Σε ηλικία 85 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Αμερικανούς λογοτέχνες, ο «γίγαντας» της αμερικανικής λογοτεχνίας Φίλιπ Ροθ. Αν και πολλές φορές το όνομά του συζητήθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, εντούτοις δεν του απονεμήθηκε ποτέ. «Είχε γίνει γι’ αυτόν πλάκα», δήλωσε η συγγραφέας και φίλη του Ζοζιάν Σαβινιό.
Ο Φίλιπ Ροθ θεωρείται ένας διεισδυτικός και διαυγής παρατηρητής της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και των νευρώσεων και των εμμονών της κοινότητας των Αμερικανών εβραίων.
Ο γεννημένος στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ συγγραφέας ήταν πολυγραφότατος. Πάνω από τριάντα βιβλία φέρουν την υπογραφή του. Το American Pastoral (στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τίτλο Αμερικανικό ειδύλλιο) τιμήθηκε με Βραβείο Πούλιτζερ, το 2011 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μπούκερ για το σύνολο του έργου του, ενώ το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας.
Το 2010, μετά από πενήντα χρόνια συγγραφής, αποφάσισε ότι το Νέμεσις με θέμα μια τρομακτική επιδημία πολιομυελίτιδας που ξέσπασε στο Νιούαρκ θα ήταν το τελευταίο έργο του. Έκτοτε, όπως είχε δηλώσει το 2010 σε συνέντευξή του στους New York Times, ξαναδιάβασε όλα του τα έργα για να δει ότι «επρόκειτο για χάσιμο χρόνου». Και στη συνέχεια είχε προσθέσει πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με ό,τι είχε.
Στα τελευταία του βιβλία ο Φίλιπ Ροθ πραγματευόταν τις υπαρξιακές και σεξουαλικές κρίσεις της μέσης ηλικίας, χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ τη δέσμευσή του στην εξερεύνηση της ντροπής, της αμηχανίας και άλλα ένοχα μυστικά του ίδιου μας του εαυτού, αν και συνήθως με μια γερή δόση χιούμορ. Κυρίως, όμως, του άρεσε να ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία γράφοντας συχνά για νευρωτικούς συγγραφείς χωρίς να διστάσει να δώσει στους χαρακτήρες το όνομά του, Φίλιπ.
Αν και τα μυθιστορήματά του εξερευνούσαν συχνά την εμπειρία των εβραίων στην Αμερική, ο Φίλιπ Ροθ που δήλωνε άθεος ενοχλούνταν με τον χαρακτηρισμό «αμερικανοεβραίος συγγραφέας», σημειώνοντας ότι είναι Αμερικανός. Για αρκετούς το βιβλίο του The Plot Against America (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής) είχε πολλές αντιστοιχίες με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, μία συσχέτιση που είχε απορρίψει δημόσια ο ίδιος ο συγγραφέας.