Με τίτλο «Η Ρωσία παρεμβαίνει σε ελληνική πόλη για να ωθήσει πίσω τη Δύση», οι Financial Times δημοσιεύουν σήμερα άρθρο σχετικά με τους διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει πληροφορίες που εμφανίζουν την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα σημεία της ελληνικής επικράτειας όπου φέρονται να εκτυλίχθηκαν τα περιστατικά παρέμβασης των Ρώσων διπλωματών σχετικά με το Σκοπιανό.
Η εφημερίδα αναφέρει πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε το νέο επίκεντρο της προσπάθειας των Ρώσων να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να ματαιώσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Και συνεχίζει τονίζοντας πως οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν για απόπειρα δωροδοκίας σε αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ορθόδοξους κληρικούς και μέλη πολιτιστικών ενώσεων και άλλων ακροδεξιών ομάδων στα βόρεια της χώρας, προκειμένου να εναντιωθούν στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT. «Πιστεύω ότι είναι πρωτοφανές. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα απέφευγε να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες», υποστηρίζει η ίδια πηγή. Η εφημερίδα προσθέτει την εκτίμηση πως οι Ρώσοι διπλωμάτες πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω τοπικού Έλληνα επιχειρηματία.
Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, μία από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του. Σε δύο άλλους Ρώσους που υποτίθεται ότι συμμετείχαν σε παρόμοιες πρακτικές στο παρελθόν, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα.
Αναφέρει ακόμη πως για την Ελλάδα, το να διώξει Ρώσους αξιωματούχους, είναι υπερβολικό. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, η χώρα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο.