Λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και πριν η Σαουδική Αραβία αποδεχτεί τον θάνατο του, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση.
Σε επικοινωνία με τον γαμπρό του προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, και τον επίσης σύμβουλο εθνικής στρατηγικής Τζον Μπόλτον, ο Σαουδάραβας πρίγκηπας αποκάλεσε τον Κασόγκι «επικίνδυνο εξτρεμιστή».
Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπογράμμισε τους δεσμούς του Κασόγκι με την Ισλαμική Αδελφότητα και κάλεσε τους Αμερικανούς συμβούλους του Τραμπ να μείνουν πιστοί στη συμμαχία Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ. Αργότερα ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισε «ειδεχθές περιστατικό» τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο στην Τουρκία. Σαουδάραβας αξιωματούχος σε δηλώσεις του, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του τηλεφωνήματος ωστόσο υποστήριξε πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν προχώρησε στους εν λόγω χαρακτηρισμούς για τον Κασόγκι.
«Όσο και να περίμενα, ο πρόσχαρος Τζαμάλ δεν γύρισε ποτέ»
Την ίδια ώρα με άρθρο της σε διεθνή μέσα ενημέρωσης η αρραβωνιαστικιά του Τζαμάλ Κασόγκι Χατιτσέ Τσενγκίζ επισημαίνει πως σε αυτή την τραγωδία «η κυβέρνηση Τραμπ πήρε μια θέση που στερείται ηθικής βάσης. Μερικοί στην Ουάσινγκτον ελπίζουν ότι αυτό το θέμα θα ξεχαστεί με απλές τακτικές κωλυσιεργίας». Όμως εμείς, γράφει, «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση Τραμπ να βοηθήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ» και δεν θα επιτρέψουμε «καμία συγκάλυψη», υπογραμμίζει, καλώντας τους ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και τις ΗΠΑ να «περάσουν αυτό το τεστ» ανθρωπιάς που θέτει αυτή η δολοφονία.
Η Χατιτσέ Τσενγκίζ, με το άρθρο της που δημοσιεύεται σε «Le Monde», «Guardian», και «Washington» λέει πως δεν μπορεί να πιστεψει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν υπάρχει πια.
«Μέχρι πριν από έναν μήνα, ο Τζαμάλ μού έστελνε τα άρθρα του. Τα διάβαζα με ενθουσιασμό, μετά του τηλεφωνούσα για να του πω τα σχόλιά μου. Με άκουγε προσεκτικά και μετά συζητούσαμε. Σήμερα γράφω γι’ αυτόν και γι’ αυτό που αισθάνομαι τώρα που δεν είναι πια εδώ. Δυσκολεύομαι να καταλάβω αν πέρασε ένας μήνας ή ένας αιώνας από τότε που έχασα τον Τζαμάλ. Τις εβδομάδες που περίμενα με την ελπίδα ότι θα βγει από το προξενείο, κάθε ώρα, κάθε μέρα μου φαινόταν χρόνος. Όμως, όσο και να περίμενα, ο πρόσχαρος Τζαμάλ δεν γύρισε ποτέ. Το μόνο που μου ήρθε ήταν η είδηση του θανάτου του», γράφει.
«Την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές, το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης δημοσίευε μια επίσημη δήλωση. Ο Τζαμάλ στραγγαλίσθηκε, μετά διαμελίσθηκε και το σώμα του καταστράφηκε. Μια βάναυση, βάρβαρη και ανελέητη δολοφονία. Τί έγκλημα είχε κάνει για να του φερθούν έτσι; Για ποιον λόγο τον σκότωσαν με τόσο ωμό τρόπο;» διερωτάται για να σημειώσει: «Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γι’ αυτό το μίσος». Ο Τζαμάλ ήταν «ένας άνθρωπος γεμάτος ευγένεια, υπομονή, γενναιοδωρία, συμπόνια και αγάπη». «Το μόνο που ήθελε ήταν μια νέα αρχή που θα του επέτρεπε να ξεχάσει τη νοσταλγία του για την πατρίδα του. Να μπορέσει να ζήσει μια μοναχική ύπαρξη με λίγη ευτυχία. Και σε αυτήν την ύπαρξη, θα ήμουν σύντροφος και φίλη. Ελπίζω ότι ήξερε πόσο μου ήταν πολύτιμος για να αρχίσω μια νέα ζωή στο πλευρό του», γράφει επίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να θυμηθούμε τί είδους άνθρωπος» ήταν ο αρραβωνιαστικός της που χάθηκε.
Η ωμή δολοφονία του συγκλόνισε τον κόσμο επειδή «χάσαμε μια παγκοσμίως σημαντική φωνή» που «μας βοηθούσε να καταλάβουμε τις περίπλοκες σχέσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά πάντα έβαζε πάνω από όλα τις ζωές και τα δικαιώματα των λαών της», σημειώνει μεταξύ άλλων η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι.