pontosnews.gr
Δευτέρα, 25/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Ο Ακιντζί απείλησε με παραίτηση ενάντια στο ενδεχόμενο υιοθέτησης λύσης χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας

24/10/2018 - 11:41μμ
Ακιντζί: Οι κινήσεις για το Βαρώσι πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να δήλωσε τον περασμένο Απρίλιο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι από το να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λύση χαλαρής ομοσπονδίας ή άλλου μοντέλου, «προτιμά να παραιτηθεί».

Αυτό υποστηρίζει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Εάν η ομοσπονδία είναι χαλαρή, ο Ακιντζί δεν μπορεί να μείνει στο προεδρικό».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η εφημερίδα αναφέρεται στη σύσκεψη τον περασμένο Απρίλιο στο «προεδρικό», μεταξύ Ακιντζί, Τσαβούσογλου και τουρκοκύπριων πολιτικών.

Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε δηλώσεις του προέδρου του κόμματος «Αναγέννηση», Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη στις 20 Απριλίου 2018 και μετέφερε την εικόνα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε πολύ στο θέμα της ομοσπονδίας και χρησιμοποίησε τη λέξη παραίτηση.

Όπως γράφει η «Κίπρις Ποστασί», κατά τον Ερχάν Αρικλί η ιδέα της «χαλαρής ομοσπονδίας» προέκυψε πρώτη φορά στη σύσκεψη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο «προεδρικό». Ο Ερχάν Αρικλί πρόσθεσε ότι εκείνη την νύχτα ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε παραίτηση, λέγοντας ότι αν σήμερα οι πλευρές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για μια χαλαρή ομοσπονδία, «ο κ. Ακιντζί μπορεί να παραιτηθεί και να γίνει πρόεδρος κόμματος κάνοντας αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος «Αναγέννηση», που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, εκείνη η σύσκεψη ήταν «κομβικό σημείο» για τις σχέσεις Ακιντζί-Τουρκίας: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «πρέπει να συζητήσουμε και λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία», με τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει ότι «εγώ εξελέγην για να διαπραγματευτώ ομοσπονδία, δεν μπορώ να πω σε εκείνους που με εξέλεξαν ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει. Αν χρειαστεί θα παραιτηθώ». Ο Αρικλί υποστήριξε ότι ο Ακιντζί συμπεριφέρθηκε σωστά, σύμφωνα με τις δικές του αρχές.

Ο Ερχάν Αρικλί μίλησε για πικρία του Τούρκου ΥΠΕΞ από εκείνη την σύσκεψη, στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ξανάρθε στο νησί (μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία).

Στο μεταξύ, ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος Τύπου του Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι αναφορικά με ζήτημα της χαλαρής ομοσπονδίας, υπάρχουν προηγούμενες συμφωνίες για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτού του πλαισίου. Σε δηλώσεις στον «Μπαϊράκ» Μπουρτζιού, ανέφερε ότι «σε περίπτωση που όλη αυτή η συζήτηση (για χαλαρή ομοσπονδία) είναι ένας στρατηγικός ελιγμός για να αποσυρθούν οι προηγούμενες συμφωνίες και να μην αντικατασταθούν από μια νέα συμφωνία, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή».

Η συνεννόηση, είπε, είναι βασική προϋπόθεση, τόσο για τις συνομιλίες, όσο και για το ζήτημα του φυσικού αερίου. Όπως υποστήριξε «οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο ζήτημα της ΑΟΖ δεν πρόκειται να φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, πήρε την σκυτάλη από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Σχολιάζοντας την υποτιθέμενη παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», ο Ναμί είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθήσει να δοκιμάσει την αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Προειδοποίησε δε ότι «από εδώ και πέρα η αντίδραση θα είναι ακριβώς η ίδια σε περίπτωση παρενόχλησης». Η Λευκωσία απάντησε, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι παράνομες και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί σε τεχνητή ένταση, που στήνεται στην ΑΟΖ. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το «Μπαρμπαρός», επί του παρόντος, δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολίτης ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της 24ης Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές στην Κύπρο: Εξακομματική η νέα Βουλή – Πρώτος ο ΔΗΣΥ, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ

24/05/2026 - 10:19μμ
Μέλη εφορευτικής επιτροπής ανοίγουν κάλπη σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christoforou)
ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές στην Κύπρο: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κρατούν δυνάμεις, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ σύμφωνα με τα exit polls

24/05/2026 - 7:37μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Φωτογραφία αρχείου /AP Photo/Petros Karadjias)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος ψηφίζει: Κρίσιμη μάχη για τη νέα Βουλή και τις πολιτικές ισορροπίες

24/05/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θ. Ανδρεάδης - Συγγελάκης)
ΚΥΠΡΟΣ

Μόρφου: Το «πριν» και το «μετά» της καταστροφής – Η κατεχόμενη πόλη της Κύπρου αποκαλύπτεται

23/05/2026 - 11:25πμ
Το οδόφραγμα Λεύκας- Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, το οποίο λειτουργεί ως είσοδος και έξοδος για τα κατεχόμενα στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Αντιδράσεις από τα κατεχόμενα και βολές κατά του κυπριακού ΥΠΕΞ

20/05/2026 - 9:45μμ
Από αριστερά ο Ιάκωβος Κωστίδης, ο Γιώργος Κικώτης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο Γιώργος Νικολέττος μπροστά στο μνημείο (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Αιώνιο σύμβολο αδελφικής σχέσης με τους Έλληνες του Πόντου το Εθνικό Μνημείο της Γενοκτονίας στο Παραλίμνι

20/05/2026 - 11:15πμ
Μαθητές ντυμένοι Πόντιοι τραβούν ένα πανό που αναγράφει τη λέξη «Γενοκτονία» (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

19η Μαΐου στην Πάφο: «Δεν ζητούμε εκδίκηση, ζητούμε μνήμη!»

19/05/2026 - 6:30μμ
Από την πορεία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το 2024 (φωτ.: Δήμος Πάφου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Δήμος Πάφου τιμά και φέτος τη 19η Μαΐου με ποικίλες εκδηλώσεις – Κεντρικός ομιλητής ο Νίκος Μιχαηλίδης

18/05/2026 - 9:16μμ
Ο δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος, στο μνημείο των Ισαάκ και Σολωμού (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Πόντος ζει και στο Παραλίμνι, όπου η ιστορική μνήμη συνυπάρχει με την ανάπτυξη

18/05/2026 - 8:17μμ
(Φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Μια ξεχωριστή σχολική γιορτή για την 107η επέτειο της 19ης Μαΐου

18/05/2026 - 5:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη του κτηρίου όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στην Αθήνα (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 20 συλληφθέντες της Κρήτης

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Made Nagi)

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Ηλεία – Αισθητός και στην Αχαΐα

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Στα ημιτελικά η ΑΕΚ!

39 λεπτά πριν
Τρισάγιο στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Παναγία Σουμελά, για τα 107 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΙΜ Βεροίας, Ναούσης,  Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Παναγία Σουμελά: Το μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Βέρμιο συγκίνησε τους προσκυνητές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Σείστηκε με Πυρρίχιο Σέρρα η Sunel Arena – Η ΑΕΚ τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook / Argonautes Kilkis)

Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» απέκτησε νέο υπαίθριο πολιτιστικό χώρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign