Τον Πάνο Σκουρλέτη πρότεινε για νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η παράταξη «χρειάζεται μια νέα ώθηση στην αυγή της νέας εποχής», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο ένα ισχυρό μήνυμα ότι «το κόμμα για εμάς είναι προτεραιότητα, και αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».
Γι’ αυτούς τους λόγους, αποφάσισε να προτείνει στην ΚΕ να εκλέξει ως επόμενο Γραμματέα «τον σύντροφο τον Πάνο, τον Σκουρλέτη».
«Σε αυτή τη διαδρομή η συμβολή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Πάνου Ρήγα ήταν αναντικατάστατη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια τον ευχαρίστησε «γιατί αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στη θέση του Γραμματέα επέδειξε ήθος, ανιδιοτέλεια και ουσιαστική συνεισφορά στο κοινό μας σχέδιο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα είναι το ίδιο παραγωγικός και από το νέο, μετερίζι της μάχης».
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, υποστήριξε ότι η επόμενη χρονιά, θα είναι κρίσιμη καθώς θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, οι δημοτικές εκλογές και «η μητέρα των μαχών» όπως αποκάλεσε τις εθνικές εκλογές τις οποίες επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019. «Σ’ αυτή τη μάχη δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις, πολιτικές διαχείρισης ή ηττοπάθειες» επισήμανε.
Ακόμα αναφέρθηκε στην έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. «Η έξοδος από τα μνημόνια, είναι ένας κρίσιμος, ιστορικός, μεγάλος σταθμός, δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα. Το όραμα μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
Η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι. Η μεγάλη ανατροπή και πολιτική αλλαγή που έγινε το 2015 δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συνέβαινε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, ήταν ένα συλλογικό «ως εδώ και μη παρέκει» του λαού μας που ξανακίνησε τον τροχό της ιστορίας».
Υπογράμμισε ότι «δεν ήταν άλμα στο κενό», αλλά δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως είπε: απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής και εμπιστοσύνη στην μοναδική πολιτική δύναμη η οποία δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης.
«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με την ανεργία, ανέφερε πως η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ποσοστό επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%. «Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει: «Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης». Αντίθετα, τόνισε ότι είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο.