Την αισιοδοξία του ότι πΓΔΜ και Ελλάδα θα έχουν καταλήξει σε λύση για το ονοματολογικό πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλώντας στο Radio Free Europe, επισήμανε πως υπάρχει αισιοδοξία στους πολίτες της χώρας του ότι έχει φτάσει η ώρα για τη λύση.
«Η αισιοδοξία με οδηγεί και με βοηθά να εξετάζω με γενναιότητα και προσοχή αυτή τη σοβαρή διαδικασία, που εδώ και 27 χρόνια δεν έχει λυθεί. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει τα βήματα, για να είναι πιθανή μια λύση πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε.
Εξηγώντας το αγκάθι του erga omnes στις συνομιλίες με την Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε πως η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί από τους δύο λαούς.
«Ίσως δεν μιλάμε αρκετά. Erga omnes σημαίνει η σχέση μου με όλους, είναι αντίθετο με το inter partes, που είναι η διμερής σχέση, ανάμεσα στην πΓΔΜ και την Ελλάδα. Το erga omnes έχει εμφανιστεί και για τη διεθνή χρήση, αλλά αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα. Και οι δύο πλευρές πρέπει να βρούμε μια λύση που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή, να περάσει από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών. Στο τέλος, οι Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας μπορούν να δώσουν τα χέρια, να φτάσουν σε μια συμφωνία, οι Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ επίσης, αλλά τα κοινοβούλια είναι εκείνα που θα πάρουν την τελική θέση και τις αποφάσεις, όπως επίσης και οι πολίτες των δύο χωρών», σημείωσε.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε δημιουργικοί στην εξεύρεση μιας λύσης, που θα ικανοποιεί τουλάχιστον τις ελάχιστες ανάγκες των δύο χωρών, που είναι να έχουμε μια αξιοπρεπή λύση και να διατηρήσουμε την ταυτότητα των δύο χωρών με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό. Στη διαπραγματευτική διαδικασία όλα τα ενδεχόμενε είναι ανοιχτά. Συζητάμε ακόμα τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, αλλά το πότε θα διεξαχθεί εξαρτάται από τη λύση στο θέμα της ονομασίας».
Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε πως τελική λύση για το όνομα ίσως συνδεθεί με την ψήφο των πολιτών για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τότε το θέμα του συντάγματος θα ανοίξει και ίσως βρεθεί λύση, μιας και η Ελλάδα ζητά αλλαγές σε αυτό, όπως και αλλαγή στο συνταγματικό όνομα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε δημιουργικές λύσεις».