Σε καλό κλίμα διεξήχθη σήμερα η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ στο Βρανδεμβούργο. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασαν την «καλή θέλησή» τους για την επίλυση των διενέξεων.
«Έχουμε ευθύνη και γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ για τα θέματα της Συρίας και της Ουκρανίας.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κινητικότητα, ενώ σημείωσε ότι θέλει να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για την πιθανή εγκατάσταση μιας δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας. «Από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» πρόσθεσε.
«Η σύγκρουση στην Συρία αποτελεί σημαντικό θέμα των συνομιλιών, επισήμανε η Καγκελάριος και έκανε λόγο για την ανάγκη να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ. Θέλουμε να συνεργαστούμε στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μέρος της οποίας πρέπει να είναι και μια συνταγματική μεταρρύθμιση και εκλογές», εξήγησε.
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Ευρώπη να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας. «Είναι σημαντικό να διευρύνουμε την ανθρωπιστική παράμετρο της συριακής διαμάχης, ιδιαίτερα δε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον συριακό λαό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στις περιοχές εκείνες της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό. Οι πρόσφυγες αυτοί δεν βρίσκονται μόνο στην Ευρώπη, αλλά εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται και στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αυτό είναι ενδεχομένως ένα μεγάλο βάρος για την Ευρώπη. Για την επιστροφή των προσφύγων όμως πρέπει να γίνουν “απλά” πράγματα στην Συρία, όπως η επαναλειτουργία της παροχής νερού και των ιατρικών υπηρεσιών», συμπλήρωσε.
Ανάμεσα στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης στο Μέζεμπεργκ από τους δύο ηγέτες, είναι ο αγωγός Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο οποίος δέχεται κριτική από τις ΗΠΑ και ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. «Η Γερμανία στηρίζει την συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας ωστόσο και λόγο για ανησυχητικές ενέργειες από την πλευρά του Ιράν.
- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.