Μια φωτεινή σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας ήταν τα χρόνια της χούντας (1967-1974), τουλάχιστον από μερίδα της γερμανικής κοινωνίας προερχόμενη από τα εργατικά συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, τους φοιτητές, κάποια ΜΜΕ, χιλιάδες Γερμανούς πολίτες και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, με επικεφαλής τον Βίλι Μπραντ. Αυτή την αλληλεγγύη αναδεικνύει η έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, υπό τον τίτλο «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)».
Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
Το έναυσμα να ξετυλιχτεί αυτή ιστορία δίνουν θραυσματικά αλλά αντιπροσωπευτικά τεκμήρια στα ταμπλό της έκθεσης με φωτογραφίες, μπροσούρες, τρικ, αφίσες και κατατοπιστικά κείμενα που επιμελήθηκαν από κοινού τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ του SPD, μετά από πρόσκληση στα ΑΣΚΙ. Ήταν συγκινητική στα εγκαίνια η προσέλευση του κοινού, ελληνικού και γερμανικού, αλλά και οι χαιρετισμοί που απηύθυναν οι δυο πλευρές με φόντο πίσω τους μια ασπρόμαυρη αφίσα της Ακρόπολης φιλοτεχνημένη από Έλληνες της Γερμανίας τις πρώτες μέρες της δικτατορίας να αναγράφει «Τάξη και ησυχία Έλληνες» (σ.σ.: προέρχεται από το αρχείο Σωμερίτη, που έχει κατατεθεί στα ΑΣΚΙ).
Γιατί όμως κρίθηκε ότι υπήρχε ανάγκη για μια τέτοια έκθεση σήμερα, την ώρα της κρίσης και αρνητικών διεθνών εξελίξεων; Το ερώτημα απαντήθηκε στην έκθεση: Επειδή, εκτός από τον φόρο τιμής στα ιδρύματα ή τους γερμανικούς φορείς που υποστήριξαν την Ελλάδα στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρέπει να «ιστορικοποιηθούν» τα γεγονότα, με τις δύσκολες και φωτεινές τους πλευρές. Κι όσο είναι ανοιχτά και παρόντα τα αιτήματα για τις αποζημιώσεις από τις βαρβαρότητες των Ναζί, να μπορέσουν να διαπραγματευθούν οι επερχόμενες γενιές αυτό το παρελθόν.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Μαΐου 2018.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσσα Δομνάκη.