Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου γράφει το Foreign Policy. Με τίτλο «Η Ελλάδα και η Τουρκία διολισθαίνουν προς τον πόλεμο», το αμερικανικό περιοδικό δημοσιεύει άρθρο, με το οποίο εκτιμά ότι οι δύο χώρες κινούνται αργά προς μια στρατιωτική σύγκρουση. Το αμερικανικό μέσο αναφέρει πως οι σχέσεις των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει ριψοκίνδυνη ρητορική τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα, και αυτήν τη φορά η Ουάσινγκτον δεν θα παρέμβει.
Η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ εύκολη, σημειώνει το Foreign Policy, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στη στρατιωτική σύγκρουση στην κρίση των Ιμίων το 1996, πριν παρέμβουν οι ΗΠΑ «για να αποφευχθεί η καταστροφή».
Ακόμη, τονίζονται οι πρόσφατες δηλώσεις Γιλντιρίμ για την τουρκική ακτοφυλακή και την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», ενώ το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το περιστατικό αυτό ήρθε μετά την τραγωδία με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. «Ούτε αυτό ήταν ένα απομονωμένο γεγονός. Τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο», σημειώνει το δημοσίευμα, που παρατηρεί ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη –οι οποίοι «ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες κατασκοπείας»– τροφοδοτεί περαιτέρω την οργή των Ελλήνων.
Το Foreign Policy γράφει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει «γκρίζες ζώνες» και αναφέρει το περιστατικό με την παρεμπόδιση, από τουρκικά πολεμικά πλοία, του ιταλικού ερευνητικού σκάφους να φθάσει στον προορισμό του στην κυπριακή ΑΟΖ. «Ακόμη και μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα και οι δύο πλευρές ενδίδουν στη ριψοκίνδυνη ρητορική. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν ξεκινήσει μία ακόμη πιο επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επικεφαλής είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να ανακτήσει 18 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή», τονίζει το γνωστό περιοδικό.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική πολιτική σκηνή, παρατηρεί ότι το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά είναι εντός της κυβέρνησής του, κάνοντας αναφορά στους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.
Η συνεργασία των δύο κομμάτων ήταν πάντα παράξενη, καθώς το μόνο τους κοινό ήταν η αντίθεση στη λιτότητα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Γράφει ακόμη ότι ο ΥΕΘΑ φέρεται να έχει δεσμούς τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπαδόπουλου, όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Ιβάν Σαββίδη. Κι ενώ, όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, έχει βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα με τις επαφές του και με τη γνώση των λειτουργιών του ελληνικού κράτους, υπήρξε «πονοκέφαλος» στην εξωτερική πολιτική, καθώς ο Π. Καμμένος και το κόμμα του έχουν επανειλημμένα φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, κάνοντας επιθετικές δηλώσεις για την Τουρκία. Ακόμη, γίνεται αναφορά στη δήλωση του Φώτη Κουβέλη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο» με την Τουρκία.
Τέλος, το Foreign Policy υποστηρίζει ότι στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχει μια έντονη ανησυχία ότι η χώρα βαδίζει προς μια σύγκρουση την οποία δεν επιθυμεί και υπενθυμίζει ότι το ΝΑΤΟ είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε αυτό τον λεκτικό πόλεμο, καθώς ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για θέμα της Συμμαχίας. «Όμως, θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν άλλαξε στο παρελθόν και σίγουρα αυτό δεν θα γίνει τώρα που τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα χρειαστούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί της κατάστασης από όλες τις πλευρές, για να αποτραπεί η κλιμάκωση. Αλλά επίσης θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την πιθανότητα ότι, τελικά, η σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη», καταλήγει το δημοσίευμα.