pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Νεκρή ζώνη» στη Λευκωσία και ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία το 2018 (βίντεο)

23/10/2018 - 3:21μμ
«Νεκρή ζώνη» στη Λευκωσία και ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία το 2018 (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η 5η διάσκεψη του προγράμματος για τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από την Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, με σκοπό την ενεργοποίηση των προσπαθειών για τη διάσωση των πιο απειλούμενων μνημείων και περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Στη διάσκεψη της Λευκωσίας θα λάβουν μέρος περίπου 100 προσωπικότητες από 20 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών, εθελοντών, αλλά και αρμοδίων στη λήψη αποφάσεων για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο στόχος της διάσκεψης είναι τριπλός: αφενός να μοιραστούν τα όσα προέκυψαν από την έναρξη του προγράμματος το 2013 και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πολιτικές και δράσεις της ΕΕ για την απειλούμενη πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για υφιστάμενα συστήματα χρηματοδότησης. Δεύτερον, να γνωστοποιηθούν από τους νικητές των βραβείων της ΕΕ για το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra παραδείγματα σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές για τη διάσωση μνημείων που απειλούνται, και τρίτον να δοθεί έμφαση στην περίπτωση της «νεκρής ζώνης» στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, η οποία συμπεριλήφθηκε μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2018. Ως εκ τούτου, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Γκι Κλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Europa Nostra, η Ανδρούλλα Βασιλείου, αντιπρόεδρος της Europa Nostra, ο Χένρι φον Μπλούμενταλ, αντιπρύτανης του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, η Βασιλική Αναστασιάδου, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπος στην Κύπρο. Εκ μέρους των δύο κοινοτήτων της Λευκωσίας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο δήμαρχος του κατεχόμενου τμήματος πόλης Μεχμέτ Χαρμαντζί θα λάβουν μέρος στη συζήτηση για την «νεκρή ζώνη». Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση για την «νεκρή ζώνη» του Ολλανδού φωτογράφου Ρόμαν Ρόμπρουκ.

Το κύριο μέρος των εργασιών της διάσκεψης θα γίνει στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), νικητή του Grand Prix της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europa Nostra 2017 για την Πολιτιστική Κληρονομία.

Το πρόγραμμα για τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία εντοπίζει μνημεία και τοποθεσίες στην Ευρώπη και συμβάλλει στην ενεργοποίηση των προσπαθειών συνεργατών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για εξεύρεση ενός βιώσιμου μέλλοντος γι’ αυτές τις τοποθεσίες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 από τον οργανισμό Europa Nostra σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (European Investment Bank Institute) ως ιδρυτικό εταίρο, και από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως συνεργάτη. Είναι εμπνευσμένο από ένα πετυχημένο παρόμοιο έργο της Εθνικής Αμερικανικής Επιτροπής (US National Trust for Historic Preservation) για τη διατήρηση ιστορικών μνημείων. Το πρόγραμμα για τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία δεν είναι χρηματοδοτικό. Είναι ένας καταλύτης για ανάληψη δράσης και προωθεί «τη δύναμη του παραδείγματος». Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημιουργική Ευρώπη ως μέρος του έργου δικτύωσης του οργανισμού Europa Nostra «Sharing Heritage – Sharing Values».


(Φωτ.: Europa Nostra)

Οι επτά πιο απειλούμενες τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2018 είναι:

  • Οι μεταβυζαντινές εκκλησίες στη Μοσχόπολη και το Βιθκούκι στην Αλβανία.
  • Το ιστορικό κέντρο της Βιέννης στην Αυστρία.
  • Το μνημείο Μπούζλουντζα στη Βουλγαρία.
  • Το μοναστικό συγκρότημα του Αγίου Δαβίδ στην έρημο Γκαρέτζι της Γεωργίας.
  • Το καζίνο της Κοστάντζας στη Ρουμανία.
  • Το ελληνικό ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην Τουρκία.
  • Το εργοστάσιο πάγου του Γκρίμσμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Βικέτος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Χαλκιδική κρύβεται το μεγαλύτερο περσικό έργο της Ευρώπης – Και τώρα ανακαλύπτεται ξανά

12/12/2025 - 7:48μμ
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαμπερή πρεμιέρα για την παράσταση «Το 5ο Βήμα» στο Θέατρο Μικρό Χορν με χορηγό τον ΟΠΑΠ

12/12/2025 - 6:12μμ
Ο Λάκης Γαβαλάς στρώνει κόκκινο χαλί στην Ερμού (πηγή: Instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάκης Γαβαλάς χαρίζει στιγμές fun και λάμψης, powered by ΣΚΡΑΤΣ

10/12/2025 - 12:49μμ
Γυναίκες του Ασπροπύργου χορεύουν «Βάλε» (φωτ.: dimosaspropyrgou.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας χορός, δυο γιατροσόφια και ένα έθιμο τα τρία νέα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

9/12/2025 - 7:21μμ
Το βυθισμένο αρχαίο πλοιάριο (φωτ.: Ηilti Foundation/Franck Goddio)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλεξάνδρεια: Βρέθηκε αρχαίο πλοιάριο αναψυχής – Το χρησιμοποιούσε και η Κλεοπάτρα

9/12/2025 - 8:38πμ
Ο ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκαθίσταται ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας

8/12/2025 - 7:39μμ
Στην ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αισιόδοξος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

8/12/2025 - 10:59πμ
Το cabaret ARGENTINA της εποχής εκείνης (πηγή: Δημήτρης Κρασονικολάκης/ Τρούμπα, Βούρλα, Λιμάνι – Χώρος και μνήμη του πειραϊκού περιθωρίου στον 20ό αιώνα/ Βασίλης Πισιμίσης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρούμπα γίναμε!»: Η μυθική περιοχή του Πειραιά, σε μεγάλη και μικρή οθόνη

7/12/2025 - 7:35μμ
Ο θίασος της θεατρικής ομάδας «Μέθεξις» ανεβάζει, στην Έδεσσα, τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά με τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Οτουντζίδου για φιλανθρωπικό σκοπό (φωτ.: Αρχείο Θεατρικής Ομάδας Μέθεξις)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μαντάμ Σουσού» βρίσκεται στην Έδεσσα και τα… σπάει για καλό σκοπό

5/12/2025 - 6:40μμ
Η Yuval Raphael,  υποψήφια του Ισραήλ στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στη Βασιλεία της Ελβετίας (φωτ.: EPA/ GEORGIOS KEFALAS)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ θα συμμετέχει στη Eurovision – Ποιες χώρες θα απέχουν μετά την απόφαση της EBU

4/12/2025 - 9:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook Sophia Tsipidis)

«Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ: Ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά των Ποντίων της ομογένειας

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Εκρηκτικό κλίμα στη Μαύρη Θάλασσα – Νέο επικίνδυνο επεισόδιο στο μέτωπο της Ουκρανίας

1 ώρα πριν
Τα κορίτσια της Ένωσης Ποντίων Αμβρούργου και Περιχώρων, που βρίσκονται στην Κω (φωτ.: Facebook / Enosi Pontion Ambourgo)

Από το Αμβούργο στα 8α «Διογένεια»: Πόντιοι και Πόντιες της διασποράς στην Κω

2 ώρες πριν
Οι «Κομνηνοί» της Εύβοιας στην χριστουγεννιάτικα στολισμένη Χαλκίδα (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Χριστούγεννα στις γειτονιές της Χαλκίδας με διηγήσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες

2 ώρες πριν
Με μπουνάτσες και... μποφόρια, με πλοία και λεωφορεία, ο προορισμός είναι ένας: η Καρδίτσα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Ιακωβίδης)

Δείτε: Το ταξίδι προς την Καρδίτσα για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

2 ώρες πριν

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τους Αγίους Αρσένιο και Παΐσιο στις «Αλησμόνητες Πατρίδες»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign