Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως επίσημης ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Λαβάλ του Καναδά, χθες στο δημαρχείο της πόλης γράφτηκε κυριολεκτικά ιστορία καθώς έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση της δημοτικής συμβούλου Αγλαΐας Ρεβελάκη και αναγνωρίστηκε επίσημα το έγκλημα των Οθωμανών σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1916-1923.
Το Λαβάλ είναι πόλη και περιοχή στο νοτιοδυτικό Κεμπέκ του Καναδά, στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ.
Η Αγλαΐα Ρεβελάκη παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι, όπως και έναν χρόνο πριν, οπότε και αναγνωρίστηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, προτείνει την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων με καταγωγή από τον Πόντο είναι εγκατεστημένοι στο Λαβάλ, ότι 353.000 Πόντιοι σφαγιάστηκαν ενώ θύματα των θηριωδιών έπεσαν και Έλληνες που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, και ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές στον Καναδά που έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Καρυδόγιαννη, ο οποίος αν και ανήκει σε διαφορετική παράταξη από αυτήν της Αγλαΐας Ρεβελάκη, στήριξε την προσπάθειά της και για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου και για την ευρύτερη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο ίδιος μάλιστα με ανάρτησή του στο Facebook ζήτησε από την ελληνική κοινότητα να δώσει σύσσωμη το παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)», έγραψε ο δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος, όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο, είναι παντρεμένος με μια γυναίκα αρμενικής και κουρδικής καταγωγής.
Χθες το απόγευμα στο δημαρχείο του Λαβάλ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος», ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου δρ Θεόδωρος Χαλάτσης και ο αντιπρόεδρος δρ Κώστας Παππάς.
Στον Καναδά, η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει επίσης αναγνωριστεί από το Τορόντο, την Οτάβα, το Λασάλ και την Οσάβα. Πέρσι, μετά την αναγνώριση από το Λαβάλ, ο πρόξενος της Τουρκίας στο Μόντρεαλ Ντενίζ Μπαρκάν Ουμρούκ είχε στείλει επίσημη επιστολή στον δήμαρχο Μαρκ Ντέμερς ζητώντας του να αποσυρθεί η διακήρυξη την οποία χαρακτήριζε «σοβαρό σφάλμα που αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα».
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.