Οι εμπλουτισμένες με καρύδια δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, συγκριτικά με τη διατροφή ελέγχου. Αυτό υποδηλώνουν τα ευρήματα μετα-ανάλυσης από ερευνητές που αξιολόγησαν κλινικές δοκιμές και μια αναθεωρημένη ανασκόπηση του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου εδώ και 25 χρόνια εξετάζεται ο ρόλος της κατανάλωσης καρυδιών στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.
«Αυτή η επικαιροποιημένη επισκόπηση ενισχύει περαιτέρω την άποψη ότι τα καρύδια είναι ένας μεγάλος (και νόστιμος) τρόπος για να προσθέσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας ενώ παράλληλα υποστηρίζετε την υγεία της καρδιάς σας», υποστηρίζει ο δρ Michael Roizen, επικεφαλής του Τμήματος Ευεξίας της Κλινικής Cleveland.
Οι ερευνητές εξέτασαν 26 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αντιπροσώπευαν 1059 συμμετέχοντες (ηλικίας 22-75 ετών) με παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία ακόμα και υγιείς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια δίαιτα συμπληρωμένη με καρύδια οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της συνολικής χοληστερόλης (3,25%), της LDL χοληστερόλης (3,73%), των τριγλυκεριδίων (5,52%) και της απολιποπρωτεΐνης Β (4,19%) που είναι η πρωτογενής πρωτεΐνη που βρίσκεται στην LDL χοληστερόλη.
Επιπλέον, η ενσωμάτωση των καρυδιών στη διατροφή δεν είχε αρνητικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος ή την αρτηριακή πίεση.
Τα καρύδια έχουν μελετηθεί κατά καιρούς και έχουν διαπιστωθεί τα οφέλη τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καλής υγείας των εντέρων, του διαβήτη, της γνωστικής λειτουργίας και της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας. Επίσης, είναι πλούσια πηγή συνιστώμενου πολυακόρεστου λίπους (13 γραμμάρια ανά ουγγιά), το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή του βασικού ω-3 λινολενικού οξέος ενώ, έχουν πολλά αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, κατεχίνες και γ-τοκοφερόλες.
Όπως σε κάθε επιστημονική έρευνα, πρέπει να εξεταστούν και ορισμένοι περιορισμοί. Για παράδειγμα στη μελέτη αυτή, οι περισσότερες από τις δοκιμές είχαν σχετικά μικρά μεγέθη δειγμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα προσδιορισμού σημαντικών επιδράσεων. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποσότητα των καρυδιών που καταναλώθηκαν στις δοκιμές ήταν σχετικά μεγάλη και μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε μη ερευνητικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν τα σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης ακόμα και σε χαμηλότερες ποσότητες καρυδιών (λιγότερο από 28 γραμμάρια ημερησίως), ιδιαίτερα στη συνολική και LDL χοληστερόλη.
- Πηγή: naftemporiki.gr.