Άρωμα εκλογών είχε το σαββατοκύριακο και η σημερινή ημέρα καθώς τα τελευταία 24ωρα και με αφορμή πληροφορία που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να πρότεινε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν βουλευτικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου 2019, τα σενάρια για την πιθανή ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών κυριολεκτικά δίνουν και παίρνουν.
Η πληροφορία για την πρόταση του πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο δεν φαίνεται και απίθανο να την κατέθεσε.
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην ΕΡΤ ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 και πως μπορεί να «κουμπώσουν» και οι εθνικές, μόνο τυχαία δεν είναι. «Ενδεχομένως οι δημοτικές εκλογές να “κουμπώσουν” στις 13 Οκτωβρίου του 2019 μαζί με τις εθνικές. Αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό, όπως διαμορφώνεται ο χάρτης των εκλογών. Οι εθνικές εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι με τη συμπλήρωση της 4ετίας. Αυτό συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που λένε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2018 για να έχει εκλογικά οφέλη από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Όμως θα επρόκειτο για «παρακινδυνευμένη» επιλογή, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, αφού τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για την κυβέρνηση όσο εκπνέει η 4ετία.
Τι απαντά η Νέα Δημοκρατία
Η ΝΔ εκτιμά πως «η κυβέρνηση τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία». Με ανακοίνωσή της λέει πως η κυβέρνηση διοχετεύει στα ΜΜΕ την πληροφορία ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Πειραιώς σχολιάζει πως πέραν του γεγονότος ότι η ταύτιση των δύο αυτών εκλογικών αναμετρήσεων δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση για να αποτραπεί η συνολική παραλυσία της χώρας, η κυβέρνηση είναι έκθετη και ως προς τις δικές της δεσμεύσεις.
«Προ ολίγων μηνών ο κ. Σκουρλέτης είχε προαναγγείλει και δεσμευθεί δημόσια ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές “για μην λειτουργήσουν παραμορφωτικά για την αυτοδιοίκηση”. Και τώρα ο ίδιος ξεχνώντας αυτήν την τοποθέτησή του, δηλώνει ότι η Κυβέρνηση θα διεξαγάγει την εκλογή για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, αδιαφορώντας για το ακόμη μεγαλύτερο χάος που θα προκληθεί, καθώς επί μήνες η χώρα είναι βέβαιο ότι θα παραλύσει τόσο σε κεντρικό, όσο και αυτοδιοικητικό επίπεδο», τονίζει η ΝΔ και προσθέτει πως όλα αυτά έχουν την εξής εξήγηση: «Είναι πια προφανές ότι η κυβέρνηση τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία και γι’ αυτό προσπαθεί να καθυστερήσει όσες εκλογές περνούν από το χέρι της».