Αναρμόδια κρίθηκε η Βουλή για να ασκήσει δίωξη για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία, η οποία σημαδεύτηκε από την αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που ξεκίνησε το πρωί, στην αίθουσα της Ολομέλειας που στήθηκαν οι δέκα κάλπες, βρέθηκαν το βράδυ μόνο η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία, η Χρυσή Αυγή και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν στο σύνολό τους μεθοδεύσεις και σκευωρία εκ μέρους της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια αποχώρησαν από την διαδικασία, δηλώνοντας πως δεν ήθελαν να την νομιμοποιήσουν με τα χαρακτηριστικά που της είχε προσδώσει η συγκυβέρνηση. Η μαραθώνια συνεδρίαση εξελίχθηκε από το πρωί εν μέσω εντάσεων και με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει κατά κύματα σφοδρή την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για χειρισμούς και παραλείψεις κατά τη σύντομης διάρκειας κοινοβουλευτικής της επεξεργασίας, μέσω της ειδικής προκαταρκτικής Επιτροπής.
Με βάση τη σημερινή απόφαση, η Βουλή θα διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ξέσπασαν συγκρούσεις ακόμα και για τον αριθμό των ψηφοδόχων ή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, καθώς η πλειοψηφία είχε επιβάλει την απόφασή της να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ειδικότερα κάτω από το «Όχι» η εξήγηση πως η θέση αυτή οφείλεται στην άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την επίμαχη υπόθεση. Το τελευταίο επιχείρημα αποτέλεσε και την αφορμή για τις μετέπειτα αποχωρήσεις, «ώστε να μην νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία».
Τελικά στήθηκαν οι δέκα κάλπες και τα ψηφοδέλτια με το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο μοιράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους παρόντες βουλευτές των δύο κυβερνητικών εταίρων και του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, με τους πρώτους να επιλέγουν το «Οχι» και τους χρυσαυγίτες να επιλέγουν το «Ναι».
Είχαν προηγηθεί κατά σειρά οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των οκτώ κομμάτων, οι παρεμβάσεις των δέκα πολιτικών προσώπων που το όνομά τους αναφέρεται στην «παραπεμπτική» πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στο τέλος οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
- ΠΗΓΗ: kathimerini.gr.