pontosnews.gr
Κυριακή, 13/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι… αλάνθαστοι που πρέπει να φύγουν

28/07/2018 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν έχεις 88 νεκρούς και δηλώσεις υπουργού ότι δεν κάναμε κανένα λάθος, όλα έγιναν σωστά, τότε η οποιαδήποτε επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το μέγεθος της τραγωδίας και η συμπεριφορά των κυβερνώντων οδηγεί αβίαστα στη διαπίστωση πως δεν είναι απλώς άσχετοι, αλλά κάτι χειρότερο.

Ας το αφήσουμε αχαρακτήριστο.

Επί σημερινής κυβέρνησης, η οποία συσπείρωσε όλο το μεταπολιτευτικό πολιτικό ίζημα, αναπαρήχθη όλη η προπαγάνδα ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο η διατήρηση της εξουσίας. Λειτουργούν ως νομενκλατούρα σοβιετικού τύπου. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ο κόσμος τους έχει καταλάβει. Δύσκολα μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.

Απευθύνονται όμως σε μια συναισθηματική κοινωνία, ανοργάνωτη διότι έτσι την ήθελαν οι κατά καιρούς εσωτερικοί δυνάστες της, χωρίς να έχει καμιά σχέση με την οργάνωση και την πρόβλεψη.

Αυτό όμως δεν είναι κράτος. Είναι ένα συνονθύλευμα ατόμων. Τα ανθρώπινα σύνολα αποκτούν κρατική οντότητα όταν έχουν θεσμούς που μπορούν να προβλέπουν, να οργανώνονται και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όταν δεν το κάνουν φταίνε οι κυβερνήτες τους. Και οι πρώην, επειδή δεν φρόντισαν στον καιρό τους, και βεβαίως οι νυν, διότι αυτή είναι η δουλειά τους. Και από αυτήν κρίνονται. Η σημερινή κυβέρνηση απεδείχθη ανίκανη να διαχειριστεί και τα στοιχειώδη. Είναι επικίνδυνη και θα πρέπει με κάποιον τρόπο, όσο το δυνατόν συντομότερα, να απομακρυνθεί από την εξουσία. Η συνταγματική πρόβλεψη για τετραετία δεν είναι ιερός κανόνας. Τα δημοκρατικά συντάγματα δίνουν στο λαό τη δυνατότητα να ανατρέπει λανθασμένες επιλογές. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.

Βεβαίως το πρόβλημα έχει πάρει ακραίες διαστάσεις σήμερα και λόγω της κρίσης και λόγω ανικανότητας των ανθρώπων που κυβερνούν, αλλά έχει τις ρίζες του βαθύτερα.

Σαράντα τέσσερα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την επέτειο της οποίας τιμούσαμε την ημέρα των καταστρεπτικών πυρκαγιών, εκείνο που πετύχαμε είναι να λέμε κάθε βράδυ: επιβιώσαμε και σήμερα. Θεωρούμε κατόρθωμα που συνάνθρωποί μας δεν αυτοκτόνησαν ή βρήκαν ένα κομμάτι ψωμί. Φταίει μόνο η κρίση; Όχι. Φταίει, κυρίως, ένα παντελώς ακατάλληλο πολιτικό προσωπικό το οποίο έπεσε σαν σμήνος ακρίδων στον εθνικό πλούτο, τον καταχράστηκε, διέλυσε τη χώρα και αποσάθρωσε την κοινωνία. Αυτή ήταν η μεταπολιτευτική επιτυχία μας. Όσοι μπορούν φεύγουν στο εξωτερικό, και οι περισσότεροι από όσους αδυνατούν να φύγουν μετά δυσκολίας επιβιώνουν. Οι αυτοκτονίες είναι καθημερινό μυστικό που έπαψαν, πια να απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης – φυσικά και όσους, χωρίς ιερό και όσιο, τις χρησιμοποιούσαν για να καταλάβουν την εξουσία.

Ο κόσμος είχε μια ιδεατή εικόνα για την Αριστερά. Κυρίως, μια αίσθηση ότι πρόκειται για μια ιδεολογία ανθρώπων που νοιάζονται, ανιδιοτελώς, για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Η διάψευση ήταν οικτρή. Οι φωτιές έδειξαν το μέγεθος της οργανωτικής μας ανικανότητας και της δυνατότητάς μας να προβλέψουμε.

Οι ζωές που χάθηκαν δεν επιστρέφουν. Η θυσία τους ας γίνει αρχή για αλλαγή της νοοτροπίας μας. Και ως κράτους και ως κοινωνίας. Διότι υπάρχουν και χειρότερα.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν έχουμε πλέον καμιά εμπιστοσύνη στο πολιτικό και κρατικό απαράτ της χώρας ότι μπορεί να χειριστεί μια κρίση στρατιωτικής μορφής. Ας το γνωρίζουν ότι το έχουμε καταλάβει.

Είναι η ώρα που ή θα φτιάξουμε κράτος ή θα αποχαιρετίσουμε την Αλεξάνδρεια που θα χάσουμε. Έτσι όπως είμαστε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Μια νέα αρχή προϋποθέτει κάθαρση. Ας ελπίσουμε πως δεν θα έλθει μετά από μια νέα, ακόμη χειρότερη τραγωδία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοντέινερ φορτωμένα σε πλοίο στο λιμάνι του Λος Άντζελες (φωτ.: EPA / Allison Dinner)

Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ στην ΕΕ – Δασμούς 30% ανακοίνωσε ο Τραμπ

5 ώρες πριν
Το φτερό του Boeing 787-8 της Air India (φωτ.: EPA / Siddharaj Solanki)

Το σκοτεινό αίνιγμα της Air India Flight 171: Ποιος έκοψε τα καύσιμα – και γιατί;

7 ώρες πριν
Φάση από τον αγώνα της Ελλάδας με τη Λιθουανία στο EuroBasket U20 (φωτ.: ΕΡΤ)

EuroBasket U20: Η Ελλάδα «σκόρπισε» τη Λιθουανία και ξεκίνησε με το… δεξί

7 ώρες πριν

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Αναλυτικά όσα θα συμβούν στη σκιά της Παναγίας των Ποντίων

8 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: EPA / Teresa Suarez)

Ο Μακρόν καλεί την ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στους δασμούς Τραμπ

8 ώρες πριν
H Ειρήνη Μουρτζούκου στην Ευελπίδων για την εκδίκαση μήνυσης. Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπόθεση Μουρτζούκου: Ξεσπούν οι μητέρες των δύο βρεφών – Την Κυριακή η απολογία, «με αποκαλύψεις»

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign