Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 5:30 το πρωί της Παρασκευής οι «28» κατάφεραν να ξεπεράσουν το βέτο της Ιταλίας και να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο για το Προσφυγικό. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του προβλήματος προβλέπει τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής στα κράτη-μέλη. Εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας και στους μετανάστες που θα επιστρέφονται.
Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα μέτρο «σε εθελοντική βάση» που δεν επιφέρει αλλαγές στον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ακόμα να αυξήσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, ενώ προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πλωτές περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης σε συνεργασία με τρίτες χώρες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η δράση των διακινητών.
Στο κείμενο γίνεται και αναφορά στη συμφωνία με την Τουρκία για την οποία επισημαίνεται ότι, όπως θα πρέπει να γίνεται με όλες τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής, θα πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως από όλα τα κράτη-μέλη.
Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη οι Βρυξέλλες θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την Τουρκία, το Μαρόκο καθώς και για άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία αποφασίστηκε να γίνει εκταμίευση της δεύτερης δόσης. Το δε trust fund για την Αφρική θα πάρει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων.
Βασικό σκεπτικό του κειμένου στο οποίο κατέληξαν οι «28» έπειτα από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις είναι ότι θα πρέπει να προστατευτούν περαιτέρω τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ελεγχθούν οι ροές. Τέλος οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχυθεί η μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα ασύλου, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.