Περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις περιέχει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την πτήση MH370 της Malaysia Airlines, η οποία κυριολεκτικά χάθηκε από προσώπου γης στις 8 Μαρτίου 2014 ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίνο – Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες. Μετά από 4,5 χρόνια οι ερευνητές αφήνουν άλυτο ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια στον κόσμο καθώς το μόνο στο οποίο κατάφεραν να καταλήξουν είναι ότι μάλλον υπήρξε εσκεμμένη παρέμβαση στα συστήματα του αεροσκάφους προκειμένου να βγει εκτός πορείας. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να καθορίσουν ποιος είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση.
«Η απάντηση μπορεί μόνο να δοθεί εάν βρεθούν τα συντρίμμια», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Κοκ Σου Τσον.
Πέρσι η Αυστραλία, η Κίνα και η Μαλαισία ολοκλήρωσαν μια άκαρπη έρευνα σε περιοχή 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία κόστισε περίπου 127 εκατ. ευρώ. Στις 29 Μαΐου ολοκληρώθηκε και η τρίμηνη έρευνα από την αμερικανική εταιρία Ocean Infinity η οποία κάλυψε 112.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Ένα άλλο ερώτημα στο οποίο δεν δόθηκε απάντηση είναι για ποιον λόγο το Boeing βγήκε χιλιάδες μίλια εκτός της προγραμματισμένης πορείας του προτού καταπέσει στον Ινδικό. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι κάποιος απενεργοποίησε εσκεμμένα τον αναμεταδότη του αεροσκάφους. Ο Κοκ Σου Τσον εξήγησε ότι τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκυβερνήτης ήταν άριστα εκπαιδευμένοι ενώ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο ιστορικό τους ή στις ιατρικές τους εξετάσεις. Αν και η εκδοχή να απενεργοποίησαν τα συστήματα οι πιλότοι δεν μπορεί να αποκλειστεί, εντούτοις δεν θεωρείται πιθανή.
Μέχρι στιγμής τα μόνο επιβεβαιωμένα ίχνη του αεροσκάφους είναι τρία κομμάτια από φτερό που ξεβράστηκαν σε ακτές του Ινδικού Ωκεανού. Η δικηγόρος Γκρέις Νέιθαν, η μητέρα της οποίας βρισκόταν στην πτήση, εξήγησε ότι ενημερώθηκε για το πόρισμα το οποίο δεν είχε σκοπό ν’ αποδώσει ευθύνες, αλλά για διερευνήσει το επίπεδο ασφάλειας. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα λάθη δεν θα επαναληφθούν και ότι θα υιοθετηθούν μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον», τόνισε.