pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κινεζικό βάζο ξεχασμένο σε σοφίτα πωλήθηκε 16,2 εκατομμύρια ευρώ

13/06/2018 - 10:10μμ
Κινεζικό βάζο ξεχασμένο σε σοφίτα πωλήθηκε 16,2 εκατομμύρια ευρώ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ξεχασμένο για δεκαετίες σε μια σοφίτα, ένα εξαιρετικό κινεζικό βάζο από πορσελάνη που κατασκευάστηκε για τον αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ πωλήθηκε αντί 16,2 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s χθες στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον οίκο, η τιμή του αποτελεί «απόλυτο ρεκόρ για ένα έργο που πωλείται από τον Sotheby’s του Παρισιού από τότε που άνοιξε η αγορά σε ξένους οίκους δημοπρασιών το 2001 και ρεκόρ για μια πορσελάνη που πωλείται στη Γαλλία».

Με τις αρχικές εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 500.000 και 700.000 ευρώ, το ποσό αυξήθηκε γρήγορα λόγω των προσφορών Ασιατών πλειοδοτών.

Το βάζο τελικά κατακυρώθηκε σε νεαρό Κινέζο που ήταν παρών στη δημοπρασία. Η ταυτότητά του δεν έγινε γνωστή.

Σε τέλεια κατάσταση, το βάζο παρουσιάζει πολύχρωμη διακόσμηση στην οποία κυριαρχούν ροζ αποχρώσεις. Παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο τοπίο, γεμάτο ελάφια και γερανούς, αλλά και πεύκα, τις κορυφές των οποίων καλύπτει ομίχλη. Κάτω από τη βάση του υπάρχει ένα «διακριτικό» έξι χαρακτήρων, του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ, που κυβέρνησε στην Κίνα από το 1736 έως το 1796.

Όπως ένας Καραβάτζο
«Αυτό το βάζο είναι το μόνο γνωστό στον κόσμο με τόσες λεπτομέρειες. Είναι ένα σημαντικό έργο τέχνης, είναι σαν να ανακαλύπτεις έναν Καραβάτζο», τόνισε ο πλειστηριαστής Ολιβιέ Βαλμιέ, ειδικός στην ασιατική τέχνη.

Το αριστούργημα ανακαλύφθηκε τυχαία στη σοφίτα ενός οικογενειακού εξοχικού σπιτιού, όπου έμεινε αρκετές δεκαετίες μαζί με άλλα κινεζικά μπιμπελό. «Το βάζο δεν μου αρέσει πολύ, ούτε άρεσε στους παππούδες μου. Τα χρώματά του είναι υπερβολικά έντονα» εξήγησε η κάτοχός του, η οποία είχε επικοινωνήσει πριν από τρεις μήνες με τον Sotheby’s, όπου το αντικείμενο έφτασε μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών.

Το αντικείμενο πιθανόν αποκτήθηκε στη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο εσωτερικό ενός γιαπωνέζικου αρωματοποιητή, επίσης φυλαγμένου στη σοφίτα, βρέθηκε ένα τιμολόγιο που χρονολογείται από την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού του 1867.

Μόνο τέσσερα βάζα «yancai ruyi» όπως ονομάζονται, με αυτό τον τύπο ειδυλλιακού τοπίου με ελάφια και γερανούς, είναι τεκμηριωμένα εγγράφως στην παραγωγή των αυτοκρατορικών εργαστηρίων στο Τζινγκντεσέν. Το 1765, ένα ζευγάρι προορίζεται για τα Περίπτερα του Βούδα, μέσα στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Τσιανλόνγκ. Το 1769 παραγγέλθηκαν δύο βάζα ως δώρο γενεθλίων για τον αυτοκράτορα. Ένα παρόμοιου ύφους κομμάτι όμως χωρίς γερανούς υπάρχει στο μουσείο Guimet στο Παρίσι.

Το τοπίο που απεικονίζεται στο βάζο μοιάζει να εμπνέεται από τη σφαίρα της φαντασίας, ωστόσο φέρει πολλά στοιχεία από το αυτοκρατορικό πάρκο για κυνήγι της περιοχής Μιλάνζ, μιας από τις θερινές κατοικίες όπου διέμενε ο αυτοκράτορας σε περιόδους ζέστης.

Τα ζώα και τα φυτά που απεικονίζονται είναι γεμάτα συμβολισμούς: το ελάφι είναι συνώνυμο της ευτυχίας, οι γερανοί και τα φτερωτά άλογα προσωποποιούν το γήρας, το πράσινο πεύκο συμβολίζει την αιώνια ζωή και το μανιτάρι λινγκτζί, την αθανασία.

Τα αυτοκρατορικά αντικείμενα της περιόδου Τσιανλόνγκ είναι περιζήτητα. Ένα πορσελάνινο ροζ μπολ πωλήθηκε 30,4 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο από τον Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ. Μια αυτοκρατορική σφραγίδα της περιόδου Τσιανλόνγκ πωλήθηκε 21 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 στο Παρίσι, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Γ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρήστος Καλιοντζίδης: Την υπογραφή του φέρει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών «Η λύρα στους δρόμους του Μ. Αλέξανδρου»

15/09/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

11/09/2025 - 11:55μμ
Ειδικοί ανασκάπτουν απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα Γιαμούλα, στην Καισάρεια, 27 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Καισάρεια βρέθηκαν κρανία ελεφάντων ηλικίας 7,7 εκατ. ετών

11/09/2025 - 7:09μμ
Ιερός ναός Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου (Φωτ. αρχείου: facebook.com/agcharalampospolygono)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κοντόγλεια 2025»: Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου γιορτάζει την αγιογράφησή του από τον Φώτη Κόντογλου

8/09/2025 - 10:10πμ
Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1978, στο Άμστερνταμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα Σμύρνη: Καθιερώνεται ετήσιο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» – Πρεμιέρα την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

5/09/2025 - 1:47μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκαν και παραδόθηκαν από το ΥΠΠΟ τέσσερις οθωμανικές κρήνες στην Άνω Πόλη

5/09/2025 - 9:10πμ
Ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» λειτούργησε αρχικά στην πλατεία Αριστοτέλους, από το 1945 έως το 1961 και πλησίον των υπαίθριων γηπέδων της ΧΑΝΘ από το 1964 έως το 1983 (φωτ.: thessalonikicinemas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΘ: Πέντε δεκαετίες με τις μεγάλες οθόνες της Θεσσαλονίκης σε μια ιστοσελίδα

1/09/2025 - 1:20μμ
(Πηγή: facebook.com/ Ρίκα Διαλυνά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρίκα Διαλυνά: Η απομόνωση στην Κρήτη, η ήρεμη ζωή στα 91 της χρόνια και η χαρά για το δισέγγονο

31/08/2025 - 4:41μμ
«Ο Στέλιος δεν έλεγε ότι είναι Έλληνας, έλεγε ότι είναι Πόντιος. Θεωρούσε ότι το να είσαι Πόντιος ήταν σπουδαιότερο από το να είσαι Έλληνας», είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης (πηγή: «Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»/ Εκδόσεις «Ινφογνώμων»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»: Ο Πόντιος καλλιτέχνης που κατάφερε όσα κανείς, χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν – Η ιστορία ενός θρύλου

27/08/2025 - 9:17μμ
Αίθουσες συμποσίου της παλαίστρας στο βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας, ένα μνημειακό συγκρότημα για την ελίτ της Μακεδονίας

27/08/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη «πρωταθλητής» στη δοκό… αλουμινίου

17 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Ουκρανκής Προεδρίας)

Πιθανή νέα συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

50 λεπτά πριν
Ποντιακό γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» στο διαδημοτικό γήπεδο Μεταμόρφωσης-Λυκόβρυσης  (φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)

Μεταμόρφωση: Με μεγάλη συμμετοχή και κέφι στο… κόκκινο το γλέντι του ποντιακού συλλόγου «Ο Εύξεινος Πόντος»

1 ώρα πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ποντιακή διάλεκτος και βωμολοχία – Ή, πώς χωρούν τα κάκκαλα σε μια έκρηξη τρυφερότητας

2 ώρες πριν
Ο βουλευτής της Νίκης Νίκος Βρεττός μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ)

Νίκη: Υπό διαγραφή ο βουλευτής Νίκος Βρεττός επειδή υποστήριξε στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ

2 ώρες πριν
Το Μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign