pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα πλάνα της Άγκυρας για γεωτρήσεις στην Κύπρο

6/05/2018 - 4:40μμ
Η Τουρκία στέλνει πιο σύντομα το γεωτρύπανό της στη Μεσόγειο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεώτρηση στην περιοχή της Κύπρου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά περιμένουν και τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν αντιδράσουν.

Αν και το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι ακόμη έτοιμο (θέματα στελέχωσης εξειδικευμένου προσωπικού), ωστόσο, ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως στην Άγκυρα εξετάζουν δυο ημερομηνίες και δυο τουλάχιστον εναλλακτικούς χώρους για γεώτρηση.

Ένας πιθανός χρόνος για γεώτρηση είναι αρχές Ιουλίου και θα γίνει με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου και η Άγκυρα ετοιμάζει  την αντίδρασή της, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί η Λευκωσία να αξιοποιεί το φυσικό αέριο χωρίς τους Τουρκοκύπριους και την ίδιαν. Μια πιθανή αντίδραση εκτιμάται πως θα είναι η κάθοδος του γεωτρύπανου για έρευνες.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι η αποστολή του DeepSea Metro 2 ταυτόχρονα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil για να τρυπήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα διενεργεί παράλληλες έρευνες με την αμερικανική εταιρεία, χωρίς προφανώς να την παρενοχλεί και σε διαφορετικές περιοχές.

Την ίδια ώρα, το καθεστώς Ερντογάν εξετάζει δυο πιθανούς χώρους για να προχωρήσει σε έρευνες. Η πρώτη περιοχή είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Το τουρκικό ερευνητικό έχει δεσμεύσει την περιοχή για έρευνες από την 9η Απριλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη περιοχή που εξετάζεται είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ και ΕΕ, ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο.

Η θέση αυτή έχει συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, στο γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετέπειτα πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύνοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2010 στις Βρυξέλλες («Προενταξιακή στρατηγική υπό το φως και της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009»). 

Σε σχέση με την επεκτατική μεθόδευση της Τουρκίας, η μονομερή δήλωσή της για τα όρια της υφαλοκρηπίδας της (με τις Note Verbale στις 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2004) και τον γνωστό απαράδεκτο ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει λόγο για οποιαδήποτε οριοθέτηση δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18”Ε  που συμπίπτει ουσιαστικά με το δυτικό όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων.

Σε κείμενο-επιστολή, που κατέθεσε ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2015, επισημαίνεται ότι οι «περιοχές για τις οποίες ηγέρθησαν αξιώσεις από τους Ελληνοκύπριους, στα δυτικά του ορίου που αναφέρθηκαν, εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα ipso facto και ab initio, καθώς και νόμιμα συμφέροντα». Η προώθηση αυτής της παράνομης μεθόδευσης που εργολαβικά και συστηματικά οικοδόμησε σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα, θα έχει και πρακτική διάσταση, εάν και εφόσον ισχύει αυτό το υπό εξέταση σενάριο. Να σταλεί, δηλαδή, το τουρκικό γεωτρύπανο στον Ακάμα.

Η κάθοδος του τουρκικού γεωτρύπανου θα γίνει εντός του χρόνου και θα συνιστά μια κλιμάκωση των προσπαθειών της Τουρκίας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για να επιβάλλει νέα τετελεσμένα.

Την ίδια ώρα, στο Κυπριακό η Τουρκία προωθεί το σενάριο των δυο κρατών, το οποίο προσπαθεί να το τοποθετήσει στην ατζέντα μελλοντικών συνομιλιών. Οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δείχνει πώς εννοεί το καθεστώς Ερντογάν τα δυο κράτη: Στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου, σε έδαφος και θάλασσα (και αέρα).

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση, αν και η «θητεία» του ολοκληρώνεται το 2020. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, που δεν αποκλείεται να προβεί σε ηρωική έξοδο, αισθάνεται την τελευταία περίοδο εντονότερη την πίεση του καθεστώτος Ερντογάν. Παράλληλα, είναι πρόδηλο ότι υπονομεύεται από τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Οζερσάι παρουσιάζεται ο βασικός πολιτικός αντίπαλος που παρασκηνιακά υπονομεύει τον Ακιντζί, ροκανίζοντας συστηματικά και μεθοδικά την καρέκλα του.

  • ΠΗΓΗ: philenews.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαρτυρία από τα podcasts στην «Έκθεση Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»/ Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου & Βουλή της Ελλάδος, 2024 (πηγή: facebook.com/ peopleofcyprusofficial )
ΚΥΠΡΟΣ

Ο τελευταίος γάμος της Άσσιας: Μια μέρα πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο

15/07/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

14/07/2025 - 9:52μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Γρηγόρης Αυξεντίου: Μουσικοποιητική παράσταση στη μνήμη του Κύπριου ήρωα

7/07/2025 - 11:59μμ
Στεφάνια για τους αγωνιστές της Κύπρου στον ανδριάντα του αντισμήναρχου Στέργιου Συμεωνίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Οι Σέρρες τίμησαν τους πεσόντες αγωνιστές της Κύπρου

5/07/2025 - 5:15μμ
Το μνημείο απεικονίζει την Κύπρο με αγνοούμενους και αγίους (φωτ.: instagram/vasilis.palmas)
ΚΥΠΡΟΣ

Μνημείο για τους αγνοούμενους Κύπριους και Ελλαδίτες της Κύπρου στα Ανώγεια – «Το χρέος δεν ξεθωριάζει με τα χρόνια»

29/06/2025 - 7:45μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τουρκία για εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών

21/06/2025 - 11:54μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας φρουρούν Ισραηλινούς που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τη Χάιφα (φωτ.: EPA/Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

21/06/2025 - 9:31μμ
Αστυνομικοί στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συνελήφθη Αζέρος για κατασκοπεία στη Λεμεσό – Πληροφορίες για άμεσο τρομοκρατικό χτύπημα

21/06/2025 - 6:15μμ
(Φωτ.: facebook / DefenceCyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Ακρίτας Κιλκίς: Με ποντιακό χρώμα η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κύπρου – Εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου

11/05/2025 - 11:52μμ
Από αριστερά, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών (τμήμα Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ενώ ξεναγούνται στην έκθεση (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

9/05/2025 - 10:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Το μαφιόζικο τηλεφώνημα του «Φραπέ» – Έβγαλα 500.000, αν την σκότωνα θα ήμουν έξω

8 λεπτά πριν
O Φρανσουά Μπαϊρού ανακοινώνει τα μέτρα για τη διάσωση της γαλλικής οικονομίας (φωτ.: X / 
François Bayrou)

Γαλλία: Μέτρα-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος – Περικοπές, μείωση του Δημοσίου, κατάργηση αργιών

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Τρομερή κίνηση των Ελλήνων διεθνών – Δίνουν μέρος του πριμ στην οικογένεια του Μπάλντοκ

59 λεπτά πριν
Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

«Πόντος, έν’ άστρον φωτεινόν» στο Δημοτικό Θέατρο Καρπάθου

1 ώρα πριν
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

Ο Πούτιν φίλιωσε δύο ορκισμένους εχθρούς – Πώς η Ρωσία «χάνει» τον Νότιο Καύκασο

2 ώρες πριν
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ζάππειο, 22 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Απάντηση του Ν. Παπανδρέου και ευρωβουλευτών στον Τούρκο πρέσβη

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign