Για «δραματικές απώλειες» των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι Πράσινοι αναδεικνύονται με μικρή διαφορά από το SPD τρίτη δύναμη, κάνει λόγο το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls για τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης. Αυξημένα ποσοστά παρουσιάζει και το ακροδεξιό AfD. Το FDP και η Αριστερά μπαίνουν στην τοπική Βουλή κι έτσι, για πρώτη φορά, η Έσση θα έχει εξακομματική Βουλή.
Το CDU του Φόλκερ Μπούφιερ παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά με το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1966. Το SPD καταγράφει επίσης ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται οι Πράσινοι και το AfD. Όπως πριν από δύο εβδομάδες στη Βαυαρία, έτσι και στην Έσση, οι πολίτες τιμώρησαν τα κόμματα του Μεγάλου Συνασπισμού, γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων, που κυβερνά στο κρατίδιο της Έσσης από το 2013, ενώ παράλληλα οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμη δοκιμασία και για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο.