Την πλήρη σύνθεση της νέας της κυβέρνησης της Ιταλίας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. Οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται, αλλά παραμένουν προβλήματα.
Μέχρι αυτή την στιγμή, όπως διαρρέει, στην λίστα αυτή περιλαμβάνεται και το όνομα του οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα, για το κύριας σημασίας υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, αφού η Λέγκα επιμένει ότι είναι ο μοναδικός της υποψήφιος για τη θέση αυτή. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που να μην έχει εκφραστεί αρνητικά για το ενιαίο νόμισμα και τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε προκύψει τόσο οξεία σύγκρουση της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας με κάποιο από τα πολιτικά κόμματα στη φάση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης.
Αυτή την ώρα καταβάλλονται οι τελευταίες προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Σε διαφορετική περίπτωση, η μόνη εναλλακτική εξέλιξη δείχνει να είναι ο διορισμός προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και νέα προσφυγή στις κάλπες, πιθανότατα τον Οκτώβριο.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο έχει τονίσει ότι η λύση «ή θα βρεθεί μέχρι σήμερα το βράδυ ή δεν πρόκειται να βρεθεί».
- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.