Μπορεί να μοιάζει άγριο, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε και να καταγράψουμε την πραγματικότητα. Η περιοχή του Καρς είναι από τις λίγες στην Ανατολία όπου οι χωρικοί εκτρέφουν κοπάδια χήνες, περίπου όπως εκτρέφουν και τα πρόβατα. Δηλαδή, την άνοιξη, από μικρά τα βόσκει ένας βοσκός στα λιβάδια.
Στην περιοχή εκτρέφονται κατά πολλές χιλιάδες οι χήνες ως οικόσιτα πτηνά.
Όταν έρθει το φθινόπωρο, οι χωρικοί φροντίζουν να ταΐζουν καλά τις χήνες και να τις πηγαίνουν στις λίμνες και τα ποτάμια να κολυμπούν, γιατί αυτό κάνει το κρέας τους καλύτερο. Λίγο πριν μπει ο χειμώνας, που στην περιοχή διαρκεί 5-6 μήνες, οι χήνες σφάζονται και το κρέας τους είτε πωλείται στο εμπόριο είτε αποτελεί τη βασική πρωτεΐνη για τις μεγάλες οικογένειες της περιοχής. Τα φτερά της χήνας εξάγονται κυρίως στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται για μαξιλάρια και μπουφάν.