Σε νοσοκομείο στη Βέρνη έπειτα από μια σύντομη περίοδο νοσηλείας άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών ο Κόφι Ανάν, ο πρώτος Αφροαμερικανός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ – ανέλαβε την κορυφαία διπλωματική θέση το 1997 και αποχώρησε το 2006 έπειτα από δύο θητείες.
Το 2001 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.
Είχε γεννηθεί στο Κουμάσι της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον ΟΗΕ ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες. Προτού αντικαταστήσει στο τιμόνι του Οργανισμού τον Αιγύπτιο Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι (οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο σε μια δεύτερη θητεία), ήταν δεύτερος γενικός γραμματέας για θέματα ειρηνευτικών αποστολών.
Στα επιτεύγματα των δύο θητειών του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999) και η απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από τον Νότιο Λίβανο (2000). Επιπλέον, στο επίκεντρο της προσοχής του βρέθηκαν θέματα όπως το AIDS, η παγκόσμια φτώχεια και τα δικαιώματα των γυναικών στις αραβικές χώρες.
Από την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης
Από την άλλη, στις αποτυχίες του Κόφι Ανάν συμπεριλαμβάνονται η μη αποτελεσματική επίλυση του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η ασυντόνιστη συμμετοχή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και η αδυναμία επιβολής μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό. Ακόμα, ως επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ τη δεκαετία του 1990 είχε επικριθεί επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει τη Γενοκτονία στη Ρουάντα.
Ωστόσο θεωρούνταν ένας από τους δημοφιλέστερους Γενικούς Γραμματείς που πέρασαν ποτέ από τον Οργανισμό.
Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα υπηρέτησε για λίγους μήνες ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή κατηγορώντας τις μεγάλες δυνάμεις ότι με τις έριδές τους είχαν μετατρέψει τη μεσολαβητική προσπάθειά του σε μια «αδύνατη αποστολή».
Ήταν παντρεμένος με την Σουηδή δικηγόρο και καλλιτέχνιδα Νάνε Ανάν, με την οποία απέκτησε μία κόρη, ενώ από τον πρώτο του γάμο με τη Νιγηριανή Τίτι Αλακίτζα είχε άλλα δύο παιδιά.