Ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν εξελέγη σήμερα πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο της χώρας, παρά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζονται εδώ και αρκετές ημέρες στο Γερεβάν και άλλες πόλεις της Αρμενίας. Υπέρ της υποψηφιότητας Σαρκισιάν τάχθηκαν 77 βουλευτές ενώ 17 τον καταψήφισαν. «Για να ζήσουμε σε μια Αρμενία που θα ευημερεί, σε μια ευνομούμενη χώρα, πρέπει να μην ξυπνούν τα κοιμώμενα ηφαίστεια. Και τα ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται αν δεν θα προκαλέσουμε» είπε στην ομιλία του προς τους βουλευτές πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
Ο Σ. Σαρκισιάν ολοκλήρωσε τον Μάρτιο τη δεύτερη και τελευταία θητεία του στην προεδρία της Αρμενίας. Πλέον, επιστρέφει στην εξουσία ως πρωθυπουργός με ενισχυμένες εξουσίες.
Οι διαδηλωτές, που το πρωί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νιγκόλ Πασινιάν και απέκλεισαν την πρόσβαση στο υπουργείο Εξωτερικών και την κεντρική τράπεζα, σχεδιάζουν να οργανώσουν άλλη μία, μεγαλύτερη, κινητοποίηση απόψε. «Κηρύσσω την έναρξη μιας ειρηνικής επανάστασης βελούδου στην Αρμενία», δήλωσε το πρωί ο Ν. Πασινιάν, ζητώντας από τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Γαλλίας στο Γερεβάν «να παραλύσουν τη λειτουργία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών».
Το κέντρο του Γερεβάν συγκλονίζεται εδώ και πέντε ημέρες από το κίνημα διαμαρτυρίας. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε δύο πόλεις της βόρειας Αρμενίας, τη Γκιουμρί και τη Βαναντζόρ. Χθες, Δευτέρα, 46 άνθρωποι (40 πολίτες και έξι αστυνομικοί) τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.