pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

H πατρίδα και το έθνος σε συνεχή συναγερμό

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

23/09/2018 - 2:15μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου συνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, υπό την προεδρεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΕΑ αναφέρονται τα εξής:

  1. Εξετάστηκαν διεξοδικά, και από όλες τις πλευρές, οι σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις που αφορούν την ασφάλεια της χώρας μας ως ακολούθως: Παρουσιάστηκαν στο ΣΕΑ όλες οι επιχειρήσεις που γίνονται και είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική μας ενότητα, με πρώτη απ’ όλες την οργάνωση του Γκιουλέν, του PKK/PYD-YPG και του Ισλαμικού Κράτους. Επιβεβαιώθηκε η βούληση της Τουρκίας να συνεχίσει να εντοπίζει και να συλλαμβάνει τρομοκράτες στο εξωτερικό, με την επιτυχή συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας, και να τους παραδίδει στην Ιερή Τουρκική Δικαιοσύνη.
  2. Εκφράστηκε η ευαρέσκεια για το θετικό αποτέλεσμα που είχαν οι προσπάθειες της Τουρκίας να μην προστεθούν άλλα δράματα στην τραγωδία που βιώνεται στη Συρία επί σειρά ετών, και για την εμπέδωση της ειρήνης. Τονίστηκε η σημασία που έχει η συμφωνία που υπογράφηκε με την Ομοσπονδία της Ρωσίας, για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον της περιοχής του Ιντλίμπ. Επανεξετάστηκαν τα μέτρα που αφορούν τα 12 παρατηρητήρια που εγκαταστάθηκαν περιφερειακά στην επαρχία Ιντλίμπ, ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση της αποστολής τους το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τις φιλότιμες προσπάθειες για την επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας που υπογράφηκε στο Σότσι με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  3. Υπογραμμίστηκε ότι αναμένουμε να εφαρμοστεί με ακρίβεια ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε για την εκκαθάριση της Ιεράπολης/Μένπετζ από την τρομοκρατική οργάνωση. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες για την εκκαθάριση μια ώρα αρχύτερα και των λοιπών περιοχών της Συρίας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία από τους τρομοκράτες.
  4. Απευθύναμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, και να εκπληρώσει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της.
  5. Παρουσιάστηκαν στο ΣΕΑ οι εξελίξεις που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και επαναλήφθηκε ότι στο πλαίσιο αυτό θα προστατευθούν με αποφασιστικότητα με τη χρήση κάθε μέσου τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

Για να κάνουμε σωστή ανάγνωση της ανακοίνωσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Τουρκία στο ΣΕΑ δεν συζητά θέματα για λόγους εντυπώσεων. Προηγείται σοβαρή προετοιμασία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και γίνεται προεργασία και επεξεργασία των παρουσιάσεων, η δε ανακοίνωση αποτελεί και την επίσημη πολιτική της Τουρκίας. Συνήθως δε η σειρά που παρουσιάζονται τα ζητήματα στο ΣΕΑ και η σειρά που ανακοινώνονται είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων της Τουρκίας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, είναι περισσότερο από προφανές ότι βασική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αντιμετώπιση των εξελίξεων στο Κουρδικό, στο εσωτερικό και στη βόρεια Συρία, ενώ ψηλά στις προτεραιότητες είναι και το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν, που αφορά κυρίως τον ίδιον τον Ερντογάν, ο οποίος το έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα για την Τουρκία.

Εντύπωση προκαλεί η ανάσυρση των ελληνοτουρκικών και μάλιστα με τρόπο τόσο σκληρό και αποφασιστικό, που στην ουσία επαναφέρει το casus belli στο προσκήνιο με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Στις διεθνείς σχέσεις, όταν μια χώρα και μάλιστα μέσω του πιο σημαντικού, σοβαρού και καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, όπως είναι το ΣΕΑ, δηλώνει ότι είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα με τη χρήση κάθε μέσου», σημαίνει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ακόμα και πόλεμο αν δεν υποχωρήσει η άλλη πλευρά μέσω της διπλωματίας ή των απειλών.

Επειδή το κλίμα στα ελληνοτουρκικά δεν είναι τεταμένο, να μην κάνουμε το λάθος ως κυβέρνηση, κράτος, κόμματα και κοινωνία να υποβαθμίσουμε την ανακοίνωση αυτή.

Είμαστε υποχρεωμένοι να την λάβουμε υπ’ όψιν μας και να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση σε όλους τους τομείς – του στρατιωτικού συμπεριλαμβανομένου. Να είμαστε κυριολεκτικά σε εθνικό συναγερμό.

Η Τουρκία θεωρεί ότι με τις κινήσεις στις οποίες προβαίνουν η Κύπρος και η Ελλάδα, με την παραχώρηση θαλασσίων οικοπέδων σε ξένες εταιρείες κάνοντας χρήση νόμιμων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, πλήττονται τα συμφέροντα και παραβιάζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Άρα, όσο είναι σε εξέλιξη αυτά τα σχέδια της Ελλάδας και της Κύπρου, πρέπει να είμαστε όλοι σε εθνικό συναγερμό και το έθνος σε πλήρη ενότητα και αποφασιστικότητα.

Οι καιροί γαρ ου μενετοί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων (πηγή: Wikivorker / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Α’)

3/02/2026 - 9:34πμ
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

1/02/2026 - 4:04μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Ταξί: Έληξε η τριήμερη απεργία των αυτοκινητιστών

44 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)

Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν κρατικούς φακέλους για «εξωγήινους και Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Καιρός: Πρόσκαιρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Europa League: Ισοπαλία και ανοιχτή η πρόκριση για τον Παναθηναϊκό με τη Βικτόρια Πλζεν

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign