεύτερη έκθεση προβάλλονται η ιστορία και ο πολιτισμός του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ποντίων, που αριθμεί 353.000 θύματα. Το πλούσιο ιστορικό υλικό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της Γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του 1994 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου τον Μάιο του ιδίου χρόνου.

Η τρίτη έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2015, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και διοργανώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και το Μουσείο-Ινστιτούτο Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Μέρος μόνο της έκθεσης παρουσιάζεται, και αυτό περιλαμβάνει συγκλονιστικές φωτογραφίες της περιόδου, πρωτοσέλιδα αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών και ρωσικών εφημερίδων της εποχής, καθώς και δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου από το 1895 μέχρι το 1916 σχετικά με τη Γενοκτονία και την έλευση χιλιάδων προσφύγων Αρμενίων στη Μεγαλόνησο.

  • Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 16:00-20:00 (καθημερινές και σαββατοκύριακα).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Καταστροφική βραδιά στις Βρυξέλλες και συνέχεια στο Conference για τον ΠΑΟΚ

25 λεπτά πριν
(Πηγή: tiktok.com/@seak_o_youtuberr/video)

Λίμνη Πλαστήρα: Προσαγωγή οδηγού βυτιοφόρου για επικίνδυνη οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα

40 λεπτά πριν
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

1 ώρα πριν
Μεγάλες καταστροφές από τη φωτιά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Φωτιά στη Χαλκιδική: Βελτιωμένη η εικόνα στη Σίβηρη – Σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οι απεγκλωβισθέντες

2 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV