pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαμένους αρχαίους θησαυρούς ίσως κρύβει το αρχαιοελληνικό πλοίο του Εύξεινου Πόντου

24/10/2018 - 3:49μμ
Χαμένους αρχαίους θησαυρούς ίσως κρύβει το αρχαιοελληνικό πλοίο του Εύξεινου Πόντου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα αλλά και ανάμεσα στα πρώτα θέματα στον διεθνή Τύπο: Το 23 μέτρων αρχαιοελληνικό πλοίο που εντοπίστηκε στον Εύξεινο Πόντο, περίπου 80 χλμ. από την ακτή της πόλης Μπουργκάς στη Βουλγαρία, είναι ηλικίας 2.400 ετών και μέχρι στιγμής είναι το παλαιότερο ναυάγιο που έχει βρεθεί ακέραιο. Ανεπίσημα είναι το «πλοίο του Οδυσσέα» (απεικόνισή του υπάρχει πάνω στη διάσημη ερυθρόμορφη στάμνο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο), και εντοπίστηκε το 2017 από τη διεθνή ομάδα Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP).

Η ανακάλυψη εντάσσεται σε ένα μεγάλο επιστημονικό πρότζεκτ, από τα πιο φιλόδοξα του είδους, για την εξερεύνηση του βυθού του Εύξεινου Πόντου. Η πρωτοβουλία για το MAP ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να κάνουν τη χρονολόγηση χρησιμοποιώντας την τεχνική του ραδιενεργού άνθρακα σε ένα κομμάτι ξύλου που ανασύρθηκε από το βάθος των 2.000 μέτρων που βρίσκεται το ναυάγιο. Η απουσία οξυγόνου σε αυτό το βάθος, άλλωστε, βοήθησε ώστε να διατηρηθεί ακέραιο το πλοίο – το ιστίο, το πηδάλιο και οι θέσεις των κωπηλατών είναι ακόμα στη θέση τους.

Ο Εύξεινος Πόντος, μια περιοχή στην οποία άνθισαν οι ελληνικές κοινότητες, ήταν ένας δημοφιλής εμπορικός δρόμος κατά την αρχαιότητα. Συνεπώς το αρχαιοελληνικό εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ίσως στα αμπάρια του κρύβει χαμένους αρχαίους θησαυρούς: συνήθως το φορτίο παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα , αλλά αυτή τη φορά οι επιστήμονες μπορεί να πάρουν στα χέρια τους χρυσάφι, λάδι, κρασί ή ακόμα και περίτεχνα μεταλλικά αντικείμενα ηλικίας 2.400 ετών! Ο λόγος για τον οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι ο ίδιος χάρη στον οποίο βρέθηκε ολόκληρο το πλοίο, η έλλειψη οξυγόνου. Επιπλέον το ίζημα του πυθμένα δημιούργησε ένα προστατευτικό στρώμα όχι μόνο στο ξύλο αλλά και στο φορτίο.

Η Telegraph αναφέρει ότι το αμπάρι του τυπικού αρχαιοελληνικού πλοίου ίσως ρίξει φως στο εμπόριο εκείνης της εποχής που ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρο για πολλές ελληνικές πόλεις. Ωστόσο το βάθος των 2.000 μέτρων είναι απαγορευτικό για μια προσπάθεια ανέλκυσης του ναυαγίου λόγω του υψηλού κόστους, ενώ δαπανηρή είναι και η επιτόπια έρευνα. «Συνήθως εντοπίζουμε αμφορείς γύρω από το πλοίο και μαντεύουμε από πού προέρχονται, αλλά αυτή τη φορά βρίσκονται ακόμα στο αμπάρι», εξήγησε στο BBC η δρ Έλεν Φαρ, μέλος της αποστολής, ενάλια αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Ακόμα εξήγησε ότι έχουν ανασυρθεί κομμάτια πλοίων που είναι πιο παλιά, αλλά για πρώτη φορά βρίσκεται ένα πλοίο ολόκληρο και μάλιστα στο αρχικό του σχήμα. «Είναι σαν να ήρθε από κάποιον άλλο κόσμο», τόνισε. Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Έντουαρντ Πάρκερ μιλώντας στην εφημερίδα Guardian υπογράμμισε ότι μπόρεσαν να δουν κάτι που μέχρι στιγμής υπήρχε μόνο στις τοιχογραφίες, στα αγγεία και στα βιβλία. Ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου, με τα 15-25 άτομα πλήρωμα, θεωρούνταν αρκετά κοινός και κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας χρησιμοποιούνταν για το εμπόριο με τις ελληνικές αποικίες στον Εύξεινο Πόντο.

Η ομάδα Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) εξερευνά το βυθό του Εύξεινου Πόντου από το 2015. Συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας, το βουλγαρικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Επικεφαλής είναι ο καθηγητής Τζον Άνταμς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση (πηγή: C messier / commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου – Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα»

30/06/2025 - 5:15μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Μπαλαχούτης μάς συστήνει τον άνθρωπο Καζαντζίδη πίσω από το θρύλο

30/06/2025 - 4:09μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων ανεβάζει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται Ψεύτης» στο δήμο Βριλησσίων – Ο Δημήτρης Ψαθάς τον έχει εντοπίσει

26/06/2025 - 7:00μμ
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας «μετακομίζει» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

24/06/2025 - 12:29μμ
Το κεφάλι της Σφίγγας το οποίο εκτίθεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης θα τοποθετηθεί ξανά στο άγαλμα που βρίσκεται εντός του τύμβου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλη του 2027 θα παραδοθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

23/06/2025 - 11:50μμ
Ο διευθυντής σχεδιασμού της Ναυτεμπορικής, ο πολυβραβευμένος Δημήτρης Νίκας στην τελετή απονομής του βραβείου για την «Ευρωπαϊκή εφημερίδα της χρονιάς 2024», στη Βιέννη (φωτ.: naftemporiki.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ναυτεμπορική» και pontosnews.gr μαζί στo «European Newspaper Award»

23/06/2025 - 4:08μμ
Εικόνα από την εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου και του ΙΝΕΛ στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ελληνικά δεν είναι παρελθόν: 13-15 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα μας!

21/06/2025 - 6:50μμ
Ο έφιππος ανδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απ. Ζώης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καρδίτσα: Αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων η 57η Διεθνής Γιορτή «Καραϊσκάκεια»

21/06/2025 - 11:07πμ
Ο Τίμος Τζάννες και η Αθηνά Κασκαρέλη (φωτ.: panoulis.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης»: Στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Σύρου η κωμωδία του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά

20/06/2025 - 12:01πμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Κ. Μπαλαχούτη «Δεν με σβήνει κανένας» για τον Στέλιο Καζαντζίδη

19/06/2025 - 2:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

12 λεπτά πριν
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

1 ώρα πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 29χρονος – Πυροβολούσε κατά ριπάς έξω από νυχτερινό κέντρο στην Τρούμπα

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign