Τον τρόπο να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μινεσότα διαπίστωσαν ότι μια ουσία που υπάρχει σε κάποια φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα λόγω της γήρανσης.
Η ουσία λέγεται φισετίνη, ανήκει στα αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με τη νέα μελέτη παρουσιάζει σημαντική επίδραση στην υγεία και την παράταση της ζωής των κυττάρων.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, τα κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό παράγουν κάποιες αντιφλεγμονώδεις ουσίες που δίνουν εντολή στο ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Στους νεαρούς σε ηλικία οργανισμούς αυτό συμβαίνει εύκολα, όμως όσο αυξάνεται η ηλικία αυτή η διαδικασία δεν γίνεται και τόσο αποτελεσματικά.
Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι η φισετίνη μειώνει τα επίπεδα της κυτταρικής φθοράς στον οργανισμό των ποντικιών, ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Πολ Ντ. Ρόμπινς, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι μπορεί να δοθεί παράταση στην καλή κατάσταση των κυττάρων ακόμη και όταν η ηλικία είναι μεγάλη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, επειδή υπήρχαν βασικοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη ουσία λειτουργεί στους διαφορετικούς ιστούς και τα διαφορετικά κύτταρα του οργανισμού. Η απάντηση σ’ αυτό δόθηκε με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας, που χρησιμοποιήθηκε σε μια τέτοια έρευνα για πρώτη φορά.
Μάλιστα, προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα σε συνεργασία με τη Mayo Clinic είχε δείξει ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της φισετίνης μέσω της διατροφής είναι αισθητές ακόμη και σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Η φισετίνη υπάρχει στις φράουλες, τα μήλα, τα κρεμμύδια και τα αγγούρια, ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστή κυρίως για τη θετική της επίδραση στη μνήμη.
Η έκθεση των ερευνητών έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση EBioMedicine.
- Με πληροφορίες από το Science Daily.