Ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι πυροδότησε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου 20 ιρανικές ρουκέτες έπληξαν ισραηλινούς στόχους στα Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Επιτελείου οι υλικές ζημιές ήταν περιορισμένες, ωστόσο ακολούθησε σφοδρή αντεπίθεση με δεκάδες πυραύλους να εκτοξεύονται σε περιοχές κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας, αλλά και υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών που βομβάρδισαν ιρανικές υποδομές στη Συρία.
Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, αν και η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας απ’ ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, σκοπός δεν είναι η στρατιωτική κλιμάκωση με το Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ενημερώθηκε πριν από τα χτυπήματα στη Συρία, και κατηγόρησε ως ενορχηστρωτή της επίθεσης στα Υψίπεδα του Γκολάν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος είναι επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό.
Συριακή στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο SANA ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν τουλάχιστον μία από τις εγκαταστάσεις ραντάρ και ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν δεκάδες πυραύλους. Επιπλέον, στο στόχαστρο των ισραηλινών βρέθηκαν βάσεις στη Δαμασκό, στην Μπάαθ και στη Χομς, και τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.