pontosnews.gr
Σάββατο, 26/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πότε θα διδαχθούμε από τα λάθη μας;

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

28/10/2018 - 8:55πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει έναν εφιάλτη τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αποικία χρέους, έχει υποθηκεύσει την εθνική περιουσία για 99 χρόνια λόγω της εγκληματικής πολιτικής του διδύμου της συμφοράς Τσίπρα-Βαρουφάκη, και είναι αναγκασμένη να υπακούει στις προσταγές των δανειστών σε βασικά ζητήματα οικονομικής πολιτικής, από την οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξαρτάται η εθνική άμυνα αλλά και η εξωτερική μας πολιτική.

Και όλα αυτά, τουλάχιστον μέχρι να αποπληρώσει μέρος των δανείων και το εξωτερικό χρέος να πέσει κάτω από το ποσοστό 120% επί του ΑΕΠ.

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί ότι έχουμε ένα διαλυμένο κράτος που σπαράσσεται από τον κομματισμό, το συνδικαλισμό και την αναξιοκρατία, και ένα πολιτικό σύστημα αναξιόπιστο και διεφθαρμένο, η ηγεσία του οποίου, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, είναι σε θέση να ξεπουλήσει Ελλάδα και Μακεδονία για να μείνει μερικές εβδομάδες παραπάνω στην εξουσία, τότε συμπληρώνεται η εικόνα του εφιάλτη.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι το σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, ένα πρόβλημα που μπορεί να μετατραπεί σε ατομική βόμβα αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, για να σταματήσει να είναι η Ελλάδα το μοναδικό «ξέφραγο αμπέλι» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν μιλώ για την κατάσταση της Παιδείας, όπου συστηματικά επιχειρούνται ο αφελληνισμός της νεολαίας και η δημιουργία ενός νέου τύπου «πολίτη της Ελλάδας», ξεκομμένου από την ιστορία, την ορθοδοξία και τον ελληνικό πολιτισμό. Αρκεί να υπενθυμίσω στους αναγνώστες μας ότι η μοναδική φοιτητική νεολαία που έκανε εκδήλωση για το ξεπούλημα της Μακεδονίας με την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη, του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Βλέπετε εκεί το αίμα των ηρώων της ΕΟΚΑ είναι ακόμα ζεστό και κρατάει ζωντανή την εθνική φλόγα στις ψυχές των νέων.

Ενώ λοιπόν η εικόνα της Ελλάδας είναι αυτή, έχουμε από την άλλη πλευρά μια Τουρκία με ένα κράτος ακομμάτιστο, που λειτουργεί με βάση το συμφέρον της τουρκικής πατρίδας, ένα κομματικό-πολιτικό σύστημα που υποτάσσεται στο κράτος όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, μια παιδεία που είναι στην κυριολεξία εθνική, μια οικονομία τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ελληνική, με βαριά βιομηχανία και αξιόλογες επιδόσεις στην υψηλή τεχνολογία, μια αμυντική βιομηχανία που παράγει ελικόπτερα, πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα…

Μια Τουρκία με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, με πρεσβείες σε όλες τις χώρες του κόσμου, που προωθούν την εθνική πολιτική αλλά και τα εθνικά τους προϊόντα, και πάνω απ’ όλα μια χώρα με εθνικό σχέδιο στο οποίο υποτάσσονται οι πάντες – Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, και ολόκληρη η κοινωνία.

Κληρονόμος της οθωμανικής γραφειοκρατίας, η οποία αποτελούσε φυσική συνέχεια της γραφειοκρατίας της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως, που επιβίωσε 1.100 χρόνια χάρη σ’ αυτό το αποτελεσματικό γραφειοκρατικό σύστημα, η σύγχρονη τουρκική γραφειοκρατία αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του τουρκικού κράτους και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τουρκίας σε σχέση με τις γύρω χώρες.

Το εθνικό σχέδιο της Τουρκίας είναι να αποκτήσει τέτοια πολιτική, διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ, που θα της επιτρέψει να ασκήσει επιρροή σε όλες τις χώρες που αποσπάστηκαν από την πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στις μουσουλμανικές χώρες και κοινότητες θα ασκήσει επιρροή μέσω της θρησκείας, στις ορθόδοξες μέσω της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος, δηλαδή μέσω του νεοραγιαδισμού. Σ’ αυτό το εθνικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται και ο ελληνισμός, δηλαδή η Ελλάδα που περιέγραψα στην αρχή του σημειώματος, και η Κύπρος, έδαφος της οποίας ήδη κατέχει με στρατό κατοχής σε ποσοστό 40%. Και αν δεν αλλάξουμε κάτι ως Έλληνες, σε Κύπρο και Ελλάδα, αν δεν αφυπνιστούμε, η έννοια της φινλανδοποίησης θα φαντάζει ως εθνικά υπερήφανη στάση σε σχέση με αυτά που έχουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς, τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας έχουν αλλάξει. Σαν σήμερα, πριν από 78 χρόνια, όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογίας, κοινωνικής θέσης και μόρφωσης, υπάκουσαν στο κάλεσμα της Ιερής Πατρίδας και πολέμησαν γενναία τον εχθρό.

Και τότε οι συσχετισμοί ήταν εις βάρος μας. Εμείς μόλις πριν από 18 χρόνια είχαμε βγει από τη μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε στη διάρκεια της ιστορίας του ο ελληνισμός, τη Μικρασιατική Καταστροφή, και είχαμε να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή Ιταλία, με τα οκτώ εκατομμύρια λόγχες.

Και νικήσαμε.

Νικήσαμε γιατί ο πατριωτισμός και η εθνική φλόγα έκαιγε στα στήθια όλων των Ελλήνων.

Αυτήν τη φλόγα προσπαθούν να σβήσουν στα σχολειά μας, τον πατριωτισμό έβαλαν στο στόχαστρο.

Σήμερα ας αναστοχαστούμε, ας αντλήσουμε διδάγματα από τα λάθη μας ως έθνος και ας παραδειγματιστούμε από τους πατεράδες και τους παππούδες μας που έγραψαν το Έπος του ’40.

Αν διδαχθούμε, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το θηρίο του νεοοθωμανισμού που βρυχάται δίπλα μας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)

Φέτα: Τσουχτερές αυξήσεις έρχονται στο πιάτο μας – Προβλέψεις για έως και 17 ευρώ το κιλό

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Τομαζάνη, η αξέχαστη πρωταγωνίστρια της «Γλυκιάς Συμμορίας»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κολονίας «Οι Αργοναύτες»/Facebook)

Από τον Εύξεινο Πόντο στη Γερμανία: Μια μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη μετά την έξωση 87χρονης ανάπηρης γυναίκας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Balkan Judo Championship U23: Δύο μετάλλια για την Ελλάδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV