pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η οικονομία ως πομπός και προπομπός

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

20/09/2018 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήδη πριν από κάποιες δεκαετίες, ο Αμερικανός καθηγητής Peter Katzenstein είχε τονίσει σχετικά με τους κυρίαρχους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ότι συνυφαίνονται με τον οικονομικό πυλώνα ισχύος. Όπως ανέφερε στο βιβλίο του Μεταξύ ισχύος και πλούτου: «Ο πρώτιστος σκοπός της αμερικανικής εξωτερικής οικονομικής πολιτικής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος στο πλαίσιο του οποίου τα εμπόδια στη διακίνηση κεφαλαίου και αγαθών ελαχιστοποιούνται. Σε αυτή την αναζήτηση οι κεντρικοί Αμερικανοί λήπτες αποφάσεων ήταν εν πολλοίς επιτυχημένοι εξαιτίας της αμερικανικής εξωτερικής ισχύος».

Αναφερόμενος σε «καθεστώς», ο Katzenstein εννοεί το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει τις βάσεις του στο περίφημο «Washington consensus» και αντικατοπτρίζει την προβολή της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ ανά τον πλανήτη.

Η εν λόγω «κατασκευή» είναι διαχρονικά τόσο διακύβευμα όσο και μοχλός. Με άλλα λόγια, η αμερικανική διπλωματία και η ανάληψη δράσης ταυτίζονται με το στόχο διατήρησης του καθεστώτος, αλλά ταυτόχρονα και το ίδιο το καθεστώς συνιστά ένα εργαλείο είτε στρατηγικής πρωτοκαθεδρίας σε συγκεκριμένες κρίσιμες περιφέρειες είτε στρατηγικής πίεσης εις βάρος πραγματικών και οιονεί ανταγωνιστών.

Εντός του συγκεκριμένου θεωρητικού πλαισίου, καθίσταται σαφές ότι το κόστος διάρρηξης του καθεστώτος είναι δυσθεώρητο για τις ΗΠΑ και αναμφίβολα αποτελεί την οριογραμμή μεταξύ ανοχής και ανάληψης μέτρων. Όταν η «προβληματική χώρα» λέγεται Ιράκ, τότε τα μέτρα φθάνουν έως τη στρατιωτική επέμβαση. Όταν, όμως, λέγεται Τουρκία, η κλιμάκωση είναι σταδιακή και προσεκτική αφενός με την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων (πομπός) και αφετέρου με τη λήψη προπαρασκευαστικών μέτρων (προπομπός).

Η τουρκική περίπτωση αντιμετωπίζεται πολύ προσεκτικά από την Ουάσινγκτον, η οποία προφανώς θα ήθελε να αποφύγει τα λάθη της ΕΣΣΔ που έστειλαν την Άγκυρα στην αγκάλη της πριν περίπου 73 χρόνια. Η λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου το 1945 βρήκε την Τουρκία εν τω μέσω της παντοδυναμίας της κεμαλικής ιδεολογίας, πτυχή της οποίας υπήρξε και η ουδετερότητα ως προς τις διεθνείς διενέξεις με το περίφημο «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο». Αυτό σήμαινε ότι, παρά την αμφιλεγόμενη στάση της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επίσημη γραμμή ταυτιζόταν με την αποφυγή ένταξης σε αμυντικά σύμφωνα.

Αυτό άλλαξε με την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ το 1952, και τα προηγούμενα χρόνια με την αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας. Η ΕΣΣΔ του Ιωσήφ Στάλιν είχε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να κρατήσει τουλάχιστον ουδέτερη την Τουρκία, διεκδικώντας αλλαγή στο καθεστώς των Στενών και προσάρτηση των επαρχιών του Καρς και του Αρνταχάν. Ενώπιον της σοβιετικής απειλής και του διλήμματος ασφαλείας που αντιμετώπισε, η Τουρκία εξωθήθηκε ή ενδεχομένως απλά νομιμοποίησε ρητορικά την ένταξή της στο Δυτικό στρατόπεδο.

Αναφέρονται τα παραπάνω, καθώς πολλοί διερωτώνται γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι πιο αποφασιστικές στην περίπτωση της Τουρκίας.

Μια πλανητική δύναμη δεν είναι «ταύρος εν υαλοπωλείω», ο οποίος σαρώνει άκριτα τα πάντα στο πέρασμά του. Τουναντίον, προσεγγίζει μεθοδικά την κάθε περίπτωση και γι’ αυτό, τόσο η φιλία όσο και η αντιπαλότητά της εξασφαλίζονται με επίδειξη (διαχρονικής, διαθεματικής, διακομματικής) συνέπειας, στοιχείο που ενισχύεται αναλόγως της σημασίας του στρατηγικού συνομιλητή της.

Σε συνάρτηση με όσα υπογραμμίσθηκαν σε προηγούμενο κείμενο, ο «συνετισμός» της Τουρκίας συνιστά το πιθανότερο σενάριο, αλλά όταν πραγματοποιηθεί, το κόστος θα είναι ήδη δυσβάστακτο και θα το έχει επωμιστεί, εκτός βέβαια αν βρεθούν Έλληνες πρόθυμοι να προστρέξουν.

Η Ρωσία αποκτά σταθερά σημαντικό μερίδιο στους εξοπλισμούς αναπτυσσόμενων χωρών και η Τουρκία είναι το πλέον σοβαρό πεδίο της αμερικανορωσικής εξοπλιστικής αντιπαράθεσης. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η ευρύτερη αντιπαράθεση τείνει να θίξει τον πυρήνα των αμερικανικών συμφερόντων, τα οποία αφορούν τη χρήση του δολαρίου στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ να σημειώνει πρόσφατα, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χρήση δολαρίων στις στρατιωτικές της συμβάσεις με άλλες χώρες εκτός από τις ΗΠΑ […] η χρήση του αμερικανικού νομίσματος είναι ένα πρόβλημα που έχει τη δική του λύση».

Αν υπάρξει κλιμάκωση στο επίπεδο των νομισματικών συναλλαγών, τότε τα στρατόπεδα θα σκληρύνουν και οι διακηρύξεις περί πολυδιάστατης διπλωματίας θα είναι απλά ευχολόγια. Αρκεί να θυμίσω ότι η πρώτη απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία προέκυψε μετά την αμερικανική επέμβαση, ήταν η επαναφορά του δολαρίου στο εμπόριο πετρελαιοειδών, απόφαση που ήταν η τελευταία του Σαντάμ Χουσεΐν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ανάσταση του Λαζάρου, τοιχογραφία από τη μονή San Baudelio de Berlanga της Ισπανίας, σήμερα στο Μουσείο Cloisters της Νέας Υόρκης (πηγή: Sharon Mollerus / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Α’)

24/03/2026 - 9:32πμ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί Σαουδικής Αραβίας

22/03/2026 - 3:53μμ
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

21/03/2026 - 10:13πμ
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

13/03/2026 - 3:35μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στην Ανατολική Αίθουσα (East Room) του Λευκού Οίκου. Στα αριστερά βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (φωτ.: EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον λαμπρό εορτασμό για την Ελληνική Ανεξαρτησία στον Λευκό Οίκο

7 ώρες πριν
(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

8 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μετά από υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.:   EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες τις επιθέσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν

8 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/psmAMACEIA)

Αυγομαχίες και φουστουρομαχίες ανήμερα του Πάσχα στο Μανιάκι Φλώρινας

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign