Τα νομικά τους ξίφη διασταύρωσαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου που στηρίζουν το αίτημα του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνατζί, έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, και οι συνήγοροι του δεύτερου.
Ο ίδιος ο Οζκαϊνατζί, που έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, δεν παρέστη.
Στη δίκη παρενέβη δια εκπροσώπου του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα αποφανθεί κατά της έκδοσής τους.
«Αντιφατική και νομικά εσφαλμένη η απόφαση για άσυλο»
Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο. Όπως υποστήριξαν, η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη, καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.
«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου» τόνισαν οι συνήγοροι του Δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου». Ακόμη, επισημάνθηκε ότι τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα ως κοινά ποινικά αδικήματα και ότι «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα, στασιαστικές ενέργειες».
«Δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής στο πραξικόπημα»
Ο συνήγορος του Τούρκου αξιωματικού, και συγκεκριμένα ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ, τις οποίες υποστηρίζει η γειτονική χώρα, ο Νίκος Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί μη έκδοσής του Αρείου Πάγου, επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα. «Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα», τόνισε, «τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε έναν εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι «όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν –και το ξέρουμε όλοι– τους αποκαλεί καθημερινά “τρομοκράτες, προδότες και δολοφόνους” τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω;».
Ο Νίκος Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι, ως Έλληνες νομικοί, και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».
Την ίδια στιγμή, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού επισήμαναν ότι από το ελικόπτερο είχε αφαιρεθεί η συσκευή που εκπέμπει πληροφορίες υψομέτρων, καθώς δεν ήταν δυνατό, απόρρητο στρατιωτικό υλικό να παραδοθεί στην Ελλάδα.
Επίσης, ως προς το ότι το ελικόπτερο δεν ήταν για μεταφορά τραυματιών, αλλά για μεταφορές γενικών χρήσεων, απαντήθηκε από τους συνηγόρους του ότι υπάρχουν βίντεο τα οποία αποδεικνύουν ότι μετέφερε ασθενείς.
Τέλος, για το Δημόσιο παρέστησαν, ως νομικοί εκπρόσωποι, οι Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασία Σκουντή, ενώ τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό υποστήριξαν, πλην του Νίκου Αλιβιζάτου, και οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη και Παναγιώτης Νικολόπουλος.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.
















